Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Germania preia președinția rotativă a UE cu o misiune crucială: să salveze economia UE de efectele pandemiei

Fondul Monetar Internațional a declarat că economia globală va pierde 12 miliarde de dolari (9,6 mil. Lire sterline) din cauza pandemiei Covid-19 după ce în 2020 s-au tăiat toate proiecțiile de creștere pentru Marea Britanie și alte țări dezvoltate. FMI a spus că va fi nevoie de doi ani pentru ca producția mondială să revină la nivelul de la sfârșitul lui 2019 și a avertizat că guvernele ar trebui să fie prudente cu privire la eliminarea sprijinului financiar pentru economiile lor fragile. (The Guardian)

Când Angela Merkel și-a prezentat agenda pentru președinția Germaniei a UE săptămâna trecută, a precizat cât de mare este miza. Ea a spus că rolul Germaniei va fi acela de a preveni ca pandemia coronavirusului să afecteze piața unică europeană și să amenințe integritatea UE. Ea a declarat că există riscul ca „perspectivele economice ale statelor membre ale UE să scadă, iar piața internă, elementul principal al Europei, să fie slăbită”. Nu putem permite să se întâmple asta, a spus ea. Germania va prelua cârma UE la 1 iulie și va avea o misiune imensă și descurajantă – să scoată blocul de 27 de membri din cea mai grea criză economică din istoria sa. (Financial Times)

Despre Rusia:

Miercuri Rusia a organizat parada militară de Ziua Victoriei în Piața Roșie a Moscovei, pentru a comemora 75 de ani de la victoria fostei Uniuni Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) și trupe din alte 12 țări s-au alăturat paradei, la invitația părții ruse. Programată pe 9 mai, parada din acest an a fost întârziată și reprogramată la 24 iunie din cauza pandemiei COVID-19. Potrivit oficialilor, noua dată a paradei a fost aleasă să coincidă cu aniversarea primei parade postbelice în Piața Roșie. (CGTN)

Joi aceasta va da startul unei săptămâni în care cetățenii ruși vor putea să își exprime voturile în legătură cu modificările de amploare ale constituției, scrie Deutsche Welle. Conform legii așa cum este în prezent, președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar trebui să renunțe la rolul său în 2024, după finalizarea celui de-al doilea mandat de șase ani. Dacă rușii sunt de acord, Putin va putea rămâne președinte până în 2036. (EUObserver)

Securitate la nivel internațional:

Președintele SUA, Donald Trump, a sugerat miercuri că va trimite mai mult de 9.000 de trupe pe care intenționează să le retragă din Germania peste granița sa de est în Polonia. „Ne-au întrebat dacă vom trimite suplimentar mai multe trupe”, a declarat Trump reporterilor în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă cu președintele polonez, Andrzej Duda, menționând că schimbarea „tocmai începe” și că Polonia s-a oferit să plătească pentru această mutare. (Politico)

Google va investi până la 2 miliarde de dolari într-un nou centru de date în Polonia, proiect pregătit din toamna anului trecut și care va extinde prezența companiei pe segmentul serviciilor de cloud computing. Centrul de date va fi operațional din 2021, scrie Reuters, care citează publicația poloneză Puls Biznesu. Google a anunțat că vrea să creeze o “regiune Google Cloud” cu centre de date în Polonia în septembrie anul trecut, lună în care directorul general, Sundar Pichai, a dezvăluit și un plan de investiții de 3 miliarde de dolari în extinderea centrelor de date din Europa într-un orizont de doi ani. (Profit.ro)

Guvernul nipon a confirmat joi că renunţă la desfăşurarea pe teritoriul Japoniei a sistemului de apărare antirachetă american Aegis Ashore, la două zile după ce a anunţat suspendarea acestui program costisitor şi contestat, informează AFP. “Consiliul naţional de securitate a discutat acest subiect şi a ajuns la concluzia că desfăşurarea Aegis Ashore (…) trebuie anulată”, a spus ministrul nipon al apărării, Taro Kono, în timpul unei reuniuni a Partidului Liberal-Democrat al premierului Shinzo Abe. (Agerpres)

Sursă foto: Bloomberg

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și