Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / WatchDog.md

Găselnița de AUR a Kremlinului pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova (Partea I: Intro)

Republica Moldova, la aproape 30 ani de independență, abundă de probleme lăsate nerezolvate de la un ciclu electoral la altul. Una dintre cele mai grave este dominația continuă a narativelor strategice ale Kremlinului în formarea opiniilor unei mari părți din societate. Sunt aici din plin și narative noi din câmpul valoric Lumea Rusă, așa zise-le valori tradiționale, sperietori și conspirații debitate la greu de propagandiștii finanțați generos și cu case de lux în Toscana sau pe Coasta de Azur.

Sunt menținute și modernizate la greu și meme-urile sovietice – cu Vestul echivalat cu fascismul – construite pentru tot cetățeanul sovietic sau ”ocupație româno-burgheză”, ”jandarmul român” etc., crescute de agit-propul sovietic în sera dedicată fostei republici unionale moldovenești. Puterea disproporțională a presei kremlineze în Republica Moldova a fost întreținută prin coruperea politicienilor din fruntea țării.

protest moldova

Sursă foto: Bertram Z

 

Bunăoară postul nr.1 a televiziunii ruse a fost retransmis mereu de companii controlate de conducătorii de facto a țării – Lucinschi, apoi Voronin, apoi Plahotniuc, după fuga acestuia de Dodon. Numai că Dodon deja nu mai e atât de politician moldovean – e cu pachetul majoritar în SRL-ul său politic ținut de Moscova. Așa și firma care a preluat frecvența de emisie după fuga lui Plahotniuc – 51% la fiul fostului procuror general al Rusiei și 49% la unul din multiplii fini de cununie ai lui Igor Dodon.

Uite așa, cu costuri minime Kremlinul a reușit să fie un factor decisiv în formarea elitelor politice în Republica Moldova chiar și la 30 ani de la destrămarea URSS. Ținta principală fiind, în mod evident, minoritățile naționale – cam 21-22% din cetățeni și cam 30% dintre alegătorii rămași în țară. Chiar dacă trăiesc în aceeași sărăcie și sunt la fel de supărați pe corupție, majoritatea acestora au fost ani la rând goniți la vot de sperietori și propagandă.

Dar nici populația româno-fonă nu este totalmente rezilientă în fața acestei propagande. Impunând o agendă totalmente falsă – Moscova a reușit dintotdeauna să influențeze puternic rezultatele alegerilor democratice.

Apoi și-a crescut vasali către care a direcționat acest capital politic adunat prin minciună. Apogeul acestui joc l-a constituit personajul politic Igor Dodon – un loser politic fără nici un atu personal pentru carieră politică de succes, executor păpușă a indicațiilor pe scheme de corupție în mâinile lui Vlad Plahotniuc, acesta a ajuns să câștige alegerile prezidențiale din 2016. Partiduțul de 1,5% al lui Igor Dodon probabil așa și ar fi rămas un episod neînsemnat în politica moldovenească dacă nu era urcat de același Plahotniuc în brațele amicilor săi de la Kremlin – generalul Cernov și colonelul Maslov.

Dacă surprinde pe cineva dintre cititorii de la București că ”bunul român” Plahotniuc juca partide comune cu ofițerii SVR – putem doar să amintim că nu se termină corupția mare la Prut. În zonele private a celebrului hotel Nobil își găseau suficient loc și premierul Ponta, senatorul apoi ministru Corlățean, cine știe câți politicieni de la București încă, dar și ofițerii serviciilor speciale ruse.

Însă exact de la prea mult succes a venit primul eșec total al Kremlinului în competiția internă de la Chișinău – victoria fulminantă a Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din 2020. Tocmai pentru că Plahotniuc nu și-a construit un concurent periculos – dar a investit într-un personaj incompetent, docil și îngâmfat – guvernarea lui Igor Dodon s-a dovedit un dezastru complet. Scăpat din mâinile lui Plahotniuc – impus de presiunea internă și externă să fugă din țară în 2019 – Dodon s-a trezit cu toată puterea în mâinile lui.

Mai bine zis – pe capul lui. Acesta nu doar că și-a demonstrat totala incompetență, corupție și chiar lipsa de înțelegere adecvată a realității – el a reușit performanța să tragă după el la vale și credibilitatea Kremlinului. În februarie 2021 – după 20 ani (20 ani!) de măsurări sociologice constante – pentru prima dată procentul moldovenilor care spun că au încredere în Vladimir Putin a scăzut sub 50% (45,4%) iar anti-ratingul a depășit ratingul pozitiv (47,5%). Mai mult – în premieră absolută după 20 ani – Vladimir Putin nu a mai fost personalitatea politică cea mai de încredere în rândul moldovenilor – locul acestuia a fost luat de Maia Sandu.

maia sandu

Sursă foto: Deutsche Welle

 

Iar totul a funcționat pentru că în alegeri nu a mai mers algoritmul consacrat dictat de Moscova și jucat cu iscusință de cleptocrații locali. Geopolitica a trecut în planul al doilea (anume așa – povestea cu ”renunțarea deplină la geopolitică” și ”Maia Sandu a renunțat la orientarea pro-vestică” e doar rodul muncii propagandiștilor amatori de sejururi la același hotel Nobil) fiind înlocuită de discuția despre stat de drept, anti-corupție, bunăstare. Igor Dodon a pierdut alegerile inclusiv pentru că o parte din alegătorii vorbitori de limbă rusă nu au venit să îl voteze. Mai mult – unii dintre aceștia chiar au susținut opțiunea anti-corupție a Maiei Sandu.

Alegerile prezidențiale au fost o lovitură dură asupra taberei pro-Kremlin și a aliaților săi cleptrocrați. Dar deloc nu una decisivă. Republica Moldova este stat parlamentar – acolo stă puterea adevărată. Iar alegerile din 11 iulie chiar sunt decisive – atât pentru rămășițele partidului pro-Kremlin al lui Dodon, cât și pentru grupările oligarhice cleptrocrate care au capturat statul.

Să nu fie înțeles greșit – Igor Dodon și partidul său ocupă loc de frunte și în clasamentul cleptocraților – dar în primul rând sunt un asset al Kremlinului. Riscul apariției unei majorități parlamentare care să reformeze justiția este de temut atât pentru Kremlin care se poate trezi cu o Republică Moldova puternic ancorată în direcția integrării europene, cu instituții de stat reformate și reziliente – greu de corupt și penetrat prin agenți de influență sau chiar un stat care va trage cu ochiul și la propria securitate, va conștientiza necesitatea asanării mediului informațional.

Un vis urât al strategilor din Moscova ar fi un stat care ar aplica politici inteligente de incluziune și integrare, inclusiv informațională și lingvistică, a minorităților etnice. Iar pentru grupările oligarhice Plahotniuc, Platon, Șor și altele mai mărunte totul e și mai simplu – cu o majoritate parlamentară în jurul președintei Maia Sandu – aceștia foarte rapid vor pierde schemele de furt în proporții astronomice din bugetul de stat, fluxurile de contrabandă în sume de sute de milioane de dolari pe an, iar în etapa a doua vor fi invitați pe banca acuzaților. Plahotniuc, Șor știu bine că un Guvern puternic susținut de UE și SUA poate obține extrădarea lor de oriunde sau cel puțin urmărirea și arestarea activelor lor criminale practic în orice jurisdicție.

Panica este atât de mare încât s-au produs adevărate minuni – oligarhii Plahotniuc și Platon aflați în război continuu au dat la pace temporară. Kremlinul care l-a alergat pe Plahotniuc pe unde a putut l-a cam lăsat în pace. Comuniștii lui Voronin care l-a numit în toate felurile obscene pe Igor Dodon și socialiștii săi în ultimii 9 ani – au dat mâna cu cei din urmă și au format un bloc electoral. Partiduțele mici care se desfășurau pe filiera pro-rusă a electoratului sunt toate impuse de la Moscova și de Plahotniuc să nu se bage în alegeri pentru a nu fura nici un vot de la ”locomotivele” de bază – Blocul comunist-socialist și Partidul Șor.

Ce mai rămâne neaspirat pe zona de stânga se presupune că va ajunge la Blocul lui Renato Usatâi – un alt politician desantat la un moment dat de la Moscova, dar care ”s-a cam dus de capul lui” între timp. Nu-i bai – planul e că s-ar înțelege ei poate, important să nu ia partida pro-reforme majoritate. Însă chiar și în așa aliniere exemplară – sondajele de opinie (cele închise, nu făcăturile servite publicului) nu îi bucură pe capii alianței ad-hoc.

Alegătorii pro-UE și pro-reforme sunt mult peste jumătate, iar asta chiar și fără diasporă care e coșmarul lui Dodon și a prietenilor săi. Colac peste pupăză – vechile sperietori cu NATO, fasciști, jandarmul român și alte meme-uri propagandistice nu am au puterea magică de adineaori. Până și mulți dintre alegătorii rusofili nu mai cred în inocența lui Dodon și Voronin.

În așa condiții se pune în aplicare arsenalul polit-tehnologic – alegătorii cu viziuni pro-ruse trebuie să fie speriați, isterizați, manipulați la maxim, așa cum s-a reușit de exemplu în autonomia găgăuză în ajunul turului doi a alegerilor prezidențiale (atât în 2020 cât și cu 4 ani mai devreme) – că victoria forțelor pro-europene înseamnă că ”vin fasciștii europeni care vă unesc cu România, vă iau copiii în armata NATO și vi-i livrează înapoi gay și lesbiene” (ca să încadrăm foarte scurt narativele propagandiștilor comunist-socialiști), asta evident după ce ”vor închide toate școlile și bisericile spre bucuria masoneriei mondiale însă după ce interzic limba rusă” (cum naiba ai putea interzice o limbă?).

Sună aberant? Dar e anume ce se servește unei părți din societatea moldovenească. Comuniștii și socialiștii nici măcar nu încearcă să convingă pe cineva că ei vor lupta contra corupției sau că liderii lor nu ar fi corupți. Mai mult – propagandistul șef al socialiștilor Bogdan Țîrdea a statuat că lupta contra corupției este o invenție a Vestului pentru a se amesteca în treburile suverane a statelor ”care nu se vor colonizate”.

Singura metodă a socialist-comuniștilor este să sperie alegătorii într-atât de tare încât să îi voteze ”de dragul patriei, a credinței și limbii (ruse)”. În paralel – Plahotniuc își face partea sa de muncă comună – populează segmentul pro-european cu un număr cât mai mare de partiduțe spoiler. Acestea au menirea să ciupească cât mai multe voturi la PAS și alte partide autentice. Altfel majoritatea covârșitoare de circa 60% voturi pro-UE și pro-reforme se va transforma neapărat într-o majoritate parlamentară solidă.

aur moldova

Sursă foto: Ziarul de Gardă MD

 

Și iată în aceste condiții prietenii de/la nevoie Dodon și Plahotniuc primesc un ajutor nesperat – extensia moldovenească a partidului AUR. Jubilează propagandiștii pro-Kremlin – acum pot să îi sperie pe moldoveni (în special pe vorbitorii de rusă) cu niște ”fasciști adevărați” nu unii imaginari. ”Uite – chiar și în România sunt numiți neo-fasciști”. Rolul doi – tulburarea alegătorilor pe filiera unionistă.

Pentru alte analize True Story Project despre Republica Moldova, puteți accesa: Republica Moldova se îndreaptă spre alegeri și Aranjamente de culise în alegerile parlamentare din Republica Moldova

 

Sursă foto: Pro TV MD

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și