Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / WatchDog.md

Frica de diaspora moldovenească la alegerile parlamentare

Cu mai puțin de două săptămâni până la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, problema secțiilor de vot în diasporă pare a fi finalizată, chiar dacă nu tocmai rezolvată. Dar care este miza și care va fi prețul deschiderii a 150 de secții de vot peste hotare vor arăta doar alegerile propriu-zise, care se vor desfășura pe 11 iulie 2021?

Epopeea secțiilor de vot în străinătate

alegeri republica moldova

Sursă foto: Agora MD

 

Problema secțiilor de vot în străinătate a început încă de pe 5 iunie, atunci când Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate, exact ca și la alegerile prezidențiale din 2020. Asta în pofida unui număr record de înregistrări prealabile și a experiențelor negative din scrutinul anterior.

La alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare au traversat distanțe mari până la secțiile de vot, au stat la coadă ore în șir, însă nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine de vot. Mai mult decât atât, chiar secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a spus că MAEIE a propus CEC să deschidă 190 de secții de vot peste hotarele țării, menționând că ministerul are toate capacitățile de a organiza scrutinul în străinătate în această limită. Și președintele CEC, Dorin Cimil, declarase că „se lucrează cu o cifră preliminară de 190 de secții de votare”.

Ca și pentru alte decizii importante luate în ultima perioadă la Chișinău, și de această dată a fost nevoie de proteste si mersul în justiție. Protestele la CEC au determinat Comisia să mărească numărul de secții de vot de la 139 până la 146, însă mai multe formațiuni au contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC. Șapte zile le-a luat magistraților Curții de Apel Chișinău să admită parțial contestațiile depuse de mai multe partide pentru modificarea numărul secțiilor de vot la cele 190 propuse de Ministrul de Externe.

Astfel, Curtea de Apel Chișinău a obligat Comisia Electorală Centrală să își modifice Hotărârea și să aprobe deschiderea a cel puțin 190 de secții de vot în diasporă pentru anticipatele din 11 iulie. Chiar dacă CEC a atacat cu recurs această decizie la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), magistrații au respins recursul Comisiei Electorale Centrale  și CEC a fost obligată să-și revizuiască deciziile și să aprobe o altă hotărâre. Cu toate că proiectul ulterior dezbătut de CEC prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, nu a fost să fie.

comisia electorala centrala

Sursă foto: Comisia Electorală Centrală

 

În afacere a intervenit membrul desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la CEC, Maxim Lebedinschi, care a propus deschiderea doar a 139 de secții de vot. Iar propunerea a fost susținută.

Expertul Comunității WatchDog.MD, Valeriu Pașa, a declarat că decizia CEC este un abuz evident și poate fi calificată drept o tentativă de fraudare a alegerilor, pentru că CEC reprezintă o resursă administrativă controlată politic de PSRM. In contextul pandemiei COVID-19, deschiderea a 300 de secții de votare în afara țării ar permite asigurarea unui flux normal de vot, astfel încât oamenii să nu stea la coadă mai mult de 2 ore.

Astfel, ceea ce a propus Ministerul de Externe a fost un minim adecvat. Ceea ce însă a făcut dl Lebedinschi și colegii săi din Comisia Electorală Centrală, ei au scuipat pur și simplu și pe lege, și pe toți acești oameni, și pe bunul-simț și au executat o comandă politică a șefului lor, Igor Dodon.” Declarația președintelui CEC precum că, în conformitate cu prevederile Codului Electoral, toate secțiile de vot trebuie constituite cu 35 de zile înainte de alegeri este adevărată. Însă tot ea ne face să ne gândim dacă nu cumva se încearcă să se umble la niște prevederi procedurale care ar lăsa loc de interpretări și contestări pentru anularea rezultatelor alegerilor.

O mică victorie pentru cetățenii din diasporă, însă o mare sfidare a justiției de către CEC

cetatenii moldoveni

Sursă foto: Ziarul de Gardă

 

Într-un final, CEC a mărit numărul de secțiilor de vot care urmează să fie deschise în diasporă până la doar 150. O mică victorie pentru cetățenii care vor vota în diasporă la 11 iulie 2021, însă o mare sfidare a justiției de către CEC. Chiar dacă unele partide politice au contestat și această decizie la Curtea de Apel Chișinău (care a fost și respinsă, între timp, iar respectivul partid amenință că va merge la CSJ), CEC continuă pregătirile pentru deschiderea acelor 150 secții de vot peste hotarele Republicii Moldova pentru scrutinul din 11 iulie.

Primele buletine de vot tipărite vor fi transmise în cele 150 de secții din străinătate vor ajunge 726 700 buletine de vot, dintre care 662 600 în limba română și 64 100 în limba rusă. Iar cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare se pregătesc să meargă la vot, pentru a-și face alegerea pentru următorii patru ani.

Vă mai recomandăm și Găselnița de AUR a Kremlinului pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova Partea I și Partea II

 

Sursă foto: ProTV MD

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și