Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Freedom House scoate Ungaria și Serbia din lista democrațiilor

În cel mai recent raport al său, Freedom House avertizează asupra unei „căderi uimitoare a democrației” în Europa Centrală, în Balcani și în Eurasia, întrucât mulți lideri din regiune încearcă să îndepărteze toate controalele rămase asupra puterii lor. “Un număr din ce în ce mai mare de lideri din Europa Centrală și de Est au renunțat chiar și la a pretinde că încă mai funcționează după regulile democrației. Atacă în mod deschis instituțiile democratice și lucrează pentru a restricționa libertățile individuale”, spune grupul în raportul său anual Nations In Transit, lansat pe 6 mai. Ungaria, Serbia și Muntenegru au părăsit în totalitate categoria democrațiilor și sunt acum clasificate ca regimuri tranzitorii / regimuri hibride. (Radio Free Europe)

Comisia Europeană a lansat miercuri proiecții conform cărora economia europeană va scădea cu 7,4% în acest an. Un oficial al Comisiei le-a spus locuitorilor Uniunii Europene să se aștepte la „cea mai profundă recesiune economică din istoria sa”. Pentru a pune această cifră în perspectivă, economia blocului format din 27 de națiuni a fost prevăzută să crească cu 1,2% în acest an. În 2009, pe fondul crizei financiare globale, a scăzut cu 4,5%. Este o amintire că, chiar și dacă virusul se disipează, căderea economică ar putea afecta economia mondială luni întregi, dacă nu chiar ani. (New York Times)

Pe măsură ce COVID-19 a afectat tot globul, forumurile și site-urile din dark web – acea parte a internetului ascunsă intenționat de motoarele de căutare mainstream pentru a asigura anonimatul și adesea un sanctuar pentru grupurile de ură și activitatea infracțională – au ținut pasul, s-au umplut de teorii ale conspirației care îi acuză pe evrei că au declanșat pandemia. Discuțiile despre „responsabilitatea” evreilor față de coronavirus sunt, în general, corelate cu teoria unei conspirații evreiești globale pentru putere și dominație. La acestea se adaugă trimiteri la alte teorii antisemite despre evrei ca otrăvitori și purtători deliberați ai bolii, evreii ca profitori economici și, inevitabil, negarea Holocaustului. Elementul mai nou în toată această exagerare este ideea coronavirusului ca un mare plan conceput de evrei împreună cu China. (Haaretz)

Partidele de coaliție care guvernează Polonia au convenit să amâne alegerile prezidențiale din această duminică din cauza focarului de coronavirus. Partidul nationalist Law and Justice (PiS) a dorit ca votul să meargă înainte pentru a-l realege pe Andrzej Duda.  Însă coaliția pentru juniori și opoziția au spus că PiS pune un posibil câștig politic înaintea sănătății publice. Alegerile vor fi acum reprogramate la o dată „cât mai curând posibil” și se va putea vota exclusiv prin corespondență. (BBC News)

China și Rusia promovează „narațiuni false” pe rețelele de socializare care învinovățesc Occidentul pentru pandemia coronavirusului, în timp ce își prezintă propriile țări drept cele mai bine echipate pentru a face față crizei, spun oficialii americani. Acest mesaj a fost exprimat la Bruxelles, pe 6 mai, în cadrul unei conferințe de presă telefonică, acordată de secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Philip Reeker, și trimisul special al SUA și coordonatorul Global Engagement Center, Lea Gabrielle. Gabrielle a spus că Rusia, în special, a răspândit teoriile conspirației care învinovățesc Statele Unite pentru virus. (Radio Free Europe)

Liderii Uniunii Europene și-au reafirmat „sprijinul fără echivoc” pentru șase state din Balcanii de Vest pentru a deveni în cele din urmă membre ale blocului și le-au oferit un sprijin financiar nou, întrucât regiunea luptă pentru a face față crizei coronavirusului. Cu Rusia și China încerând să influențeze regiunea, liderii instituțiilor UE și ai statelor membre s-au adunat pentru un summit video de aproximativ două ore, pe 6 mai, împreună cu Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia. (Radio Free Europe)

După două săptămâni de negocieri între diplomații UE, cele 27 de state membre ale blocului au ajuns la un acord privind „aspirațiile” de aderare și „integrarea” economică a vecinilor lor de la est. Raportul, aprobat de ambasadorii celor 27 de țări UE la 5 mai, reprezintă răspunsul la comunicatul Comisiei Europene privind Parteneriatul estic prezentat în martie. Se preconizează că documentul va fi publicat în următoarele zile. Programul Parteneriatului Estic a fost lansat în 2009 și este menit să aducă Armenia, Azerbaidjanul, Belarusia, Georgia, Moldova și Ucraina mai aproape de bloc, fără o ofertă clară de aderare viitoare. (Radio Free Europe)

Donald Trump cântărește măsuri economice mai agresive împotriva Chinei, pe fondul creșterii furiei asupra manipulării de către Beijing a pandemiei coronavirusului, amenințând armistițiul comercial atins în urmă cu mai puțin de patru luni. Pe măsură ce boala a străbătut SUA ucigând zeci de mii de oameni și devastând economia, președintele american a acuzat China că a mușamalizat focarul de coronavirus și că nu a reușit să împiedice răspândirea bolii în întreaga lume. Casa Albă și Capitol Hill încearcă completeze retorica anti-Beijing cu măsuri pentru reducerea lanțurilor de aprovizionare și a fluxurilor de investiții cu China. Cu toate acestea, nu este clar cât de departe sunt dispuși să ajungă, având în vedere temerile de a provoca mai multe daune economiei americane. (Financial Times)

Sursă foto: iStock

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și