Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Franța și “războiul” ei cu sine

La mijlocul lunii aprilie, un fost general ieșit la pensie din rangurile militare franceze a postat pe blogul lui personal o scrisoare deschisă adresată președintelui francez, Emmanuel Macron.

Scrisoarea, semnată de peste 50 foști generali de armată și de peste 24 de mii de militari a adus în prin-plan o bătălie internă cu care Franța se luptă în momentul de față. Tensiunile sociale alimentate de un număr recent de atacuri teroriste, de islamizarea țării, dar și de ascensiunea unei noi mișcări de extremă dreaptă plasează Franța într-un moment de cotitură în istoria sa recentă.

Elita militară menționa în scrisoare că țara este aproape de colaps din cauza imigrației, crimei și islamismului, care este protejat de politicieni de stânga care trăiesc în propria lor bulă a corectitudinii politice. De asemenea, militarii au mai adăugat că există un sentiment de indignare cu privire la niște mișcări recente la nivelul societății, toate infuzate de concepte precum cancel culture, corectitudine politică sau condamnarea comportamentelor din istorie, cum ar fi trecutul colonial al Franței.

În final, aceștia au avertizat că dacă situația va continua să se înrăutățească o parte dintre ei se vor simți responsabili să ia frâiele țării și să corecteze situația, făcând referire la o posibilă lovitură de stat împotriva acestui întreg establishment politic.

Tensiunile interne ale Franței – un adevăr negrăit

Indignarea generalilor este un sentiment des întâlnit în societatea franceză a zilelor noastre. Țara a suferit protestele vestelor galbene, atacuri teroriste și decapitări în plină pandemie și o schimbare totală de paradigmă privind reputația președintelui Macron. La momentul victoriei sale prezidențiale în 2017, Macron era văzut drept o nouă speranță pentru Franța în contextul unor administrații incapabile și corupte înaintea lui. Însă, în cei 4 ani de când ocupă poziția de lider al Franței, Emmanul Macron pare să fi eșuat în planul sau de a aduce stabilitate și integrare societății franceze.

macron

Sursă foto: Anadolu Agency

 

Cu atât mai mult, alegerile prezidențiale din 2022 sunt după colț, iar Marine Le Pen, liderul partidului de extremă dreaptă, Rassemblement national și principalul opozant politic al lui Macron pare să aibă șanse tot mai mari de a deveni urmașul lui Macron la președinția Franței, aceasta fiind învinsă de actualul președinte în 2017.

Le Pen a susținut mesajul generalilor din scrisoare, exploatând această oportunitate pentru a-și sedimenta mesajul politic. În schimb, ce este și mai îngrijorător este faptul că în urma unui sondaj făcut de Harris Interactive, 58% dintre respondenți sunt de acord și susțin părerea generalilor.

N-ar trebui să ne surprindă faptul că grupările militare susțin o filozofie, un stil de viață, o perspectivă asupra lumii și o politică mai de dreapta decât majoritatea dintre noi. La alegerile prezidențiale din 2017, Le Pen a captat până la 65% din votul francez în regiuni care se învecinează cu unități militare comparativ cu restul țării – 33.9%.

le pen sondaj

Sursă foto: Reuters

 

Deși este puțin probabil ca o reală amenințare la adresa securității naționale și a stabilității politice să se materializeze dintr-un grup restrâns de generali pensionari octogenari problema pe care ei o ridică la fileu este una reală. Recentele atacuri și violențe comise de imigranți musulmani doar intensifică această bătălie religioasă [confirmând îngrijorarea lor] care are loc în Franța de zeci de ani, iar inabilitatea statului de a adresa cauza problemei doar agravează situația și tensiunile dintre aceste grupuri.

Marine Le Pen ar putea juca mâna câștigătoare, folosindu-se de actualele tensiuni & popularitatea căzândă a lui Macron

Iar în contextul tuturor acestor tensiuni Marine Le Pen ar putea ieși câștigătoare. Un studiu publicat de think-tankul Fondation Jean-Jaurès a arătat că dacă Le Pen va continuă să fie percepută drept un politician mainstream, și nu unul extrem cum a fost în mare parte până acum, aceasta va avea o șansă reală de a-l bate pe Macron la prezidențialele din 2022.

În momentul de față doar 34% au o părere foarte rea despre Le Pen (cel mai jos nivel înregistrat până acum). De asemenea, dacă reputația și popularitatea lui Macron va continua să scadă până la momentul alegerilor și dacă votanții conservatori vor putea fi convinși să voteze pentru Le Pen în turul al doilea ca o alternativă viabilă la actualul președinte, Le Pen va avea șanse reale de victorie.

În acel moment, Franța va fi ales un președinte de extremă dreaptă cu păreri extremiste. Această schimbare de paradigmă ar veni în contextul în care Macron vrea să fie perceput drept urmașul politic al Angelei Merkel la cârma Uniunii Europene.

Pentru a două cea mai mare economie și putere din UE să aibă un președinte care a fost acuzată de antisemitism, rasism, este anti globalizare, dorește să scoată Franța din NATO și din sfera de influență a Statelor Unite, vrea să limiteze caracterul federal al Uniunii Europene asupra suveranității statelor, vrea să elimine Fondul Monetar Internațional (FMI) și să înlocuiască Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – ar însemna o realiniere totală de priorități pentru Franța în contextul său intern, european, dar și global.

În urma scrisorii, guvernul francez a ieșit cu o declarație din partea prim-ministrului Jean Castex, în care acesta critică și condamnă situația periculoasă în care se află statul francez, descrisă în scrisoare. De asemenea, personalul cu caracter militar activ care a semnat scrisoarea a fost sancționat și disciplinat de către Ministerul Apărării.

Conotația rasială și izolaționismul cultural din scrisoare nu poate fi ocolit. Generalii avertizează că dacă statul francez nu va acționa pentru a întrerupe acest ciclu de violență și instabilitate socială aceștia for fi nevoiți să intervină pentru a „proteja valorile civilizației franceze”.

le pen

Sursă foto: Shutterstock

 

Expunerea acestei retorici și a acestor valori reprezintă un favor politic pe care senzaționalismul și atenția media pe care această scrisoare a primit-o o ajută pe Le Pen. Este puțin probabil ca această scrisoare să se materializeze în ceva substanțial care ar putea pune în pericol stabilitatea republicii și a statului francez. Însă, ce a reușit această scrisoare să facă este să scoată la suprafață niște tensiuni și frustrări sociale despre care nu se vorbește în spațiul public și care ar putea exploda politic la alegerile din 2022.

Pentru mai multe analize True Story Project despre Emmanuel Macron, puteți accesa: „Emmanuel Macron – o viziune pentru viitor” și „Emmanuel Macron: migrația spre dreapta”.

 

Sursă foto: AFP

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și