Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Franța rămâne în izolare cel puțin încă o lună

Președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța va rămâne blocată încă o lună. Luni seara, într-un mesaj național, oficialul a spus că numai prin respectarea regulilor de izolare se va câștiga bătălia împotriva Covid-19. Macron a adăugat că Franța va începe să revină la viața normală după 11 mai, dacă cetățenii vor fi „civici, responsabili și vor respecta regulile” – și dacă numărul de cazuri de coronavirus continuă să scadă. (The Guardian)

În această săptămână Bruxelles va solicita guvernelor naționale să-și coordoneze ieșirea din blocajul cauzat de coronavirus, deoarece încearcă să prevină repetarea epidemiilor naționale care au marcat începutul crizei. Conform unui document intern văzut de FT, Comisia Europeană va sfătui guvernele să-și dea reciproc avertismente din timp cu privire la planurile de relaxare a controalelor la frontieră, redeschiderea magazinelor și relaxarea restricțiilor. Lucrarea de patru pagini, care a circulat luni în statele membre, intitulată „Drumul european spre ieșirea din pandemia Covid-19”, schițează poziția comisiei înainte de publicarea de săptămâna aceasta a liniilor directoare oficiale privind strategia de ieșire din izolare. (Financial Times)

Fondul Monetar Internațional spune că va oferi cu celeritate o scutire de la plata datoriilor pentru 25 dintre cele mai sărace state membre, astfel încât acestea să poată concentra mai multe resurse financiare spre combaterea pandemiei coronavirusului. Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că pe 13 aprilie Consiliul Executiv al FMI a aprobat primul grup de țări care vor primi subvenții pentru a-și acoperi obligațiile de returnare a datoriilor față de FMI pentru o perioadă inițială de șase luni. (Radio Free Europe)

Președintele Vladimir Putin a declarat că armata ar putea fi mobilizată pentru a ajuta la combaterea focarului de coronavirus, după ce numărul de cazuri din Rusia a crescut brusc. El le-a spus miniștrilor că „toate capacitățile” armatei ruse „pot și trebuie utilizate”. Comentariile sale au venit în condițiile în care Rusia a înregistrat cea mai mare creștere zilnică a cazurilor confirmate, cu 2.558 de noi infecții. Aceasta a adus totalul la 18.328, cu marea majoritate a celor bolnavi situați în Moscova. (BBC News)

Papa Francisc a numit focarul de coronavirus „o provocare epocală” care va afecta viitorul UE în discursul său de Paște duminică. “Astăzi, UE se află în fața unei provocări epocale, de care va depinde nu numai viitorul său, ci și cel al întregii lumi. Să nu ratăm ocazia de a demonstra, încă o dată, solidaritate, chiar apelând la soluții inovatoare, “a spus el. Papa Francisc a predicat unei Bazilici Sf. Petru aproape goală – o diferență marcantă față de cei 70.000 de oameni care s-au înghesuit în Piața Sf. Petru anul trecut. În discursul său, care a fost transmis în direct, Papa a numit vacanța din acest an un „Paște al singurătății”. (Politico)

Dincolo de Covid-19 – alte știri importante

Două milioane și jumătate de barili de petrol în schimbul unui număr de apeluri telefonice ar putea suna ca o tranzacție păguboasă, dar, dacă îl ajută să reconstruiască legăturile cu Donald Trump, Vladimir Putin o va face. Președintele rus și omologul său american au purtat cinci conversații începând cu 30 martie, mai mult decât în întregul an 2019, în condițiile în care au negociat cea mai mare reducere coordonată a producției de țiței ca răspuns la o prăbușire a cererii cauzată de pandemia coronavirusului. Pentru Kremlin situația oferă și o rară ocazie de a se prezenta ca un partener critic al SUA și de a îmbunătăți legăturile cu administrația Trump, care a criticat Rusia pe aproape orice subiect, de la aprovizionarea cu gaz european la testarea rachetelor nucleare. (Financial Times)

Potrivit rapoartelor, incendiile forestiere care au ars de mai multe zile în nordul Ucrainei sunt la doar câțiva kilometri de centrala nucleară abandonată de la Cernobîl. Operatorul turistic Yaroslav Emelianenko a declarat că unul din incendii a ajuns în orașul abandonat Pripyat, care deservea centrala.  El a spus că focul este acum la doar 2 km de unde au fost depozitate cele mai periculoase deșeuri de la uzină. Greenpeace a declarat că incendiile au fost mult mai mari decât au realizat autoritățile. (BBC News)

Sursă foto: Time

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și