Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Franţa, Germania, Italia şi Ţările de Jos vor colabora pentru producerea unui vaccin anti-COVID-19 în Europa

Secretarul american al apărării a început miercuri un conflict cu Donald Trump, afirmând că nu este de acord cu președintele cu privire la trimiterea armatei pentru a stopa protestele care au izbucnit în toată țara de la moartea lui George Floyd. Comentariile lui Mark Esper au venit pe fondul criticilor venite din partea oficialilor militari pensionați legate de felul în care a gestionat președintele demonstrațiile, inclusiv Jim Mattis, general retras, care anterior a fost secretar al apărării sub domnul Trump. (Financial Times)

Cu orașe americane arzând și coronavirusul încă făcând ravagii, ucigând mai multe persoane decât în orice altă țară, președintele Trump are probleme tot mai mari și în străinătate. Niciodată nu a fost atât de izolat și ignorat, chiar batjocorit. În Europa, după ani buni de unilateralism american, aliații tradiționali ai Americii au încetat să-l caute pe liderul acesteia pentru conducerea situațiilor, deoarece nu mai au încredere că acest președinte le va putea oferi ceva, și astfel își întorc spatele. (New York Times)

Pentru guvernele autoritare din întreaga lume, fotografiile și videourile cu jafuri și violența poliției din zeci de orașe din SUA servesc drept argument pentru acuzațiile reînnoite că Statele Unite nu practică intern ceea ce predică în străinătate. Statul rus nu face excepție. Guvernul președintelui Vladimir Putin a înnăbușit protestele locale, apelând uneori la metode violente care au ridicat critici de la Washington și Occident, acestea cerând respectarea drepturilor omului. Acum, pe fondul tulburărilor și al violenței polițienești din Statele Unite, Rusia cere dovezi de asumare a răspunderii similare cu cele pe care Washingtonul le-a făcut în mod repetat către Moscova. (Radio Free Europe)

Dacă istoria nu ar fi luat alt traseu, Marea Britanie ar fi votat împotriva schemei prin care oficialii UE speră că vor scoate blocul din gaura economică, subliniază Sir Ivan Rogers, fostul ambasador al țării la UE. Odată ce Marea Britanie a plecat, UE a început să se transforme. Schema de emitere a unui mix de subvenții în valoare de 500 miliarde EUR și împrumuturi de 250 miliarde EUR țărilor care se luptă cu efectele Covid-19 este un pas către un bloc mai integrat. Unii compară această măsură cu decizia Americii din 1790 de a mutualiza datoriile. Pentru alții, este mai puțin un salt decât un schimb: UE a emis datorii în acest fel înainte, dar la o scară mult mai mică. În orice caz, marile state membre sunt toate pe aceeași lungime de undă. Franța și Germania au propus un plan similar cu cel al Comisiei Europene, în timp ce Spania și Italia au cerut unul și mai generos. (The Economist)

Franţa, Germania, Italia şi Ţările de Jos au convenit formarea unei ”alianţe” care să asigure producerea unui potenţial vaccin anti-COVID-19 în Europa, au anunţat miercuri autorităţile olandeze. Cele patru ţări ”explorează în comun diverse iniţiative promiţătoare şi sunt în discuţii cu diverse societăţi farmaceutice”, a indicat Ministerul Sănătăţii Publice olandez într-un comunicat. Obiectivul acestei alianţe este de a produce vaccinuri pe teritoriul european, acolo unde acest lucru este posibil, a adăugat ministerul citat. (Agerpres)

Despre viitorul digital s-a vorbit mult timp, dar pandemia l-a adus cu un pas mai mare. Pentru milioane de oameni, tehnologia a fost o legătură vitală într-o realitate nouă, distanțată social. Peste tot în lume, consumatorii obligați să rămână acasă s-au conectat la Netflix, au comandat de pe Amazon și s-au conversat prin apelurile Zoom. În SUA, mai puțin de 5% din cumpărăturile alimentare au avut loc online înainte de criză, dar acest lucru a crescut până la 10-15%. Zoom spune că numărul utilizatorilor ce au folosit aplicația de videoconferință în aprilie au fost de 30 de ori mai mare decât în ​​decembrie. (Financial Times)

China şi alte ţări din Asia, precum Cambodgia şi Filipine, şi-au înăsprit cenzura în timpul pandemiei de COVID-19, a estimat miercuri Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet. Într-un comunicat în care detaliază acţiunile întreprinse în mai multe ţări, ea arată că în China, potrivit informaţiilor primite de cabinetul său, mai mult de zece profesionişti în domeniul sănătăţii, universitari şi cetăţeni obişnuiţi au fost plasaţi în detenţie, iar în unele cazuri au fost inculpaţi, pentru că şi-au publicat opiniile şi alte informaţii despre situaţia legată de COVID-19 sau au criticat modul în care guvernul chinez a răspuns la epidemie. (Agerpres)

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat stare de urgență după ce 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu din Cercul Arctic. Deversarea s-a întâmplat când un rezervor de combustibil de la o centrală electrică din apropierea orașului sibian Norilsk s-a prăbușit vineri. Președintele Putin și-a exprimat furia după ce a descoperit că oficialii au aflat despre incident doar două zile mai târziu. (BBC News)

Sursă foto: CCIR

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și