Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Fost diplomat european suspectat de spionaj pentru China

Procurorii germani investighează un fost diplomat al UE care lucrează pentru o firmă de lobby pe baza suspiciunii de spionaj pentru China. Doi angajați ai unei alte firme de lobby sunt, de asemenea, sub anchetă, suspectați că au transmis informații private și comerciale Ministerului pentru Securitatea Statului din China. (Politico)

Președintele Trump a semnat miercuri un acord comercial inițial cu China, aducând la capăt primul capitol al unei lupte prelungite și dăunătoare din punct de vedere economic cu una dintre cele mai mari economii ale lumii. Pactul este destinat să deschidă piețele chineze către mai multe companii americane, să crească exporturile de ferme și energie și să ofere o protecție mai mare tehnologiei și secretelor comerciale americane. China s-a angajat să cumpere bunuri și servicii americane în valoare de 200 de miliarde de dolari până în 2021 și este de așteptat să scadă o parte din tarifele pe care le-a pus pe produsele americane. (New York Times)

Schimbări importante în Rusia

Guvernul rus a demisionat miercuri, după ce președintele Vladimir Putin a propus schimbări constituționale semnificative care afectează echilibrul de putere în țară. În timpul discursului său anual, Putin a propus trecerea puterii de la președinte la prim-ministru și parlament, dându-i parlamentului puterea de a alege primul ministru și alte funcții cheie. El a sugerat, de asemenea, ca organului consultativ al Consiliului de Stat să i se acorde mai multe competențe. (Politico)

“Rusia a intrat în perioada de tranziție a puterii înainte de termen: în discursul său de astăzi, Putin a dezvăluit planuri detaliate pentru reforma constituțională și în câteva ore a acceptat demisia guvernului (în realitate, Medvedev a fost concediat – el va deveni acum șeful adjunct al Consiliului de Securitate). Scopul președintelui este pregătirea țării pentru revenirea „democrației în tandem”. Se pare că Putin se pregătește să părăsească președinția (fie în 2024 sau chiar mai devreme) și încearcă în prezent să creeze un mecanism de siguranță pentru succesorul său în caz de conflict. (Radio Free Europe)

Evoluția conflictului din Iran

SUA au reluat miercuri operaţiunile militare comune cu Irakul, întrerupte după moartea generalului iranian Qassem Soleimani. Doi responsabili militari americani, citaţi sub acoperirea anonimatului, afirmă că Pentagonul dorea să reia cât mai repede, alături de armata irakiană, lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) pentru ca aceasta să nu profite de situaţie. Pentagonul a refuzat să comenteze informaţia. (Agerpres)

Teocrații din Iran nu vor risca să piardă controlul în perioada tulbure prin care trece țara. Deși proteste masive au avut loc în toată țara în urma doborârii avionului de către forțele militare iraniene, șansele ca sistemul politic să se schimbe ca urmare a presiunii publice sunt mici. În schimb, criza economică exacerbată de sancțiunile date de SUA în baza încălcării acordului nuclear are potențialul să împingă niște schimbări semnificative la nivelul sistemului. (Financial Times)

Sursă foto: EurActiv

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și