Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Medicalus / Alexandru Văleanu

Virusul SARS-CoV-2 a fost creat în laborator

CONTEXT

Această conspirație sau fake news este de aceeași vârstă cu noul coronavirus care, de mai bine de un an, pare a ne fi blocat viețile în loc. În pofida eforturilor cercetătorilor, această conspirație este în floare. Mai mult, deși se numără printre teoriile ridicole ce pot fi citite pe internet, aceasta este printre cele mai populare. Fără îndoială, cu toții am auzit expresia „sunt interese mari la mijloc”, adeseori folosită pentru a explica originile oculte ale pandemiei.

Deși se bucura de o popularitate îngrijorătoare și înainte, fake news-ul a explodat în septembrie 2020, când Dr. Li-Meng Yan, un virusolog de renume din China, a apărut pe postul Fox News, spunând că virusul a fost creat de Guvernul de la Beijing pentru a fi folosit ca armă biologică. Fiind propulsată de către fostul strateg din administrația Trump, Steve Bannon, teoria a avut priză în mediul comunităților conservatoare din SUA și nu numai.

fake news

Sursă foto: Politifact

 

DE CE E FALS?

Cercetătorii au declarat în nenumărate rânduri că secvența genetică a virusului și similaritățile cu SARS dovedesc faptul că acesta a apărut în mod natural. Mai mult, oamenii de știință au dovedit că, dacă virusul ar fi fost „inginerit” într-un laborator, structura acestuia ar fi relevat eventuale manipulări la care ar fi fost supus coronavirusul pentru a crea varianta sa finală cu care ne confruntăm de un an încoace. Consensul comunității științifice este că, având în vedere structura genetică a virusului, acesta a fost transmis de la un animal la altul, modificându-și caracteristicile ca apoi, din întâmplare, să ajungă și la om.

coronavirus

Sursă foto: UN News

 

Totodată, articolul publicat de Dr. Yan în care își susține afirmația făcută pe Fox News a fost puternic criticat de către Centrul Johns Hopkins din State. Cercetătorii de la Centru au dovedit că o multitudine dintre sursele citate de virusolog au greșeli și se folosesc de argumente lipsite de consistență pentru a ajunge la concluzia mult contestată.

O investigație sub egida CNN a descoperit că lucrarea virusologului se baza pe o serie de argumente, afirmații și pasaje ce fuseseră scrise cu luni în urmă de către un blogger anonim ale cărui mesaje erau postate și pe un site asociat cu Steve Bannon, strategul de la Casa Albă și susținătorul doctorului Yan.

Așadar, deși misterele și conspirațiile sunt mai apetisante decât adevărul, verificați întotdeauna sursele de unde vă luați informațiile.

 

#Te-ar mai putea interesa și