NewsDigest: Facebook elimină conturile mișcării conspiraționiste pro-Trump QAnon
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și fenomene precum QAnon în buletinul nostru de știri:
Anti-Fake
Sursă foto: Antifake.ro
Facebook elimină conturile mișcării conspiraționiste pro-Trump „QAnon”
Facebook a anunţat retragerea tuturor conturilor, paginilor şi grupurilor legate de mişcarea conspiraţionistă „QAnon” de pe platforma sa principală şi de pe Instagram. Mișcarea de extremă dreaptă are la bază o teorie a conspirației despre existența unei cabale internaționale, „stat paralel”, care conduce SUA din umbră și duce un război împotriva președintelui american, Donald Trump.
Facebook a identificat comunitățile online „QAnon” drept „mișcări sociale militarizate” care răspândesc dezinformări despre COVID-19, sprijină actele de violență și promovează un discurs instigator la ură. Manifestări ale acestei mișcări au adunat peste 4 milioane de adepți, în cel puțin 15 state, dintre care și România. În România, comunitatea „QAnon” se identifică drept o mișcare a patrioților care luptă împotriva ocultei. Deși o parte dintre conturile „Qanon” România au fost blocate, pe Facebook, în continuare, se regăsesc pagini și grupuri ale mișcării care pormovează teorii ale conspirației despre planificarea pandemiei de către elitele secrete și BigPharma, apeluri naționaliste, mesaje pro-Trump și îndemnuri de a participa la protestele împotriva restricțiilor COVID-19.
Citește mai mult:
bbc.com – QAnon: What is it and where did it come from?
adevarul.ro – Cine este și ce vrea misteriosul Q?
Croația lansează proiectul „Muzeul Știrilor False”
Croația anunță că din luna octombrie va pune bazele unui Muzeu al Știrilor False (eng. Museum of Fake News) care, în primă fază va funcționa ca un website ce oferă declarații de la jurnaliști și cercetători, o bază de date cu știri false și instrumente de promovare a alfabetizării digitale și gândirii critice, dar și instrumente de recunoaștere și combatere a știrilor false.
Lordan Prelog, inițiatorul proiectului, declară că muzeul nu este unul comercial, ci este un website unde publicul interesat, în special tinerii, pot consulta informații în legătură cu fenomenul dezinformării. El consideră că acest fenomen are o acoperire mult mai mare decât cea a știrilor obișnuite, nefiind încă dezvoltată o strategie rapidă și eficientă împotriva știrilor false.
Proiectul este rezultatul muncii asidue a Institutului de Noi Media și E-democrație (InMed), asociație membră a Observatorului Social al Dezinformării și Analizei Social Media (SOMA), o rețea ce se ocupă cu detectarea știrilor false și tipurilor de răspândire a acestora.
Citește mai mult:
croatiaweek.com – Croatia to get Museum of Fake News
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Russian MFA via AP
Luptele continuă în Nagorno-Karabakh
Nagorno-Karabakh : un armistițiu deja înmormântat?
- Azerbaidjanul și Armenia se acuză reciproc de violarea armistițiului umanitar semnat sâmbătă, iar ambele părți revendică succese militare în regiunile înconjurând enclava. Armistițiul fusese semnat după lungi discuții la Moscova, sub egida ministrului rus de externe Serghei Lavrov. Efemeritatea acestui armistițiu pune un semn de întrebare lângă capacitatea Moscovei de a-și exersa influența în Caucaz. (Le Monde)
Rusia apelează la respectarea armistițiului.
- Ministrul de externe Serghei Lavrov a apelat ieri după o întâlnire cu omologul său armean la respectul armistițiului. Armenia a anunțat ieri că peste 51 de militari au fost uciși după ofensive azere reînnoite. Lavrov a declarat că este în legătură cu ministerele apărării a Armeniei, Azerbaidjanul și Turciei, și că are încredere că respectul armistițiului poate fi obținut. Lavrov și omologul lui armean au apelat amândoi la implementarea unor mecanisme de verificare pentru menținerea armistițiului. În răspuns la aceste declarații, Azerbaidjanul a cerut ca Turcia să fie inclusă în gruparea de la Minsk, însărcinată cu menținerea păcii în regiune. De asemenea, președintele turc Erdogan a îndemnat conducerea UE să își definească o poziție clară asupra statutului enclavei Nagorno-Karabakh. (Al Jazeera)
Sursă foto: Reuters
Alte știri
Tensiunile între Grecia și Turcia continuă.
- Turcia a reluat ieri activitățile de cercetarea zăcămintelor de hidrocarburi în zonele contestate din Marea Mediterană orientală. Nava Oruc Reis, care era protagonistul principal în escalada tensiunilor între Turcia și Grecia, se află în acest moment lângă insula elenă Kastellorizo, nu departe de coastele Turciei. Această navă fusese retrasă din zonele contestate la mijlocul lunii septembrie, după negocieri în cadrul NATO pentru a împiedica o escaladare militară în regiune. Reamintim că Grecia a comandat 18 avioane de luptă Rafale Franței, în cadrul acestor tensiuni cu Turcia. Această reluare a operațiunilor de cercetare intervine într-un șir de politici agresive din partea Turciei, după ce aceasta s-a implicat în conflictul din Nagorno-Karabakh și în alegerile din Cipru-Nord. (Hot News)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Economia în timp de pandemie
Exporturile din China de echipamente medicale și echipament de lucrat de la distanță au o creștere fără precedent.
- Exporturile și importurile Chinei au înregistrat câștiguri puternice în septembrie.Importurile Chinei de pe piețele globale au crescut cu 13,2% în septembrie față de un an mai devreme, potrivit datelor publicate marți de Administrația Generală a Vămilor.(Wall Street Journal)
Zambia rezistă presiunilor chineze asupra condițiilor de returnare a datoriilor.
- Zambia a declarat că va rezista presiunilor creditorilor chinezi de a face din plata restanțelor o condiție de a continua negocierile de reducere a datoriilor. Națiunea sud-africană luptă pentru restructurarea datoriilor externe de 11 miliarde de dolari din cauza condițiilor excepționale create de pandemie. (Financial Times)
India: Vaccinul dictează fluctuațiile indicilor bursieri.
- Acțiunile indiene au fluctuat, urmând țările asiatice, pe măsură ce investitorii au evaluat îngrijorările cu privire la oprirea studiului vaccinului Covid-19 de Johnson & Johnson și la creșterea inflației interne. Ambii indici bursieri sunt aproape de ștergerea pierderilor anuale, susținute de intrări de aproximativ 580 milioane dolari în acțiuni indiene de la investitori străini în această lună.(Bloomberg)
Sursă foto: Getty Images
Business & Tehnologie
Walt Disney anunță o reorganizare masivă focusată pe streaming.
- Luni, compania a anunțat o reorganizare masivă a activității sale de media și divertisment, care se va concentra pe dezvoltarea de producții care vor debuta pe serviciile sale de streaming.Reclamele și distribuția, precum și Disney +, vor funcționa acum în aceeași unitate.(Techcrunch)
Coreea de Sud se focusează pe industria semiconductorilor AI.
- Săptămâna aceasta, autoritatea de reglementare a tehnologiei informației și comunicațiilor din țară a anunțat planurile de a dezvolta până la 50 de tipuri de semiconductori axați pe funcționalități AI până în 2030, a raportat agenția de știri Yonhap. Guvernul este în căutarea a mii de experți locali care să conducă noul val de inovație.(Techcrunch)
Societate
Sursă foto: Financial Times
Alegeri SUA
Zece milioane de americani au votat deja.
- Mai mulți cetăţeni americani au votat deja pentru alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, prin poştă sau anticipat, conform unei numărători date publicităţii luni. “Alegătorii au depus un total de 10.296.180 de buletine de vot în statele în cauză”, a indicat Proiectul Alegeri SUA al Universităţii din Florida pe site-ul internet al instituţiei, apreciind că este o cifră record. (Agerpres)
Trump a reluat campania prezidențială din Florida.
- La doar două săptămâni după infectarea cu coronavirus, președintele SUA a organizat un miting electoral în Sanford, Florida, urmând să continue campania în încă patru orașe până la alegeri. Echipa de campanie a lui Trump depune eforturi uriașe pentru a obține voturile din statul sud-estic, fără de care câștigarea alegerilor este aproape imposibilă. (BBC)
Alte știri
Johnson & Johnson a oprit testarea unui vaccin după ce un participant s-a îmbolnăvit.
- „Am oprit temporar dozarea suplimentară în toate testele noastre clinice ale unui vaccin experimental împotriva COVID-19, inclusiv toate testele din faza a treia, din cauza unei boli inexplicabile a unui participant” a anunţat într-un comunicat Johnson & Johnson. Grupul farmaceutic a precizat că există o diferenţă între o „pauză de studiu” ca urmare a deciziei companiei şi o „oprire reglementară” instituită de o autoritate sanitară de reglementare. (G4 Media)
Belarusul amenință cu folosirea de arme letale împotriva protestatarilor.
- Ministrul adjunct de interne al Belarusului, Gennady Kazakevich, a afirmat că “nu vom părăsi străzile și vom garanta legea în țară. Forțele legii vor folosi echipamente speciale și arme letale, dacă este necesar”. Până acum forțele de securitate au recunoscut că folosesc tunuri de apă, gloanțe de cauciuc și grenade de avertizare pentru a dispersa protestatarii. Folosirea armelor letale ar marca o escaladare majoră în confruntarea de două luni dintre Lukașenko și protestatari. (Radio Europa Liberă)
ONU: Numărul de dezastre naturale s-a dublat în ultimii 20 de ani.
- Organizația a avertizat că dacă statele nu iau măsuri de combatere a schimbărilor climatice, situația se va înrăutăți. Aceste evenimente tragice din perioada 2000-2019 au omorât mai bine de 1.2 milioane de oameni și au avut pagube totale de aproape 3 trilioane de dolari, însă cifrele pot fi și mai mari întrucât multe țări din Africa și Asia, în mod special, nu oferă informații exacte. Pentru următorul deceniu, ONU prezice că valurile de caniculă vor crește substanțial. (Euronews)
Mark Zuckerberg: Ne actualizăm politica privind discursul urii.
- Facebook își actualizează politica privind discursul urii și pentru interzicerea negării Holocaustului, a transmis luni, printr-o postare pe rețeaua de socializare, Mark Zuckerberg. Acesta a adăugat că oamenii care vor căuta informații despre Holocaust vor fi direcționați către surse autorizate, pentru a primi informații exacte despre aceste evenimente. (G4 Media)
Despre QAnon și alte fenomene ale dezinformării mai puteți citi pe #TrueStoryProject în alte analize, precum Puterea Conspirației și Rețele de socializare sau unelte de dezinformare?
Sursă foto: FT montage; Getty Images