Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Anti Fake / True Story Project

NewsDigest: Facebook elimină conturile mișcării conspiraționiste pro-Trump QAnon

Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și fenomene precum QAnon în buletinul nostru de știri:

 

Anti-Fake

anti-fake

Sursă foto: Antifake.ro

 

Facebook elimină conturile mișcării conspiraționiste pro-Trump „QAnon”

Facebook a anunţat retragerea tuturor conturilor, paginilor şi grupurilor legate de mişcarea conspiraţionistă „QAnon” de pe platforma sa principală şi de pe Instagram. Mișcarea de extremă dreaptă are la bază o teorie a conspirației despre existența unei cabale internaționale, „stat paralel”, care conduce SUA din umbră și duce un război împotriva președintelui american, Donald Trump.

Facebook a identificat comunitățile online „QAnon” drept „mișcări sociale militarizate” care răspândesc dezinformări despre COVID-19, sprijină actele de violență și promovează un discurs instigator la ură. Manifestări ale acestei mișcări au adunat peste 4 milioane de adepți, în cel puțin 15 state, dintre care și România. În România, comunitatea „QAnon” se identifică drept o mișcare a patrioților care luptă împotriva ocultei. Deși o parte dintre conturile „Qanon” România au fost blocate, pe Facebook, în continuare, se regăsesc pagini și grupuri ale mișcării care pormovează teorii ale conspirației despre planificarea pandemiei de către elitele secrete și BigPharma, apeluri naționaliste, mesaje pro-Trump și îndemnuri de a participa la protestele împotriva restricțiilor COVID-19.

Citește mai mult:
bbc.com – QAnon: What is it and where did it come from?
adevarul.ro – Cine este și ce vrea misteriosul Q?

Croația lansează proiectul „Muzeul Știrilor False”

Croația anunță că din luna octombrie va pune bazele unui Muzeu al Știrilor False (eng. Museum of Fake News) care, în primă fază va funcționa ca un website ce oferă declarații de la jurnaliști și cercetători, o bază de date cu știri false și instrumente de promovare a alfabetizării digitale și gândirii critice, dar și instrumente de recunoaștere și combatere a știrilor false.

Lordan Prelog, inițiatorul proiectului, declară că muzeul nu este unul comercial, ci este un website unde publicul interesat, în special tinerii, pot consulta informații în legătură cu fenomenul dezinformării. El consideră că acest fenomen are o acoperire mult mai mare decât cea a știrilor obișnuite, nefiind încă dezvoltată o strategie rapidă și eficientă împotriva știrilor false.

Proiectul este rezultatul muncii asidue a Institutului de Noi Media și E-democrație (InMed), asociație membră a Observatorului Social al Dezinformării și Analizei Social Media (SOMA), o rețea ce se ocupă cu detectarea știrilor false și tipurilor de răspândire a acestora.

Citește mai mult:
croatiaweek.com – Croatia to get Museum of Fake News

 

Securitate și relații internaționale

 

securitate

Sursă foto: Russian MFA via AP

 

Luptele continuă în Nagorno-Karabakh

Din 27 septembrie, conflictul din Nagorno-Karabakh care era înghețat din 1994 a reluat, după ce forțele azere au atacat pozițiile armene din enclava Nagorno-Karabakh și din regiunile înconjurătoare. Un armistițiu umanitar a fost semnat sâmbătă la Moscova de către ambii beligeranți, dar luptele continuă.

Nagorno-Karabakh : un armistițiu deja înmormântat?

Rusia apelează la respectarea armistițiului.

relatii internationale

Sursă foto: Reuters

Alte știri

Tensiunile între Grecia și Turcia continuă.

Economie

economie

Sursă foto: Getty Images

 

Economia în timp de pandemie

Exporturile chineze de echipamente medicale și de lucrat de la distanță cresc cu 13,2% față de 2019. Zambia încearcă să-și renegocieze condițiile de returnare a datoriilor externe fără a ceda presiunilor Chinei. Piața bursieră din India se chinuie să scape de pierderile anuale cauzate de pandemie, dar oprirea studiului vaccinului cauzează un nou val de îngrijorări printre investitori cumulate cu o creștere a inflației interne.

Exporturile din China de echipamente medicale și echipament de lucrat de la distanță au o creștere fără precedent.

Zambia rezistă presiunilor chineze asupra condițiilor de returnare a datoriilor.

India: Vaccinul dictează fluctuațiile indicilor bursieri.

business

Sursă foto: Getty Images

 

Business & Tehnologie

Walt Disney își anunță reorganizarea activității media cu un focus pe platforma de streaming.În același timp, guvernul sud-coreean investește într-un plan pe termen lung de a dezvolta peste 50 de semiconductoare AI care îi vor oferi un avans fără precedent într-o industrie evaluată la peste 67 de miliarde de dolari până în 2025.

Walt Disney anunță o reorganizare masivă focusată pe streaming.

Coreea de Sud se focusează pe industria semiconductorilor AI.

 

Societate

societate

Sursă foto: Financial Times

 

Alegeri SUA

Zece milioane de americani au votat deja.

Trump a reluat campania prezidențială din Florida.

Alte știri

Johnson & Johnson a oprit testarea unui vaccin după ce un participant s-a îmbolnăvit.

Belarusul amenință cu folosirea de arme letale împotriva protestatarilor.

ONU: Numărul de dezastre naturale s-a dublat în ultimii 20 de ani.

Mark Zuckerberg: Ne actualizăm politica privind discursul urii.

 

Despre QAnon și alte fenomene ale dezinformării mai puteți citi pe #TrueStoryProject în alte analize, precum Puterea Conspirației și Rețele de socializare sau unelte de dezinformare?

Sursă foto: FT montage; Getty Images

#Te-ar mai putea interesa și