Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Exxon, Romgaz & Proiectul Neptun Deep – În mainile cui se află resursele din Marea Neagră

România a fost dintotdeauna un punct relevant pe harta resurselor naturale din Europa de Est, iar acest lucru a stârnit de-a lungul ultimelor decenii foarte multe situații și decizii controversate, multiple dezbateri, chiar și proteste. Vă propunem o scurtă incursiune în starea de fapt a acestor aspecte și să vedem mai exact cine și cum controlează resursele cele mai valoroase ale României.

Despre ce resurse naturale este vorba?

În ceea ce privește zăcămintele de metale prețioase, autoritățile publice estimează că subsolul României găzduiește aproximativ 760 de tone de aur și 12.000 de tone de argint, ceea ar reprezenta o perioadă de aproximativ 25 de ani de exploatare.

Totuși, singura încercare din ultimii 15 ani de extragere a aurului a fost cea de la Roșia Montană, cu a cărei finalitate suntem cu toții suficient de familiari. În prezent, costurile sunt prea mari pentru o exploatare publică, iar singurele companii care s-au arătat interesate folosesc aceleași metode nocive pentru mediul înconjurător precum cea de la Roșia Montană.

romania

Sursă foto: Pinterest

 

În ceea ce privește alte metale și minerale valoroase, zăcămintele de cupru ating cifra de 2 miliarde de tone, iar cele de sare ajung până 4 miliarde de tone. Tot autoritățile publice estimează că toate aceste resurse de mai sus, odată extrase ar reprezenta o valoare totală de aproape 300 de miliarde de euro, evident depinzând și de alți factori precum concentrația substanțelor, dar și a prețului acestora de la momentul extragerii.

Totuși, pentru toate cele de mai sus, eforturile au fost minime în ultimele decenii, fără un real efort activ de exploatare a acestor resurse. Nu putem afirma același lucru însă despre resursele țării noastre ce se află pe teritoriul Mării Negre. Acestea sunt reprezentate de gaze naturale și petrol, iar motivul atenției sporite din ultimii ani este dat de urgența identificării unor noi resurse de gaze naturale, atât pentru România, dar și pentru întreg Estul Europei.

Gazele și petrolul din Marea Neagră

România se confruntă în prezent cu o situație destul de delicată în ceea ce privește rezervele de gaz teritoriale. Estimările arată că actualele zăcăminte exploatate vor fi epuizate în următorii 14 ani dacă România nu reușește să acceseze resursele din Marea Neagră. Lipsa unui plan de termen lung va duce la o creștere abruptă a importurilor, care nu va avea doar un impact economic tragic, dar va însemna și o creștere a dependenței față de gazele rusești sau ale unui alt producător.

Primele zăcăminte descoperite în Marea Neagră datează încă de peste 40 de ani, când România a încercat să le exploateze însă cu o eficiență extrem de scăzută, cauzată de lipsa unor tehnologii performante care să poată fora la adâncimi mari.

petrol marea neagra

Sursă foto: Energy Industry Review

 

Odată cu începutul anilor 2000, noile tehnologii și-au făcut calea către teritoriul României prin ajutorul companiilor private, iar după 12 ani de cercetări și exploatări, în 2012, au fost descoperite noi rezerve. ExxonMobil și OMV Petrom anunțau la acea vreme marea descoperire, estimând că rezervele cuprinse între 42-84 miliarde de metri cubi ar putea asigura toate importurile de gaz ale României pentru următorii 20 de ani.

Acest zăcământ a fost descoperit în urma forării la o adâncime de peste 3000 de metri în interiorul puțului Domino-1 de către compania ExxonMobil. Acest puț este amplasat în Blocul Neptun la peste 170 de km de țărm. Estimările de la aceea vreme indicau posibilitatea extragerii până în anul 2020, însă în prezent viabilitatea proiectului este în continuare cercetată.

Un al zăcământ important a fost scos la suprafață în anul 2015, de către companiile Lukoil, Romgaz și PanAtlantic, iar estimările de atunci indicau o cantitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi. Mai târziu, în 2018 ExxonMobil a confirmat existența unui zăcământ în Marea Neagră ce ar putea asigura o producție anuală de 6,3 miliarde de metri cubi.

România produce anual peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale, incluzând extragerea din Marea Neagră. Totuși majoritatea covârșitoare a producției provine din zăcăminte teritoriale, fără vreun efort precedent de extindere maritimă a acestui sector. Importurile au crescut anul trecut la un sfert din totalul consumului românesc, iar riscul ca acestea să crească în următorul deceniu la 30-40% este extrem de real dacă nu vom începe exploatarea unor noi perimetre cât mai repede.

Resursele de gaze naturale situate în Marea Neagră ajung la peste 200 de miliarde de metri cubi, cifra aceasta părând și mai importantă în contextul în care totalul resurselor de gaze naturale ale țării se ridică pe peste 700 de miliarde de metri cubi.

Proiectul Neptun Deep

Neptun Deep reprezintă un proiect offshore de extragere a gazelor naturale de la adâncimi extrem de mari, având ca punct de interes blocul Neptun din Marea Neagră. Proiectul își propune să extragă gaze aflate la adâncimi cuprinse între 100 și 1700 de metri. Proiectul este deținut în colaborare de către OMV Petrom și ExxonMobil Exploration and Production România.

neptune deep

Sursă foto: Black Sea Oil and Gas

 

Totul a început încă din anul 2000 când Guvernul României de la acea vreme a încheiat un acord cu cei doi giganți ai resurselor naturale care prevedea explorarea și determinarea unui noi perimetru cu gaze naturale în Marea Neagră până în anul 2030, prelungit apoi până în 2045.

În 2019, ExxonMobil a decis să se retragă din partea operațională a proiectului, după o investiție totală de peste 700 de milioane de dolari. Luna trecută Romgaz a decis să oferteze compania pentru achiziționarea a jumătate din proiectul Neptun Deep pentru suma de 900 de milioane de dolari. Momentan, extragerile încă nu au început, dar estimările și promisiunile de indică că extragerea gazelor din blocul Neptun ar putea începe până în 2025.

Exploatarea resurselor din România, încotro și înspre cine?

Marea Neagră s-a dovedit a fi o adevărată mină de aur în ultimele decenii, iar România se apropie cu pași repezi de momentul în care exploatarea acestor resurse va deveni o reală urgență.

Oportunitatea reprezentată de proiectul Neptun Deep poate propulsa România printre cei mai relevanți producători de gaze naturale din UE, dar în același timp să ne asigure necesarul de gaze pentru a ne asigura independența energetică din punctul de vedere al gazelor naturale.

Cert este că fără vreo acțiune reală România va deveni o piață de desfacere odată cu creșterea importurilor, care vor dăuna atât bugetului de stat, dar și dependeței politice față de țările din care vom alege să importăm.

Vă recomandăm și alte analize True Story Project, precum: Romgaz & Exxon în Marea Neagră – Jaf american sau investiție necesară? și Mai primește România cele 30 de miliarde de la UE?

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și