Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Alexandru Văleanu

Extrema dreaptă în era post-Trump

Ultimul deceniu, cu precădere în perioada mandatului lui Trump, a fost martor la o ascensiune netulburată a mișcărilor de extremă dreapta. Cum s-a ajuns aici și la ce ne putem aștepta în viitor? Deși este ușor a-i atribui această creștere exponențială în mod exclusiv președintelui Trump, adevărul este că există o multitudine de factori ce au fost în afara controlului sau au contribuit.

De-a lungul acestui articol voi prezenta contextul în care convingerile extremiste s-au răspândit, formulând apoi o serie de remarci în legătură cu însemnătatea victoriei lui Biden pentru grupările de extremă dreapta.

Extrema dreaptă: cine sunt, ce fac și cum au crescut?

Precum spuneam în introducere, acest fenomen a reînceput să apară de dinainte de mandatul președintelui republican. Mai exact, deși a fost fără voia sau vina sa, Barack Obama a întețit flăcările extremismului în Statele Unite. Alegerea unui președinte de culoare a însemnat pentru un număr semnificativ de oameni din SUA începutul războiului cultural și perioada incipientă a dispariției omului alb din peisaj.

Aceste persoane ce nu aderă la valorile multiculturale ale globalizării observă, în conformitate cu propria lor capacitate cognitivă, cum Statele Unite devin din ce în ce mai diversificate din punct de vedere etnic. Acest fenomen al diversificării etnice, deși apreciat de o mare parte din populație, este o sursă de anxietate, ură și dorință de a lupta pentru ceea ce extremiștii consideră sfânt: supremația omului alb în propria-i țară.

extrema dreapta

Sursă foto: The Nation

 

La mai bine de zece ani de la această scânteie, lucrurile au ajuns într-un punct critic. Este bine cunoscut că una dintre armele principale ale mișcărilor neo-fasciste este terorismul.

Atacurile teroriste comise de către indivizii ce aderă la valori extremiste de dreapta au crescut exponențial în ultimul deceniu, iar în ultimii câțiva ani au explodat. Drept dovadă, în 2017, numărul de astfel de atentate a fost de 4 ori mai mare decât în anul precedent, ajungând în 2020 ca 67% dintre atacurile teroriste din SUA  să fie săvârșite de oameni cu viziuni neo-fasciste. Dacă la nivel global, numărul de acte teroriste a scăzut cu 50% în perioada 2014-2019, în Statele Unite ale Americii, acesta a crescut cu 141%.

Este imposibil a vorbi despre propagarea sistemului de valori extremiste fără a aborda subiectul platformelor de socializare. Acestea au devenit un instrument esențial pentru racolarea oamenilor și promovarea ideologiilor neo-fasciste. Mai mult, aceste platforme sunt utilizate pentru a organiza proteste și evenimente și chiar pentru a coordona antrenamente paramilitare.

Astfel, odată cu creșterea pasivă a importanței social media, a apărut o oportunitate fără egal de a extinde sfera informațională extremistă către un public din ce în ce mai larg. Cu toate acestea, grupările neo-naziste nu sunt singurele ce se folosesc de internet și social media. În egală măsură și grupările islamist-fundamentaliste precum ISIS și Al Qaeda recrutează și antrenează membri, planifică atentate și crează bule informaționale pe platformele de socializare.

Dar de ce a crescut numărul de atacuri comise de extremiști de dreapta în ultimii patru ani? Răspunsul este destul de simplu: Trump. În cadrul primei dezbateri prezidențiale cu Joe Biden, când președintelui i s-a cerut să denunțe grupările de extremă dreapta, acesta le-a transmis „stand down and stand by”, afirmație tradusă prin „faceți un pas înapoi, dar fiți pe poziții”. Proud Boys, una dintre grupările despre care se discuta în acel moment al dezbaterii, a interpretat această declarație ca pe un semn de validare.

Trump

Sursă foto: Investigate Europe

 

Proud Boys, ca multe alte astfel de grupări, precum The Oath Keepers, Boogaloo Boys, Three Percenters, QAnon, au interpretat victoria unui președinte cu tendințe ultra-naționaliste ca fiind una personală. În era multiculturală care i-a împins către marginea societății, aceștia s-au simțit întru-totul validați în timpul administrației Trump și au acționat ca atare.

În aceste condiții, nu este surprinzător numărul înfricoșător de noi membri ai grupărilor neo-naziste mai ales că Trump, până în momentul de față, nu a denunțat niciodată mișcarea în sine. Această lipsă a reacției prezidențiale a împuternicit indivizi cu sisteme diferite de valori, iar acest fapt a contribuit la creșterea exacerbată a atacurilor teroriste.

Mai mult, în momentul de față, mișcarea QAnon care îl deifică pe Trump și are susținători până și în Congres, a fost catalogată de către FBI ca fiind un risc de terorism intern.

Mandatul lui Biden și viitorul extremismului în Statele Unite

Victoria lui Biden este, în subiectul combaterii extremismului, o sabie cu două tăișuri. Da, este incomparabil mai bună decât un al doilea mandat al lui Donald Trump, dar mișcarea a pornit și nu va putea fi oprită prea curând.

Totodată, în viziunea neo-naziștilor, victoria lui Biden nu este una legitimă. Toate canalele extremiste și/sau conspiraționiste de social media și chiar canalele președintelui în funcție atestă despre cum voturile au fost furate de către maleficul partid albastru. Această falsă invalidare a mandatului următorului președinte american nu va face altceva decât să radicalizeze actualii simpatizanți ai neo-fascismului, chiar dacă ar putea îndepărta o parte din potențialii noi membrii.

 

Mai mult, pe canalele de social media asociate cu QAnon a apărut discursul conform căruia, deși i-a fost furată victoria candidatului republican, lupta nu s-a încheiat, urmând ca Trump să își dezvăluie planul pentru salvarea poporului american. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că, deși QAnon este interzis pe toate canalele mainstream, ea a reușit să penetreze sistemul administrativ, ajungând chiar și în poziții de decizie.

Drept dovadă, conform unui studiu făcut de Media Matters, 97 de candidați și foști candidați pentru Congres au adoptat ideologia QAnon, 27 dintre ei fiind chiar pe buletinele de vot. De asemenea, 23 de simpatizanți ai teoriei au candidat pentru funcții legislative de stat, dintre care 7 au câștigat.

Concluzie

Deși victoria lui Biden este fără îndoială o lovitură puternică pentru noua dreaptă în Statele Unite, este puțin probabil ca aceasta să dispară sau să își piardă din actuala putere.

Dimpotrivă, s-ar putea chiar ca violența perpetuată de aceștia să înregistreze un trend ascendent în condițiile respingerii rezultatului scrutinului prezidențial. Pătrunderea exponenților acestor mișcări în sistemele legislative și administrative reprezintă în momentul de față un pericol real pentru statul american.

Însă, eventuala campanie de reunificare a poporului promisă de Biden va contribui la redresarea societății americane și diminuarea amplorii grupărilor extremiste.

SUA

Sursă foto: Financial Times

 

Articole similare: Puterea Conspirației și Rețele de socializare sau unelte de dezinformare?

 

Sursă foto: NBC News

#Te-ar mai putea interesa și