Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Explozia prețurilor energiei cu până la 25% – Incompetența constantă a statului

Consumatorul român a resimțit în 2021 creșterea prețului gazului cu 60% față de anul 2020, iar la energie electrică cu 25%. Urmează cu o teamă justificată anunțarea creșterilor la energie termică, pe care Asociația Energia Inteligentă le estimează cu cel puțin 20% mai mari. Cum vor face față românii vulnerabili acestei explozii, care sunt cauzele și soluțiile?  

Statul român alege să nu răspundă eficient acestor nevoi esențiale, fiind prins într-un aparat birocratic incompetent care favorizează constant luptele politice versus interesele cetățenilor. Costul este mereu suportat de persoanele în risc de sărăcie, în România peste 24% din populație încadrându-se în această categorie.

Lipsa investițiilor în infrastructura energetică din România ne prinde din urmă, iar consecințele incapacității statului de a atrage sau de a face aceste investiții sunt prețurile de astăzi. Pe lângă aceste cauze, cuplarea propriului sistem ineficient la nivelul piețelor europene, implică o aliniere a prețurilor. Pentru români această aliniere aduce o creștere a facturilor pe baza unei incompetențe sistemice de a planifica orice decizie în domeniul energiei.

Efectele liberalizării  și inexistența concurenței reale pe piața de energie

În martie 2021, 90% dintre consumatorii casnici de energie din România nu ştiu că piaţa a fost liberalizată complet de la 1 ianuarie 2021. Explicam la momentul respectiv că facturile vor crește din cauza lipsei informației la nivelul public, unde consumatorul este vulnerabil în fața unor schimbări pe care nu le cunoaște, deci nici nu le poate negocia sau preveni.

Zis și făcut! Prețurile din cauza liberalizării prost planificate au crescut pe termen scurt, iar mulți români au constatat direct pe factură creșterea prețurilor la gaze și electricitate, concomitent cu o descreștere a calității din partea furnizorilor.

Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) declară că a primit peste 10.000 de plângeri din partea consumatorilor casnici care reclamă atât un consum aberant, cât și o creștere exorbitantă a prețurilor. Șocul ANRE nu ar trebui să existe însă, gradul de planificare al liberalizării și reglementărilor furnizorilor de energie este cel mult deficitar și în realitate aproape inexistent.

Conform ANRE, consumatorii casnici au suferit în ultimele luni de următoarele nereguli din partea furnizorilor:

A fost însă liberalizarea principalul factor al exploziei din ultimele luni? În niciun caz!

statistica pret energie

Sursă foto: Asociația Energia Inteligentă

 

Lipsa investițiilor în industria energiei

În ultimii doi ani, România a fost importator de energie electrică, iar situația se agravează pe măsură ce vechile centrale pe cărbune sunt scoase din funcțiune. UE devine verde, iar planurile de sustenabilitate energetică lasă masiv de dorit în România, chiar și cu promisiunea PNRR-ului folosit drept momeală electorală de majoritatea politicienilor. România va avea un deficit de generare a energiei regenerabile, care pentru cetățeni nu se poate traduce decât în prețuri crescute.

Proiectele de centrale electrice de bază de gaze naturale precum centrala Romgaz de la Iernut sunt puse pe pauză și se lasă așteptate, în timp ce dorința investitorilor de a intra pe piața din România scade direct proporțional cu capacitatea noastră de producție. Trist, complet previzibil de peste 6 ani, în contextul unui aparat de stat care a așteptat inevitabilul acestei situații.

Pentru sectorul de energie local, dependent în proporție de 20% de cărbuni, raliul făcut de prețul carbonului este o provocare imensă, aparent ignorată. Certificatele de CO2 s-au scumpit cu până la 16 euro/unitate, depășind pragul de 56 euro/unitate, comparativ cu 3 euro/unitate în 2013.

Problema nu este misiunea europeană de a tranziționa către energie regenerabilă, având în vedere că ne sunt puse la dispoziție fonduri pe care să le folosim în vederea amortizării acestor șocuri. Cine însă să le acceseze? Infrastructura energetică din 2013 a României poluează la fel de mult ca cea din 2021, problema prețurilor reușind cumva să uimească guvernanții pasivi la reforme.

centrala energetica

Sursă foto: Getty Images

 

La energie electrică, aproape 80% din piața producătorilor e reprezentată de Hidroelectrica, CE Oltenia, Nuclearelectrica, ELCEN, companii ale Ministerului Energiei. Pentru a înregistra un progres în domeniul calității, prețurilor și serviciilor oferite cetățenilor, în mod evident trebuie încurajați agenți din mediul privat să pătrundă pe piața din România. Altfel ne învârtim într-un cerc vicios de ineficiență pe care îl lungim în dezavantajul fiecărui consumator casnic sau industrial.

Un alt aspect pe care trebuie să îl avem în vedere este uzura rețelelor de distribuție din România din toate punctele de vedere. În capitala României este un fapt bine-cunoscut pe timp de iarnă lipsa căldurii, a apei calde, condiții de bază de altfel pentru orice persoană.

Desigur, înlocuirea lor ideal ar fi să nu însemne o cârpire de facto a unor sistem poluante, supradimensionate și depășite tehnologic. România are nevoie urgent de un plan de modernizare energetică.

Trendul creșterii prețurilor la nivel european

Premierul polonez Mateusz Morawiecki arată cu degetul spre Bruxelles. “Prețurile energiei poloneze sunt legate de politicile climatice ale UE”, a declarat săptămâna trecută. În Italia, facturile la electricitate au crescut cu 20% în ultimul trimestru și se așteaptă să crească cu 40% în octombrie.

Comisia Europeană  insistă asupra faptului că prețurile crescute nu sunt cauzate de sistemul de cote a emisiilor de CO2 din UE, deși acestea s-au dublat, ajungând la aproximativ 60 de euro. Într-adevăr creșterea prețurilor pregnantă în Europa Centrală și de Est este agreată și necesară, iar cauzele deja clare sunt problemele structurale de pe piața din UE. Cu toate acestea, eficiența planurilor climatice ale UE depinde de implementarea la nivel național.

Ideea din spatele acestor cote de CO2 a fost de a impune un cost mai mare pe energie poluantă precum petrolul, cărbunele și gazul. Scopul a fost de a încuraja folosirea și dezvoltarea energiei cu conținut scăzut de carbon, cum ar fi energia solară, eoliană, hidro și nucleară. Dar țările precum România închid atât centralele pe cărbune, cât și centralele nucleare. Ce pun în loc? Gaz natural achiziționat de pe o piață globală cu prețuri în creștere.

Ce ne așteaptă și ce putem face?

Asociația Energia Inteligentă solicită Guvernului elaborarea unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică , printre care propun eliminarea/diminuarea TVA – ului aplicat gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice și lemnului de foc pentru perioada octombrie 2021 – aprilie 2022.

Pe termen scurt, astfel de măsuri sunt esențiale amortizării șocului produs de lipsa pregătirii modernizării pieței de energie din România, dar insuficiente pe termen mediu și lung. Avem nevoie de o campanie națională de informare a consumatorilor vulnerabili. Aceștia au nevoie de abilitatea de a conștientiza schimbarea condițiilor de furnizare și de a învăța cum să își negocieze contractele de energie.

Pe de altă parte, exploatarea resurselor din Marea Neagră a devenit de-a dreptul critică în siguranța energetică a României. Amânarea infinită a acestui proiect din cauza lipsei expertizei și planificării ne conduce sigur înspre costuri exorbitante la energie importată.

Desigur, o ultimă și necesară speranță este PNRR-ul, a cărei desfășurare și implementare este la fel de neclară pentru cetățeni și guvernanți deopotrivă.

Vă invităm să citiți și analizele Cum Arată Viitorul Verde? Tranziția Către Energie Regenerabilă Și O Economie Circulară și 3 Motive Să-Ți Schimbi Furnizorul De Energie Electrică – 90% Dintre Români Nu Știu Despre Această Alegere

Alte link-uri utile:

 

Sursă foto: Getty Images/True Story Project

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și