Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Sâmburele de Neadevăr / Mădălina Voinea

EXCLUSIV. OMS solicită României să reducă numărul de paturi în spitale

comunicat

Sursă foto: Adevărul

 

Știrea falsă

Tactica de dezinformare preferată de rețelele de fake news în 2021 este scoaterea informațiilor din context și folosirea lor drept arme în manipularea populației.  În cazul lui Ervin Molnar și preluarea solicitării lui drept o dovadă a atacurilor din partea OMS, intențiile sunt clare.

Articolele sugerează că Organizația Mondială a Sănătății solicită scăderea numărul paturilor disponibile în plină pandemie. De ce ar sugera OMS așa ceva? Pentru a reduce numărul populației, atacând România și cetățenii ei și contribuind la intenția de a decima populația prin vaccinare.

Sursa Camera Deputaților – Întrebare adresată de Ervin Molnar – Reducerea paturilor din spitalele românești.

Scopul?

Viralizarea narativelor conform cărora Uniunea Europeană, alături de Organizația Mondială a Sănătății sunt inamicul.

grup pnr

Sursă foto: Facebook

 

crowdtangle

Sursă foto: Crowdtangle

 

Cum putem verifica o astfel de informație?

Întotdeauna trebuie să verificăm informația din mai multe surse. Există o poziție oficială din partea OMS legat de această declarație? De unde provine informația?

Autori: Cristian Vlaădescu, Silvia Gabriela Scîntee, Victor Olsavszky, Cristina Hernández-Quevedo, Anna Sagan.

Raport efectuat de European Observatory în parteneriat cu World Health Organization

În Uniunea Europeană, numărul de paturi în România se află peste media europeană, dar nu este singura țară în această situație. De ce ar putea fi o problemă? Deoarece relevă o ineficiență sistemică în a preveni agravarea unor boli ușor de tratat în fazele incipiente!

Efortul comun al statelor membre UE este de a-și diversifica și moderniza sistemul sanitar. Prin asta se înțelege inclusiv un plan de prevenție. Reducerea cererii de paturi ar fi un semn pozitiv potrivit căruia România a reușit să aibă cetățeni cu analize la zi, un stil de viață sănătos și tratament administrat la timp!

Mai puțini bolnavi în stare gravă și o populație mai sănătoasă per total ar însemna în mod logic un număr de paturi mai redus pentru spitalizare. Concluzionăm deci că semnificația afirmațiilor discreditate este fix opusul!

Uniunea Europeană alături de OMS  sugerează dezvoltarea unui sistem prin care depistăm, diagnosticăm și tratăm la timp oamenii, versus să lăsăm să pacienții cu simptome ușoare și medii să devină urgențe. Astfel, am evita supraaglomerarea în spitale!

Legătura cu pandemia? Inexistentă, doar pusă în contextul favorabil conform căruia reducerea numărului de paturi prin prevenție rămâne un obiectiv pe termen lung al tuturor statelor care au un excedent din ineficiență.

Ne obligă OMS să reducem numărul de paturi în timp de pandemie? În niciun caz! Această afirmație este o absurditate nesusținută de nicio inițiativă rezonabilă la nivel european sau național.

Pe de altă parte, trebuie să ne gândim că la un moment dat, pandemia se va termina. Va trebui să reformăm sistemul de sănătate românesc în care oamenii ajung în spital în fază terminală din cauza lipsei de educație pentru sănătate și prevenție, alături de lipsa de fonduri.

statistica

Sursă foto: World Bank

 

România în 2017 avea indicatorul numărului de paturi la 1000 de locuitori de 6.9, fapt considerat o povară pentru sistemul medical, din lipsă de resurse medicale care să trateze un număr ridicat de pacienți în stare gravă.

Dacă am implementa măsuri care să prevină un număr uriaș de persoane care se trezesc subit în stare gravă, nu ar mai fi necesară peticirea sistemului medical cu paturi extra constant. În acest fel, s-ar elibera presiunea pusă pe un număr insuficient de personal medical obligat să aibă parte de mult prea mulți pacienți.

Care sunt adevăratele recomandări și estimări ale Uniunii Europene și OMS pentru România?

În profilul de țară al României, efectuat de Comisia Europeană în 2019 pe starea sistemului medical, evaluarea a fost tranșantă.

România cheltuiește mai puțin pentru sănătate decât orice altă ţară din UE, atât în ​​termeni pe cap de locuitor, cât şi ca pondere a PIB-ului. Deși, cheltuielile cu sănătatea au crescut de la an la an, în 2017 România a cheltuit 1 029 euro de persoană pentru sănătate, mai puțin de jumătate din Media UE de 2 884 euro.

Mai exact România alocă 5 % din PIB, comparativ cu media UE de 9,8 %. România are una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din UE.

Acest lucru reflectă comportamente care pot fi prevenite, dar și inegalități socioeconomice, precum și deficiențe substanțiale în furnizarea serviciilor de sănătate. Sistemul de asigurări oferă un pachet cuprinzător de beneficii – cu toate acestea, aproximativ 11% din populație rămâne neasigurată.

Mai mult de jumătate din toate decesele din România pot fi atribuite unei selecții de factori de risc comportamentali, inclusiv alimentația proastă, consumul de tutun, consumul de alcool, și activitate fizică scăzută. Toți acești factori pot fi preveniți.

Organizația Mondială a Sănătății, principalul agent atacat în valul de fake news a făcut la rândul său recomandări clare României, în ultima vizită din toamnă. OMS recomandă o mai mare implicare a cadrelor medicale în campania de vaccinare, o concentrare pe furnizarea vaccinurilor celor care prezintă cel mai mare risc de deces, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice și alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activează în domenii esențiale).

Nu în ultimul rând, OMS recomandă o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării în România.

Declarăm știrea falsă în contextul prezentat. România ar trebui pe termen lung să se concentreze pe dezvoltarea unui sistem medical care să atace cauzele problemelor medicale, nu pe tratarea infinită a efectelor lipsei de prevenție. Pe termen scurt însă, pandemia schimbă prioritățile și amestecarea acestor subiecte creează intenționat dezinformare.

Vă recomandăm și analizele Pana De Curent Scurtcircuitează Conspirațiile Române și Vaccinații Au Un Cod Pe Care Îl Preia Bluetooth-Ul Telefonului

 

Sursă foto: Inpolitics

#Te-ar mai putea interesa și