Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Evergrande sau Lehman Brothers de care nu ai auzit

Toată piața financiară internațională așteaptă ultimele noutăți despre posibilul faliment al conglomeratului imobiliar chinez, Evergrande, care încă rezistă cu un munte de datorii de peste $300 de miliarde.

Criza datoriilor dezvoltatorului imobiliar este un test major pentru Beijing. Analiștii se tem că s-ar putea transforma într-un moment Lehman Brothers 2.0, varianta China, trimițând valuri de șoc în a doua cea mai mare economie din lume. Trebuie să luăm în considerare că industria imobiliară și industriile conexe reprezintă 30% din PIB-ul chinez.  În acest context, întrebarea momentului este dacă va ceda China și va oferi un bailout. Cel mai probabil nu, iar această analiză își propune să studieze contextul și motivele pentru care această decizie este improbabilă.

Ce este Evergrande și cum a ajuns în această situație?

Acțiunile Chinei Evergrande Group au scăzut pe 20 septembrie la cea mai joasă valoare de peste 11 ani, extinzând pierderile pe măsură ce directorii executivi au încercat să-și vândă acțiunile, iar panica s-a intensificat în condițiile în care termenul iminent pentru obligațiile de plată ale acționarilor a fost ratat.

Compania se străduiește în momentul de față să strângă fonduri pentru a plăti numeroșii creditori, furnizori și investitori. Autoritățile de reglementare chineze avertizează că datoriile sale de 305 miliarde de dolari ar putea declanșa riscuri largi pentru sistemul financiar al țării dacă nu sunt stabilizate.

Evergrande deține peste 1.300 de clădiri în 280 de orașe. Compania are, de asemenea, investiții într-o companie de vehicule electrice, o companie media, o echipă de fotbal și o companie de produse alimentare.

Evergrande a împrumutat bani de la bănci și guverne. De asemenea, a vândut produse de investiții oamenilor de rând pentru a strânge bani pentru proiectele sale.

💡Echivalând cu 2% din produsul intern brut de 14,7 trilioane de dolari al Chinei, datoria Evergrande este mai mare decât PIB-ul oricăreia dintre următoarele țări: Finlanda (271,2 miliarde de dolari); Noua Zeelandă (212,5 miliarde de dolari); Qatar (146,4 miliarde de dolari); sau Ungaria (155 miliarde dolari).

  • În februarie 2021, Evergrande avea contractate 7,3 miliarde de metri pătrați de teren și construia pe 1,4 miliarde de metri pătrați.
  • Evergrande are aproximativ 200.000 de angajați și este indirect responsabilă de crearea a 3,8 milioane de locuri de muncă pe an.
  • Evergrande a construit proprietăți pentru peste 12 milioane de proprietari din China
china evergrande

Sursă foto: King World News

 

STARTUL UNUI CERC VICIOS – Cum a ajuns gigantul imobiliarelor în această situație?

Pandemia a dat o lovitură total neașteptată economiei chineze, iar recuperarea ei a necesitat asumarea unui nivel fără precedent de riscuri traduse într-o acumulare rapidă de datorii. La jumătatea anului 2021, 25 de companii chineze au eșuat în a achita dividende în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari, stabilind un nou record și un trend periculos.

Deciziile guvernului chinez – Guvernul chinez a devenit din ce în ce mai îngrijorat de nivelul datoriei din piața imobiliară, iar anul trecut a introdus politici de reducere a acesteia. Represiunea industriei imobiliare i-a tăiat ascensiunea conglomeratului Evergrande.

În vara anului 2020, Banca Populară Chineză a elaborat „ schema celor trei linii roșii” pentru dezvoltatorii imobiliari: un raport de maxim 70% dintre datoriile acumulate și bunurile deținute și un plafon de 100%  pentru raportul dintre datoria netă și lichiditățile deținute. Companiile care nu îndeplinesc aceste cerințe nu mai pot solicita împrumuturi de la bănci.

Evergrande s-a grăbit să-și stabilizeze finanțele pentru a îndeplini aceste prevederi.

A făcut reduceri masive pentru a vinde apartamentele mai repede și pentru a strânge numerar, reducând prețul mediu al proprietăților sale cu 14% în 2021.

Pe fondul unor semne tot mai mari de probleme financiare masive, din cauza cărora nu ar reuși să își plătească în limitele admise datoriile existente și obligațiile contractuale,  Evergrande a emis o declarație pe 13 septembrie spunând că se confruntă cu „dificultăți fără precedent”.

Administrarea speculativă a conglomeratului –  Această veste a îngrijorat multe bănci și mulți investitori pentru că incapacitatea de plată a Evergrande înseamnă că nici instituțiile conexe nu ar putea face plăți pentru propriile datorii.

Când a apărut știrea că Evergrande nu își respectă termenele de plată, volumul tranzacțiilor de pe piețele bursiere din întreaga lume a scăzut, ceea ce arată cum problemele financiare ale unei companii foarte mari din China pot provoca probleme în întreaga lume.

Cum a fost păcălit chinezul de rând – Fondurile de investiții administrate de Evergrande

Aceste fonduri sunt cunoscute sub numele de Wealth Management Products sau WMP. Față de o dobândă clasică de maximum 2% pe an la o bancă tradițională, Evergrande promitea oamenilor dobânzi anuale de 7,5%. Peste 80.000 de chinezi sunt în această situație, în care au investit economiile strânse în întreaga viață, pentru conglomerat însumând doar 15 miliarde din datoria sa colosală.

De ce guvernul de la Beijing nu va salva Evergrande – Politica de prosperitate comună

too big to fail

Sursă foto: The Diplomat

 

China Evergrande Group devine rapid cea mai mare îngrijorare financiară dintr-o țară fără griji financiare în aparență. Compania a fost numită pisica cu nouă vieți a pieței imobiliare pe parcursul mai multor momente tensionate economic. De data aceasta, combinația dintre politica de prosperitate comună a Chinei și retragerea bruscă a opțiunilor de finanțare a lanțului de datorii a fost prea mare pentru conglomeratul care se clatină în pragul colapsului.

Evergrande a ratat să plătească 83,5 milioane de dolari în dobânzi săptămâna trecută și are o plată de 47,5 milioane de dolari programată miercuri, 29.9.2021. Problemele Grupului se mulează perfect cu noul model de justiție economică al lui Xi Jinping. Politica de prosperitate comună este cea mai bună dovadă că nu este în interesul Chinei să ofere un bailout pentru conglomeratul imobiliarelor. Modelul existent îmbogățește persoanele private în detrimentul statului și al cetățenilor de rând.

Evergrande nu este primul și nu va fi ultimul gigant privat care se dezintegrează. Am asistat până acum la restructurarea și naționalizarea Anbang și HNA de către stat. Guvernul central a dovedit că are voința, încrederea și experiența de a gestiona inevitabila moarte a Evergrande.

Este puțin probabil ca guvernul să salveze Evergrande printr-un bailout. Nu va fi nevoie. Evergrande exemplifică exact tipul de capitalism lacom pe care Xi intenționează să-l extermine în conformitate cu visul său utopic.

Vă invităm să citiți și analizele Politica De Prosperitate Comună A Chinei – Utopia Comunistă În 2021 și China Crește Controlul – Amenzi, Interdicții Și Pierderi De Peste 1$ Trilion

 

Sursă foto: Bloomberg

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și