Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Europa se redeschide, dar ce se întâmplă cu restul lumii?

Lunile trecute vorbeam despre cum Europa a avut o evoluție cel puțin rușinoasă în cursa pentru vaccinarea populației.

În timp ce Statele Unite și-a vaccinat aproape jumătate din populație cu cel puțin o doză, iar Marea Britanie a ajuns deja la pragul de 55% de britanici vaccinați, Uniunea Europeană se afla tot mai la coadă.

Blocul european a avut multe obstacole de înlăturat: de la scepticismul privind vaccinul, la strategii ineficiente de comunicare și de vaccinare a populației din statele membre, negocieri prea lungi, ori prea deficitare cu producătorii de vaccinuri sau scandaluri privind exporturile de vaccin din afara blocului, putem spune că Uniunea a început cu stângul unul dintre cele mai importante demersuri colective din istoria sa recentă.

covid19 terapie intensiva

Sursă foto: New York Times

 

Însă, în ultimele săptămâni am început să observăm o oarecare relaxare a restricțiilor și o parțială revenire la normal în rândul țărilor de pe continentul european. Conform datelor, primele luni de vaccinare nu au mers cu un prea mare aplomb: din decembrie 2020 și până în martie 2020 doar 5% din populația statelor membre fusese vaccinată. Însă, din martie și până acum mai bine de 26% din cetățenii blocului european s-au vaccinat cu cel puțin o doză.

Așadar, odată ce campania de vaccinare pare să meargă pe un trend ascendent oficialii au început să se pregătească pentru revenirea sezonului estival, – și anume turismul de vară – un capital economic de care multe economii din cadrul UE depind, cum ar fi Grecia, Italia sau Peninsula Iberică.

În ultimele săptămâni am observat o relaxare a restricțiilor în rândul statelor membre, dar acestea diferă de la țară la țară: în timp ce Republica Cehă, care a avut una dintre cele mai mari rate de deces din cauza virusului Covid-19, a ajuns la 30% de vaccinați cu cel puțin o doză și a început să mai reducă din restricții, în țări precum Olanda sau Franța restricțiile au fost ridicate privind activitățile în afară – terase, grădini zoologice, anumite întruniri, dar și încăperi închise, cum ar fi sălile de cinema sau de teatru.

Un număr semnificativ de țări importante din cadrul blocului european, printre care Cehia, Italia, Polonia, Spania Franța au peste 30% dintre cetățeni vaccinați cu cel puțin o doză, în timp ce Germania are peste 37%.

În contextul situației dramatice din India și a existenței tulpinii indiene Covid-19 și pe continentul european au început să se pună întrebări cu privire la aceste măsuri de relaxare: în contextul în care această nouă tulpină agresivă s-ar putea răspândi este responsabil să relaxăm parțial Europa?

Să luăm cazul Marii Britanii. Lovită grav de pandemie și criticată de întârzierea cu care guvernul  conservator condus de prim-ministrul Boris Johnson a început să ia măsuri privind controlarea răspândirii virusului, aceasta a început să ia măsuri serioase pentru combaterea virusului: UK a avut una dintre cele mai lungi perioade de carantină, perioadă în care s-a vaccinat agresiv, iar țara are acum una dintre cele mai eficiente și bine puse la punct procese de supraveghere a virusului folosind  date genomice, o monitorizare a mutației virusului, dar și a răspândirii acestuia în Regat.

UE & SUA critică vaccinul, în timp ce alții suferă

De asemenea, o altă problematică întâmpinată de efortul de vaccinare o reprezintă scepticismul privind anumite vaccinuri care au fost tot mai vocale în rândul statelor membre UE și în Statele Unite. În ultimele luni am observat reglementări care opreau folosirea vaccinului Johnson & Johnson sau AstraZeneca, după ce tot mai mulți oameni au început să critice eficacitatea sau efectele adverse ale acestora.

Pentru țările dezvoltate, care au economii de proporții și jucători politici importanți pe scena globală sau sunt membre din uniuni și organizații internaționale și supranaționale, precum UE, NATO, OECD – aceste state sunt cu mulți pași în față când vine vorba de cursa pentru vaccinarea populației.

Însă, pentru țări mai puțin bogate sau influente, care nu-și pot permite să aibă tot paletarul de vaccinuri la dispoziție, acest tip de „vaccine skpeticism” le poate afecta și da peste cap întregul efort de vaccinare și speranța de imunizare a cetățenilor.

În cadrul efortului Organizații Mondiale a Sănătății (OMS) de a aloca vaccinuri pentru restul lumii – sub egida programului Covax – mai bine de o treime din portofoliul de vaccinuri care se regăsește în acest program sunt seruri AstraZeneca, ori Johnson & Johnson.

covax

Sursă foto: Associated Press

 

Deși Europa a limitat folosirea serului AstraZeneca după mai multe incidente de cheaguri de sânge raportate ca și efecte adverse ale vaccinului, iar America nu mai folosește Johnson & Johnson, aceste reticențe au repercusiuni majore și pentru restul lumii, care internalizează acest scepticism, minimizând efortul colosal de vaccinare și importanța imunizării.

În timp ce mulți dintre noi ne putem alege dacă dorim să ne vaccinăm cu Pfizer sau Moderna, în țări din Africa sau Asia acest privilegiu nu există. Conform OMS, mai puțin de 2% din dozele de vaccin administrate la nivel global au avut loc pe continentul african, iar rata de vaccinare este extrem de lentă: până la 10,00 de imunizări pe zi, conform The New York Times. De asemenea, aceste rețineri dăunează extrem de mult – pe lângă lipsa de doze și infrastructură, acum întră în ecuație și o lipsă a dorinței oamenilor de a se vaccina.

Mai multe țări și-au declarat susținerea de a ajuta la efortul de imunizare și să doneze doze de vaccin în zone unde vaccinul nu ajunge ca în America de Nord sau în Uniunea Europeană.

india covid19

Sursă foto: New York Times

 

Dacă planul președintelui Biden de a imuniza întreaga populație adultă până în luna iulie se va materializa acesta a declarat că va dona peste 80 de milioane de doze pentru a susține efortul de vaccinare. Însă, în contextul actual – când zeci de țări au sub 1% din populație vaccinată, India raportează peste 400,000 de cazuri pe zi, iar relaxările de restricții sunt necesare pentru a da drumul motorului economic – 80 de milioane sună ca o picătură într-un ocean.

Pentru alte analize True Story Project despre efortul de vaccinare, puteți accesa: „Cine ar trebui să primească vaccin?” și „Cursa pentru imunizare: Israel vs. SUA”.

 

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și