Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Științificus / Mihai Man

Europa este infectată cu ”pneumonie chimică”

CONTEXT

Postări recente pe rețelele de social media susțin că Polonia, Suedia și Norvegia “dau în judecată” Organizația Mondială a Sănătății pentru “infectarea Europei” cu “pneumonie chimică” eliberată din avioane.

Sursa foto: Facebook

 

Unele dintre aceste postări sugerează în mod fals că publicația Reuters a raportat despre acest proces. Reuters a infirmat afirmația ulterior.

Pretinsa “infectare chimică” din postări face referință la una din cele mai vechi și populare teorii conspiraționiste din ultimele decenii: chemtrails.

Dârele de condensare (acele linii albe de pe cer ce rămân în urma avioanelor cu reacție) sunt, conform teoriei, mecanismul prin care guvernele lumii controlează vremea, controlează dimensiunea populației și/sau ne otrăvesc pentru a fi mai docili și ușor de controlat. Deși aceste teorii au fost debunked de multiple ori, atât prin studii independente, cât și prin rapoarte oficiale ale NASA și Agenției pentru Protecția Mediului a Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, variații a acestor teorii apar periodic pe social media.

DE CE E FALS?

Pozele ce acompaniază postările de social media sunt folosite pentru a induce în eroare cititorul și să creeze o senzație de veridicitate, dar ,în fapt, aceste poze sunt ușor de identificat.

Prima dintre ele conține un avion aparținând companiei aeriene Evergreen International. Această poză a fost găsită într-o arhivă de poze de aviație, numită JetPhotos. Conform arhivei poza a fost făcută în pe 19 mai, 2006 iar compania Evergreen International a intrat în faliment în 2013.

A doua poză prezintă ce conspiraționiștii susțin a fi chimicalele ce “ne otrăvesc”. Poza poate fi găsită pe Getty Images și a fost publicată în 2009. În ea, pilotul Harry Nelson este văzut în interiorul unui Airbus A380 Superjumbo jet alături de butoaie umplute cu apa. Acestea sunt folosite în zboruri de test pentru a simula greutatea pasagerilor și/sau a cargoului.

#Te-ar mai putea interesa și