Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mihai Man

Etica din spatele inteligenței artificiale

Concedierea a doi cercetători, bine cunoscuți în domeniul inteligenței artificiale de la Google, a stârnit indignarea comunității și a readus subiectul eticii în prim plan.

Timnit Gebru, unul dintre liderii departamentului de inteligență artificială etică, a fost concediată în luna decembrie a anului trecut. Ea susține că la baza deciziei este o lucrare științifică pe care a scris-o alături de alți șase cercetători și un email intern în care critica compania. Lucrarea de cercetare punea sub semnul întrebării construirea unor modele lingvistice de dimensiuni mari ce ar putea duce la consecințe negative pentru minorități și comunitățile vulnerabile. Inteligența vine din învățare, atât pentru om cât și pentru calculatoare.

Modele în discuție au o fază de instruire în care “învață” să detecteze anumite tipare în cantități masive de date. Problemele dezbătute de Timnit și colaboratorii ei au la bază posibile prejudecăți adoptate de modelele create pe baza datelor ingerate de către algoritm. Astfel, sistemele de inteligență artificială pot avea prejudecăți umane. Conform The New York Times, după ce a trimis lucrarea la o conferință academică, un manager din cadrul Google i-a cerut să șteargă numele angajaților Google de pe lucrare sau chiar să o retragă în totalitate.

Peste o mie de angajați Google și alți 1.400 de membrii ai comunității academice și ai industriei au semnat o petiție în care au solicitat clarificări cu privire la concedierea lui Timnit. La doar două luni de la eveniment, Margaret Mitchell, unul din liderii echipei lui Timnit, a fost la rândul ei concediată. Mitchell a criticat public companie pentru modul în care a tratat cazul colegei sale.

Google

Sursa foto: Financial Times

 

Etică și responsabilitate

În ultimii ani, subiectul eticii în domeniul inteligenței artificiale s-a transformat dintr-o preocupare academică într-o problemă de ordin politic și des întâlnită în dezbaterile publice. Omniprezența dispozitivelor inteligente și a aplicațiilor bazate pe IA pe care mulți dintre noi ne bazăm acum zi de zi, precum și perspectiva aparență a unei curse de înarmare tehnologică, a determinat un număr extraordinar de inițiative naționale și internaționale.

Într-un interviu cu Financial Times, Sundar Pichai a subliniat că Google a fost una din primele companii care a stabilit în mod public cum va folosi tehnologia și faptul că aceștia au procese interne de guvernare a inteligenței artificiale. De exemplu, compania a refuzat accesul altor companii la tehnologia de recunoaștere facială.

Cu toate acestea, Pichai recunoștea în același interviu că odată cu trecerea timpului se așteaptă să apară reglementări importante pentru domeniu. Problema eticii în domeniul inteligenței artificiale este o problemă pentru ziua de astăzi (confidențialitatea datelor și posibile prejudecăți ale sistemelor), dar și pentru ziua de mâine (impactul automatizării asupra pieței de muncă).

Inteligența artificială are un impact profund asupra vieții private. Dispozitive inteligente ca și asistenții digitali Google Assistant, Alexa (Amazon) și Siri (Apple) sunt capabile să învețe comportamentul și interesele utilizatorilor lor. Amazon angajează mii de oameni din jurul lumii ca să asculte și transcrie înregistrări vocale din casele și birourile clienților. Aceleași înregistrări sunt apoi reintroduse în software pentru a ajuta asistentul digital să răspundă mai bine la comenzi.

Sursa foto: Wired

 

Eficientizarea prelucrării Big Data (seturi de date cu dimensiuni ce depășesc capacități obișnuite), domeniu în care Google a deschis drumul prin algoritmul de Map Reduce, permite crearea de arhive atotcuprinzătoare ale tuturor creatorilor de date. Folosind un set de algoritmi, aceste înregistrări pot indica nu doar identitatea noastră, ci și predispozițiile politice, economice și strategiile care ar putea fi eficiente pentru schimbarea acestora. În consecință, un individ poate să devină mai susceptibil la manipulare. Tactici de acest tip au fost observate în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Un alt exemplu prin care inteligența artificială a fost folosită în detrimentul sistemului democratic a fost folosirea de “bots” (conturi autonome) pentru a răspândi fake news și propagandă pe rețelele de social media. Conform unui raport al Serviciului de cercetare parlamentară europeană, “bots” au fost folosiți în scop politic atât în alegerile prezidențiale americane din 2016, alegerile prezidențiale franceze din 2017, cât și în referendumul pentru Brexit al Marei Britanie.

Inteligența artificială și robotica permit companiilor să își eficientizeze afacerile și să își crească productivitatea, în posibila defavoare a forței de muncă. Tehnologia a fost deja adoptată la scară largă în domeniul finanțelor, transportului, energetic și medical. Cu toate acestea, piața muncii a mai trecut prin transformări majore și aceasta s-a adaptat. Integrarea inteligenței artificiale este doar următorul pas normal în cursa pentru productivitate.

 

Sursa foto: Vatican News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și