Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Este sfârșitul politic al lui Benjamin Netanyahu aproape?

Naftali Bennett – un milionar din industria tech, care a intrat în politică, devenind  un aliat important al lui Benjamin Netanyahu, iar apoi printre principalii opozanți politici al prim-ministrului a anunțat duminică, 30 mai, că acesta a ajuns la un acord împreună cu Yair Lapid, un membru al opoziției pentru a-l înlătura pe Benjamin Netanyahu de la cârma țării.

Netanyahu – o viclenie politică aproape demnă de respect

Benjamin Netanyahu este cel mai longeviv șef al statului, acesta fiind prim-ministru al Israelului de 12 ani. Netanyahu este recunoscut pentru viclenia sa politică, reușind să rămână la putere și să ocolească numeroase lovituri la adresa sa de a-l înlătura de la putere.

Acesta se află în mijlocul unui proces, în care este acuzat de acte de corupție pe care le neagă. Un animal politic extrem de talentat, Netanyahu este conștient de faptul că dacă este înlăturat din poziția sa de conducere, acesta și-ar putea pierde imunitatea politică de care beneficiază în momentul de față, astfel fiind lăsat la cheremul procurorilor.

naftali bennet

Sursă foto: AFP

 

Naftali Bennett are o lungă istorie cu Benjamin Netanyahu. Un politician de extremă dreaptă, acesta are mult mai multe atribute politice în comun cu Netanyahu decât cu aliatul său în lupta pentru a-l înlătura pe Netanyahu de la putere, Yair Lapid.

Bennet, un politician care a fost ministrul Educației și al Apărării sub conducerea lui Netanyahu are o aliniere ideologică mult mai profundă cu actualul prim-ministru. Acesta vrea să anexeze West Bank, adoptând o platformă mult mai anti-Palestina decât aliatul său politic, Yair Lapid.

Lapid, un fost prezentator de știri extrem de popular în Israel și fost ministru de finanțe, împărtășește o abordare mult mai puțin confrontațională decât Bennett și Netanyahu, fiind popular cu electoratul secular și cu clasa de mijloc din Israel. Lapid este în favoarea unui dialog cu palestinienii cu privire la conflictul dintre cele două tabere, o abordare de neconceput pentru ceilalți doi politicieni (Bennett și Netanyahu).

Partidul lui Netanyahu, Lukid, a câștigat cele mai multe voturi la alegerile din martie, iar acestuia i-au fost acordate 28 de zile pentru a forma un guvern. Netanyahu a eșuat să se țină de termen, iar conform sistemului electoral, mandatul de a forma un guvern i-a fost înmânat lui Lapid, prezicând parcă sfârșitul politic al lui Netanyahu.

Însă, luna trecută, Lapid nu a reușit să formeze un guvern de coaliție pentru a asigura cele 61 de locuri parlamentare – o majoritate din cele 120 de locuri disponibile – pentru a asigura stabilitatea unui guvern de coaliție. Bennett și-a retras susținerea pentru Lapid, iar ultimele săptămâni au fost inundate de conflictul din Fâșia Gaza, înlăturând de pe prima pagină a ziarelor războiul politic, deși acesta era la fel de aprig în culise, cum era conflictul armat de pe străzi.

Lupta politică, până la moarte

Declanșarea conflictului din Fâșia Gaza reprezintă o coincidență surprinzător de favorabilă pentru Netanyahu. Procesul de negociere al lui Lapid de a forma un guvern au fost amânat din cauza conflictului, creând diviziuni tot mai mari în cadrul coaliției de opoziție care este extrem de diversă din punct de vedere ideologic.

Mai mulți foști oficiali israelieni l-au acuzat pe Netanyahu că ar fi orchestrat conflictul armat pentru a amână înlăturarea sa politică, argumentând că o schimbare de guvern în contextul unor asemenea tensiuni ar pune în pericol securitatea țării și a cetățenilor din Israel.

Bennett și Lapid par să se fi reconciliat și să fi ajuns la un acord privind efortul lor de a forma o coaliție de opozite, principalul obiectiv fiind să-l înlăture pe Benjamin Netanyahu de la putere. Conform acordului dintre cei doi lideri de opoziție, Bennett ar deveni prim-ministru în primii doi ani, iar Lapid i-ar lua locul pentru ultimii doi – mandatul fiind timp de patru ani.

Negocierile opoziției din culise

Yair Lapid este principalul opozant politic al lui Netanyahu prin partidul său, Yesh Atid. Acesta i-a luat locul lui Benny Gantz, un fost general de armată care în ultimele trei alegeri din Israel a fost principalului oponent politic al lui Netanyahu. Însă, Gantz a pierdut susținerea după ce și acesta a căzut pradă jocurilor politice ale prim-ministrului, întrând într-o alianță cu Netanyahu care în ultimă instanță s-a prăbușit.

yair lapid

Sursă foto: Reuters

 

În următoarele zile, Lapid – ca politicianul de centru din coaliție – are dificila responsabilitate de a convinge și de a lua de partea sa un „ghiveci” extrem de divers de partide – de la partidul laburist până la partidele Meretz, care sunt contra ocupației.

Practic, Lapid dorește să aducă la aceeași masă partide care au fost inamici politici timp de ani de zile. Efortul de a forma o coaliție ar putea presupune aducerea la aceeași masă partide arabe și chiar islamiste și figuri politice,  precum Avigdor Lieberman, care în 2015 sugera că membrii arabi din țară care nu sunt loiali Israelului ar trebui decapitați.

Dat fiind natura extrem de diversă a viitoarei formațiuni politice de coaliție, există o mare posibilitate ca aceasta să se destrame. De aceea, focusul unui potențial guvern ar fi pe reconstrucția economică de după pandemie, evitând subiecte sensibile și care ar avea potențialul de a crea tensiuni. Astfel, luând aceste repere pragmatice în considerare, chestiunea Palestinei va rămâne cel mai probabil neschimbată.

Netanyahu, într-un ultim efort de a-și salva poziția a încercat să negocieze cu doi oponenți politici care odată i-au fost aliați – Bennett și Gideon Saar, liderul unui alt partid de extremă dreapta. Sugestia lui Netanyahu fusese cea mai generoasă de până acum, oferindu-le celor doi poziția de prim-ministru prin rotație, însă aceștia au refuzat, menținându-și angajamentul cu privire la faptul că regimul Netanayahu trebuie să dispară.

În aceste zile, Yair Lapid este nevoit să anunțe formarea unui guvern, o reușită a unui efort de negociere politică greu de imaginat, care i-ar putea da multă credibilitate politică. Dacă acesta eșuează, un alt rând de alegeri este posibil să aibă loc în cursul acestui an – mai exact, al cincilea set de alegeri în 2 ani.

 

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și