Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Este Rusia imună în fața sancțiunilor impuse de Vest?

Rubla și sistemul bancar rusesc dau semne de redresare bazate pe exporturile de energie și pe controlul valutar strict menit să apere economia Rusiei. Cum se poate însă ca rubla să dea semne de revenire? Sunt sancțiunile inutile și economia Rusiei este imună?

Pe scurt, răspunsul este nu. Rusia nu este imună. O parte din recuperare este artificială, posibilă prin limitele stricte pe care banca centrală, Banca Rusiei, le-a impus la nivel de sume care pot fi retrase, câți bani pot oamenii schimba și câți pot trimite în afara țării. Nu trebuie însă să ignorăm un factor real care a contribuit la revenire, exporturile puternice de gaze și petrol care rămân asul din mânecă.

Cum aflăm acum date despre Rusia?

Accesul la informații este continuu restrâns, pe măsură ce se izolează din ce în ce mai mult de restul Europei. În ultimele zile, autoritățile au încetat să mai publice date privind datoria guvernamentală, statisticile comerciale și producția de petrol. Banca centrală a limitat volumul de informații financiare pe care băncile locale trebuie să le publice, în timp ce parlamentarii lucrează la un proiect de lege care interzice creditorilor să facă schimb de date cu statele străine.

În cel mai recent indiciu al problemelor viitoare, Agenția Internațională pentru Energie a prognozat că, începând cu luna mai, producția de petrol rusesc  va fi redusă cu aproape 3 milioane de barili pe zi. Producția va fi sub 9 milioane de barili pe zi, sancțiunile având un impact mai mare decât cel prevăzut inițial. Gradul în care producția rusă suferă depinde însă de capacitatea Moscovei de a găsi noi cumpărători în Asia.

Rusia a găsit și o găselniță temporară pentru a minimiza impactul sancțiunilor asupra rublei. Pe lângă decizii precum cea a Gazprom de a cere achitarea gazelor rusești în ruble, companiile exportatoare trebui să-și schimbe 80% din venituri în ruble, creând artificial cerere pentru moneda rusească.

Asta nu reflectă însă valoarea reală a acesteia, mai ales fiindcă banca centrală a impus și limite cetățenilor legat de cantitatea de bani pe care o pot folosi. O societate controlată care mimează controlul asupra unei situații care nu poate fi ascunsă, decăderea economiei rusești.

evolutie rubla

Sursă foto: Bank of Russia

 

Inflația așteaptă la colț – Economia Rusiei nu poate scăpa de cronicizarea simptomeloe aduse de sancțiuni, iar inflația este o durere care va ajunge în 2022 la cel puțin 20%.

PIB-ul Rusiei va scădea doar anul acesta între 10-15%, ștergând de-a dreptul cu buretele ani de creștere economică. Institutul de cercetare al Băncii Finlandei estimează că economia Rusiei va ajunge la nivelul din 2011-2012 din cauza sancțiunilor, iar calitatea vieții va fi afectată masiv. Având în vedere instabilitatea și incertitudinea din Rusia, sancțiunile economice și comerciale internaționale, precum și contra sancțiunile Rusiei, condamnă Rusia la regres economic, fără doar și poate.

Situația economică instabilă a impus constrângeri stricte firmelor și cetățenilor ruși care doresc să trimită plăți în străinătate și să obțină valută străină. Firmele rusești trebuie acum să convertească 80 % din veniturile lor din export în ruble. Discuțiile recente despre naționalizarea firmelor străine care operează în Rusia s-au adăugat la amenințare și la incertitudinea predominantă, discuții alimentate de declarațiile lui Putin care susțin această abordare.

Chiar și în cel mai bun scenariu pentru Rusia, cu prețuri mari la petrol, economia se va contracta. Perspectivele de creștere pe termen lung, deja moderate și aflate pe la 1-1,5%/ an, acum sunt pe minus, iar probabilitatea ca Rusia să avanseze reforme economice interne nu prea există.

Impactul asupra populației

La două luni de la invazia Ucrainei de către Rusia, companiile care nu s-au retras deja din Rusia își evaluează sceptice continuarea activității, atât pe baza unor considerații morale, logistice sau de siguranță.

rata de somaj

Sursă foto: Refinitiv Database

 

Peste 600 de companii și-au anunțat retragerea din Rusia de la începutul războiului, potrivit Yale School of Management, deși multe vor plăti angajații pentru câteva luni. McDonalds are peste 60.000 de angajați, producătorul francez Renault 45.000 și retailerul Ikea cu 15.000, Plecarea firmelor vestice va cauza în mod direct pierderea a aproximativ un milion de locuri de muncă în Rusia pe care guvernul de la Kremlin trebuie să le mușamalizeze cu slujbe la stat.

Impactul indirect – Letargia economică se răspândește rapid și în alte sectoare. Valul masiv de concedieri, accesul limitat la restul lumii și panica a condus la aeroporturi goale și turism limitat în afara Rusiei, motiv pentru care aeroportul Sheremetyevo din Moscova a concediat luna trecută o cincime din personal.

Sectorul serviciilor din Rusia s-a redus în martie cu cel mai rapid ritm din aproape doi ani, iar ocuparea forței de muncă a scăzut în cel mai puternic ritm din iunie 2020.Până la 2,6 milioane de oameni ar ajunge sub pragul  sărăciei în Rusia în acest an, estimează Banca Mondială.

Rusia se închide față de era progresului, în care business-urile digitale și industria fintech creează noua generație de milionari sub 30 de ani. Tinerii din Rusia vor avea o viață diferită față de restul Europei, conform direcției actuale a țării. Prețul bunurilor de consum larg a crescut drastic, smartphone-urile și televizoarele s-au scumpit cu peste 10%, iar o vacanță medie în Turcia a crescut cu 29%.

Apple, Ikea și Nike nu își mai vând produsele în Rusia, deci marfa de contrabandă probabil va înflori, în timp ce magazinele de brand rămân un vis frumos. Nu e de mirare că în acest context, 100.000 de angajați din industria IT au plecat din Rusia.

Controlul artificial pe care Kremlinul îl impune populației și economiei nu face decât să ascundă impactul pe termen lung al sancțiunilor, care este mult mai profund decât deprecierea rublei cu peste 50%. Rusia, de facto nu mai are acces la infrastructura economică globală.

Accesul la instituții economice vestice aproape a dispărut, odată cu oportunitatea modernizării și finanțării propriilor instituții. Cu toate acestea, populația rămâne cel mai vulnerabil și afectat grup. În timp ce economia internetului ia amploare și digitalizarea creează o nouă generație de locuri de muncă și prosperitate, Kremlinul alege să sacrifice bucuros viitorul cetățenilor săi și să le ofere oportunitățile de acum un deceniu.

Vă invităm să citiți și analizele Războiul Financiar – Rusia Vs. Restul Lumii și Noile Acorduri China-Rusia – $117,5 Miliarde În Joc.

 

Sursă foto: Shutterstock

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și