close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Este Azerbaidjanul în curs de schimbare?

Astăzi vă prezentăm un articol interesant scris de Thomas de Waal despre potențialele schimbări socio-politice din Azerbaidjan.

Azerbaidjan a fost multă vreme o insulă de continuitate neschimbată, dar o îmbunătățire de generații este în curs de desfășurare. Cu așteptări ce sunt în creștere și o opoziție dezmorțită, 2020 va fi un an plin de teste pentru președintele statului, Ilham Aliyev.

Se poate numi stagnare sau stabilitate dar Azerbaidjanul a rămas la fel în ultimii ani deoarece, vecinii săi, Armenia, Georgia, Iran și Turcia, au întâmpinat schimbări zbuciumate. Dar acest lucru nu mai este valabil. Ultimele săptămâni au întâmpinat o serie de evenimente importante în această țară statică. Pe 19 și 20 octombrie, câteva zeci de persoane au fost arestate când poliția a descins violent asupra protestelor opoziției care cere o mai mare libertate atât în ​​sfera politică, cât și în cea economică. Poliția a oprit chiar o grupare care protesta împotriva nivelurilor ridicate de abuzuri domestice din Azerbaidjan.

În paralel, o schimbare politică mai încurajatoare s-a derulat. Președintele Ilham Aliyev este în funcție de șaisprezece ani, de când a moștenit președinția de la tatăl său, Heydar Aliyev, în 2003. În tot acest timp, a părut că îi este frică să schimbe vechea gardă a miniștrilor și consilierilor care l-au slujit pe tatăl său încă din 1990. Dar, pe 24 octombrie, președintele l-a înlocuit, în cele din urmă, pe șeful Statului Major, Ramiz Mehdiyev, care a ocupat acestă poziție din 1995. Mehdiyev era al doilea cel mai puternic om din stat și ideologul principal al politicii autoritare și antioccidentale.

Mai mult, președintele a promovat o serie de figuri tehnocratice mai tinere în cabinetul său. Pentru prima dată în douăzeci și cinci de ani, țara are un prim-ministru, Ali Asadov, care pare, din punct de vedere profesional, potrivit pentru acest post.

Puteți citi articolul în întregime accesând linkul: https://bit.ly/36BiPB0

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și