Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alina Inayeh

Epoca de AUR

Să te regăsești în mesajul și discursul unui lider politic este un sentiment liniștitor, generator de confort și siguranță.  Și de ce au oamenii mai mare nevoie acum, în vremuri de restriște, speriați fiind de boală (COVID-19) și sărăcie (criză economică pe care pandemia o generează), decât de siguranța și confortul (sau iluzia lor) pe care o autoritate, divină, afectivă sau politică, le oferă?

Cum divinitatea și afectul nu sunt în controlul nostru, ne rămâne politica. Atunci când sistemul politic nu oferă această siguranță atunci, logic, o va oferi anti-sistemul, pentru că este cel mai ușor să vedem lucrurile în alb și negru. 465.000 de români se simt în siguranță, sau MAI în siguranță, reprezentați de anti-sistem. Nu este nimic ilogic sau în afara firii în această alegere.

Mai mult, nu este nimic surprinzător. Suntem ipocriți să fim șocați de apariția și succesul AUR, toate elementele au fost vizibile în ultimii ani. Am știut bine că există o minoritate a românilor care rezonează la mesajele extremiste, care a susținut Partidul România Mare, partidele meteorice ale lui Marian Munteanu și Dan Diaconescu, mișcările pro-familie, anti-vaccin, anti-mască, QAnon.

Am știut bine că această minoritate nu a dispărut, îi vedeam în piețe la proteste, pe social media, la televizor, în cercul de prieteni, în familie. Dacă AUR are acum 9% este vina noastră mai mult decât este meritul lor, pentru că am făcut 3 mari greșeli:

  1. În primul rând am ales să îi ignorăm pe cei cu vederi și afinități extremiste. I-am catalogat drept exaltați, inculți, psihotici, am ales să le dăm “unfriend” (unora chiar în viața reală), să îi privim ca pe niște ciudați și să uităm de ei. Din când în când îi mai înjurăm, dar chiar și asta mai mult ca să ne eliberăm noi tensiunea decât ca metodă de comunicare. Cumva am crezut că dacă îi ignorăm vor dispărea (în mod infantil, ce nu vedem nu există, ce ignorăm dispare) și că simplele noastre convingeri, evident corecte, vor învinge convingerilor lor, evident greșite. Că am făcut asta noi, cei care chițibușam politic pe social media este cum este, mai grav este că au făcut aceeași greșeală și cei care au putere de decizie și responsabilitate politică. Să înțelegem, deci, că extremismul nu se combate prin ignorare, ci prin luarea în seamă a cauzelor – neîncrederea în autoritățile guvernamentale, frică și nesiguranță, dezinformarea (sau, mai degrabă, lipsa unei informări corecte și coerente) – și prin înțelegerea acestora.
  2. Ne-am uitat insistent și miop doar în propria noastră ogradă. Deși afinitățile naționaliste și extremiste sunt un fenomen trans-atlantic, nu am făcut legătură între extremiștii lor și extremiștii noștri, nu am reușit să vedem trendul și să înțelegem fenomenul. Deși de sorginte autohtonă și în culori tricolore, extremismul românesc nu este izolat și nici diferit de cel din Polonia, Ungaria, Germania sau SUA. Cauzele sunt aceleași – nesiguranță, teamă, neîncrederea în autorități – și mecanismele de creștere sunt aceleași – lideri care joacă rolul de protectori și salvatori (așa cum explică Daniel Andronache în Statul – maternitate și paternitate socială). Deși am privit cu teamă la extremismul European și cel American, l-am luat în bășcălie pe cel autohton, ignorând astfel atât istoria cât și realitatea. Acum am înțeles că nu suntem izolați, nici noi, nici extremiștii noștri.
  3. Ne-am uitat doar spre Est. Atunci când ne-am dat seama că există factori alogeni care alimentează extremismul românesc ne-am uitat doar spre Rusia și am văzut doar influențele ce veneau de acolo: Dughin (atât ideologia, cât și persoana), Biserica Ortodoxă Rusă, Sputnik și Russia Today, sprijinul pentru cauzele “tradiționaliste”. Adevărul este că în ultimii 4 ani mai ales, dar și mai înainte, extremismul european și, în același mod, cel românesc a fost și este în continuare alimentat din plin nu doar din Rusia, ci și din SUA. Extremismul religios american sprijină, inclusiv financiar, cauzele pro-viață și pro-familie (Cum au ajuns prietenii lui Putin și fondatorul Noua Dreaptă să formeze Coaliția pentru Familie (vice.com) . Steve Bannon, ulterior căzut în dizgrație, a înființat în Europa o organizație, The Movement, al cărei scop declarat este promovarea ideilor extremiste. QAnon a căutat și a găsit adepți și în România. Nu doar ideile extremiste ajung din SUA în România, ci și sprijin logistic și financiar pentru însămânțarea și promovarea acestora.

Toate aceste greșeli pot și trebuie să fie îndreptate. Este important să înțelegem că urmează 4 ani dificili, nu pentru că AUR a intrat în Parlament, ci pentru că Trump nu a câștigat alegerile (nu spun că ar fi fost bine să le câștige). Eforturile de a-l readuce la Casa Albă peste 4 ani și de a promova mesajele extremiste se vor înteți, și nu doar peste ocean, ci și în Europa, implicit în România. Se vor pompa bani, idei, tehnologii, lideri.

Ca să le putem contracara va trebui, nu doar noi, românii, ci noi, cei din spațiul euro-atlantic, care nu suntem extremiști, să dispunem de bani, idei, tehnologii, lideri. Avem?

 

Sursă foto: Digi24

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și