Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Elon Musk și Starlink, internetul prin satelit

După ani de dezvoltare în cadrul SpaceX și după ce au fost alocate aproape 885,5 milioane USD în fonduri de granturi de la Comisia Federală de Comunicații la sfârșitul anului 2020, Starlink și-a accelerat ritmul în 2021. În ianuarie, după trei ani de lansări de succes, proiectul a depășit 1.000 de sateliți livrați pe orbită. Un an și zeci de lansări de succes mai târziu, Starlink se mândrește cu peste 2.000 de sateliți funcționali care orbitează deasupra capului.

În februarie anul trecut, compania lui Musk a dezvăluit că Starlink deservește peste 10.000 de clienți. Acum, după ce a extins precomenzile către și mai mulți potențiali clienți, a lansat o antenă satelit de a doua generație pentru internet și a explorat posibilitatea de a oferi Wi-Fi în timpul zborului pentru aeronavele de pasageri.

Musk spune că Starlink a livrat clienților peste 100.000 de terminale de internet prin satelit în 14 țări. Această listă include Ucraina, unde Musk a declarat în februarie că mai multe terminale de internet prin satelit erau pe drum pe fondul invaziei ruse.

Ce este Starlink?

Din punct de vedere tehnic, o divizie în cadrul SpaceX, Starlink este, de asemenea, numele rețelei în creștere a companiei de zboruri spațiale sau „constelația” 0 de sateliți orbitali. Dezvoltarea acelei rețele a început în 2015, cu primele sateliți prototip lansate pe orbită în 2018.

În anii de după, SpaceX a desfășurat mii de sateliți Starlink în constelație prin zeci de lansări de succes, dintre care cea mai recentă a avut loc pe 3 martie și a livrat alți 47 de sateliți pe orbită joasă a pământului. Acest lucru aduce numărul total de sateliți funcționali din constelație peste 2.000, deși unii dintre acești sateliți sunt prototipuri sau unități neoperaționale care nu sunt părți funcționale ale rețelei.

La fel ca furnizorii existenți de internet prin satelit, precum HughesNet sau Viasat, Starlink vrea să vândă acces la internet, în special persoanelor din zonele rurale și din alte părți ale lumii care nu au deja acces la bandă largă de mare viteză.

Hardware-ul Starlink de la SpaceX include o antenă satelit și un router, pe care le veți configura acasă pentru a primi semnalul din spațiu. Cea mai nouă versiune a antenei, văzută aici, este mai puțin costisitoare de produs pentru SpaceX, iar îmbunătățiri suplimentare ale designului ar putea fi pe drum în 2022.

Tot ce trebuie să faceți pentru a realiza conexiunea este să configurați o antenă satelit mică acasă pentru a primi semnalul și a transmite lățimea de bandă către router. Compania oferă o serie de opțiuni de montare pentru acoperișuri, curți și exteriorul casei tale. Există chiar și o aplicație Starlink pentru Android și iOS care utilizează realitatea augmentată pentru a ajuta clienții să aleagă cea mai bună locație și poziție pentru receptorii lor.

Serviciul Starlink este disponibil doar în anumite regiuni din SUA, Canada și străinătate în acest moment, dar serviciul se laudă acum cu peste 100.000 de terminale prin satelit livrate clienților, iar harta de acoperire va continua să crească pe măsură ce mai mulți sateliți își vor face drum în constelație. În cele din urmă, Starlink speră să acopere întreaga planetă cu un semnal Wi-Fi utilizabil, de mare viteză.

Starlink furnizează în prezent 100 Mbps până la 200 Mbps la viteze de descărcare și aproximativ 30 Mbps la viteze de încărcare, potrivit utilizatorilor. Între timp, latența vine la aproximativ 20 de milisecunde, ceea ce este la egalitate cu internetul de la sol. În timp, SpaceX plănuiește să mărească viteza de descărcare la 300 Mbps.

Creșterea vitezei va avea loc pe măsură ce SpaceX va lansa pe orbită mai mulți sateliți Starlink, care, din februarie 2022, numărau peste 1.400 în funcțiune activă. Scopul pe termen lung al companiei este de a opera în cele din urmă mii de sateliți, deschizând calea pentru viteze de descărcare de 1 Gbps și apoi 10 Gbps. Cu toate acestea, serviciul Starlink este, de asemenea, un lucru în curs. Utilizatorii spun că vitezele pot varia și, uneori, pot apărea întreruperi scurte.

sateliti internet

Sursă foto: Deutsche Welle

 

Posibile probleme

Numărul mare al acestor dispozitive a stârnit îngrijorări cu privire la coliziunile cu alte obiecte din spațiu. Problema a stârnit scandal în China, după ce stația spațială Tiangong a avut două incidente care au implicat sateliții.

„Din motive de siguranță, Stația Spațială China a implementat un control preventiv pentru evitarea coliziunilor”, a spus Beijing într-un document transmis Oficiului ONU pentru Afaceri Spațiale. Aceste preocupări au fost reluate de alte organizații.

În august 2021, un expert important în deșeuri spațiale a declarat pentru Space.com că sateliții Starlink sunt implicați în aproximativ 50% din întâlnirile apropiate dintre două nave spațiale. Musk a respins afirmațiile conform cărora sateliții ocupă prea mult spațiu.

Starlink a creat deja o poluare luminoasă semnificativă. Oamenii de știință se tem, de asemenea, că sateliții vor adăuga deșeuri spațiale și substanțe chimice în atmosferă.

Megaconstelațiile ar putea schimba chimia atmosferei superioare. O altă problemă implică arderea aluminiului de la sateliții morți. Oamenii de știință au declarat că acest lucru ar putea avea efecte secundare neexplorate asupra stratului de ozon.

SpaceX deține acum mai mult de jumătate din toți sateliții activi care orbitează Pământul. Reflexivitatea ridicată a acestor dispozitive umple cerul cu lumină artificială. Potrivit simulărilor unei echipe de astrofizicieni canadieni, una din 15 surse de lumină vizibile pe cerul nopții vor fi în curând sateliți.

SpaceX a lucrat pentru a reduce reflectivitatea satelitului, dar astronomii spun că acesta rămâne prea luminos. În viitorul apropiat, s-ar putea să nu existe niciun punct pe Pământ din care să ne putem uita la cerul gol al nopții.

Starlink nu distruge doar vizualizările pentru public. Astronomii se tem că sateliții ar putea îngreuna reperarea asteroizilor în apropierea Pământului.

Una dintre preocupările lor este numărul mare de dispozitive. Un altul implică dungile luminoase pe care le produc, care pot perturba observațiile efectuate de telescoape.

Potrivit unui nou studiu, această strălucire apare în aproximativ o cincime din imaginile capturate de Zwicky Transient Facility (ZTF), care utilizează imaginile pentru a identifica asteroizii. Această întrerupere va crește doar pe măsură ce crește numărul de sateliți SpaceX.

Starlink în Ucraina

Imediat după ce invazia Rusiei a început la sfârșitul lunii februarie, viceprim-ministrul ucrainean Mykhailo Fedorov a apelat pe Twitter pentru a-i cere miliardarului american Elon Musk să-și activeze sateliții Starlink pentru a fi utilizați în Ucraina. Musk a postat rapid răspunsul său pe Twitter: „Serviciul Starlink este acum activ în Ucraina. Mai multe terminale pe drum”.

Fără trimiteri secrete, fără dezbateri lungi, fără controale guvernamentale sau parlamentare: doar o înțelegere foarte publică între un politician a cărui țară a fost atacată și un miliardar care a continuat să-l provoace pe agresor, președintele rus Vladimir Putin, la „luptă unică”. Ceea ce la început părea o lovitură de stat, acum pare să joace un rol semnificativ în apărarea Ucrainei.

Presa britanică a raportat că armata ucraineană folosește cu succes Starlink pentru atacuri cu drone asupra tancurilor și pozițiilor rusești. Telegraph a raportat că Starlink are o importanță militară deosebită în zonele în care infrastructura este slabă și nu există conexiune la internet.

ucraina

Sursă foto: Feodor Mykhailo/Twitter

 

Potrivit The Telegraph, unitatea de recunoaștere aeriană Aerorozvidka folosește Starlink pentru a monitoriza și coordona vehicule aeriene fără pilot, permițând soldaților să tragă cu arme antitanc cu precizie mare. Doar ratele mari de date ale sistemului pot asigura comunicarea stabilă necesară, a raportat The Telegraph.

Un ofițer din unitatea Aerorozvidka a descris sistemul pentru The Times: „Folosim echipamente Starlink și conectăm echipa de drone cu echipa noastră de artilerie”, a spus el. „Dacă folosim o dronă cu viziune termică pe timp de noapte, drona trebuie să se conecteze prin Starlink la tipul de artilerie și să creeze achiziția țintei.”

The Times a raportat că echipa Aerorozvidka desfășoară aproximativ 300 de misiuni de culegere de informații în fiecare zi. Atacurile sunt apoi efectuate noaptea, potrivit ziarului, deoarece dronele, dintre care unele sunt echipate cu camere termice, sunt aproape imposibil de văzut în întuneric.

Sateliții Starlink sunt meniți să ofere internet regiunilor subaprovizionate, departe de centrele urbane. S-a discutat potențialul utilizării sateliților pentru a furniza informații oamenilor din regiunile în care internetul este cenzurat. Puțini, însă, își imaginaseră că utilizarea sa inițială va fi într-o zonă de război europeană în care unul dintre primele acte ale agresorului la începutul invaziei a fost să țintească și să distrugă sursele de alimentare și conexiunile la internet.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy folosește sateliții Starlink pentru a ține discursuri către națiune și către parlamentele naționale din întreaga lume. În afară de utilitatea sa militară, Starlink a devenit vital pentru Ucraina, atât pentru obținerea de sprijin la nivel mondial, cât și pentru menținerea rezistenței neîntrerupte a poporului.

Vă invităm să citiți și Ce sunt NFT-urile și cât de relevante sunt de fapt? și De ce joacă Turcia cartea mediatorului în războiul Rusiei?

Sursa foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și