Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Efectele sancțiunilor economice asupra Rusiei

audio-efectele-sanctiunilor-economice-asupra-rusieiApăsați pe butonul Play pentru a asculta acest articol.

Conflictul internațional pe care l-a stârnit Rusia odată cu anexarea ilegală a Crimeei este un topic în atenția publicului  în 2021, odată cu noile escaladări provocate de trupele rusești la granița Ucrainei. Extinderea sancțiunilor, implicit a celor economice, pare încă o dată soluția într-o lume a diplomației în care retalierea este limitată de consecințe dezastruoase pentru toate părțile implicate. Diplomația și sancțiunile sunt măsurile punitive care au înlocuit războiul în secolul 21, dar eficiența acestora este intens dezbătută din 2014 până în prezent.

În 2019, FMI a estimat că sancțiunile au redus rata de creștere a Rusiei cu 0,2 puncte procentuale în fiecare an în 2014-2018. Cel mai mare impact al sancțiunilor rămâne însă cel  psihologic, deoarece mediul de business încearcă să evite riscurile politice și să ezite în a investi. Studiile Comisiei Europene sugerează că sancțiunile au funcționat, în special, prin reducerea investițiilor străine directe și chiar a investițiilor din partea companiilor rusești din cauza amenințării unor noi restricții și a riscului de asociere cu un regim sub sancțiuni vestice.

putin

Sursă foto: Politico

 

Guvernele și organismele multinaționale impun sancțiuni economice pentru a încerca să modifice deciziile strategice ale statelor care amenință interesele comune sau încalcă regulile internaționale legate de drepturile omului sau suveranitatea altui stat.Sancțiunile economice au devenit norma de răspuns principală atât din partea UE, cât și din partea SUA atât în probleme precum programul nuclear al Coreei de Nord, intervenția Rusiei în Ucraina, programul nuclear al Iranului, războiul civil din Siria și  criza din Venezuela.

Cel mai mare succes al sancțiunilor economice este atunci când în mod evident duc la rezolvarea situației din perspectiva statului care le aplică, prin presiunea consecințelor economice. De cele mai multe ori însă, sancțiunile economice nu ajung în această etapă decât după ani de presiune și slăbire a regimului de guvernare. O altă mențiune importantă este că în cazul Rusiei, nu este dorită slăbirea capacității economice a populației, tocmai de aceea sancțiunile economice sunt de tip smart și țintite către companii cheie în menținerea puterii de către Putin și în libertatea de tranzacționare pe piața financiară.

Ce sunt sancțiunile economice? – În primul rând, sancțiunile economice sunt definite ca retragerea relațiilor comerciale și financiare obișnuite în scopuri de politică externă și de securitate. Sancțiunile pot fi complexe,de la  interzicerea activității comerciale pentru întreaga țară ca în cazul Coreei de Nord sau embargoul de lungă durată al SUA asupra Cubei, sau pot fi anumite companii, grupuri sau persoane fizice. Din cauza consecințelor dezastruoase asupra calității vieții populației țărilor vizate, acum practica internațională s-a redirecționat către sancțiuni de tip smart.

Mai exact, începând cu 11 septembrie, a existat o schimbare pronunțată către sancțiuni direcționate sau așa-numitele sancțiuni inteligente, care au ca scop minimizarea suferinței civililor. Sancțiunile iau o varietate de forme, inclusiv interdicții de călătorie, înghețarea activelor, embargouri de arme, restricții de capital, reduceri ale ajutoarelor externe și restricții comerciale.  Exact aici se încadrează și abordarea UE și SUA în cazul conflictului ruso-ucrainean.

Sancțiunile economice asupra Rusiei  – Uniunea Europeană  și SUA au impus sancțiuni similare care țintesc anumite grupuri de oligarhi sau companii asociate cu susținerea regimului lui Putin. Acestea includ, dar nu sunt limitate la:

sanctiuni

Sursă foto: Council of the European Union

 

În 2016, SUA  a impus sancțiuni asupra persoanelor și entităților rusești asociate cu interferențe electorale și alte activități cibernetice dăunătoare, dar și pentru activități asociate cu utilizarea armelor chimice, comerțul cu Coreea de Nord, sprijin pentru guvernul sirian și pentru cel venezuelean, susținerea criminalității transnaționale și terorismul internațional.

Sancțiunile economice au devenit costul de oportunitate pentru a încălca normele internaționale și interesele geostrategice ale altor poli de influență, iar Rusia nu s-a avântat din a-și asuma sacrificarea beneficiilor economice pentru cele politice în istoria recentă.

Cum au impactat sancțiunile Rusia? – Dacă vă imaginați că sancțiunile economice asupra Rusiei au produs consecințe catastrofale, deja ar însemna să ignorăm contextul și scopul pentru care acestea au fost puse. Sancțiunile smart așa cum am menționat, doresc să minimizeze pe cât posibil victimele colaterale, în acest caz sărăcirea populației. Indiferent de sancțiunile vestice, propriul guvern face deja asta activ, salariul mediu fiind mai mic decât în România.

În ceea ce privește un mod de estimare al impactului precis la nivel macroeconomic, alți factori precum fluctuațiile mari ale prețurilor petrolului au provocat daune mult mai vizibile decât retalierea vestică. În 2015, economiștii ruși au estimat că sancțiunile ar reduce PIB-ul Rusiei cu 2,4% până în 2017, dar că acest efect ar fi de 3,3 ori mai mic decât efectul șocului prețului petrolului.

sanctiuni rusia

Sursă foto: Radio Free Europe

 

O firmă de consultanță rusă, a estimat că, datorită efectului negativ al sancțiunilor asupra intrărilor de capital în economia rusă, până la sfârșitul anului 2017, PIB-ul Rusiei era cu 1,8% mai mic decât ar fi fost altfel, dar că efectele negative ale sancțiunilor au scăzut în timp. În august 2019, FMI a estimat că sancțiunile au condus la scăderea așteptărilor de creștere a PIB-ului cu aproximativ 0,2% pe an, începând cu 2014. În comparație, scăderea prețurilor globale la petrol a făcut ca ascensiunea Rusiei să fie cu aproximativ 0,6% mai mică decât așteptările în fiecare an începând cu 2014.

Redresarea economică a Rusiei în 2016-2017 a avut loc în timp ce sancțiunile au rămas în vigoare și, în unele cazuri, au fost înăsprite. Unii analiști politici și economici s-au întrebat de ce sancțiunile nu au avut un impact economic mai mare. Un factor cheie este că în timpul administrației Obama, atât americanii, cât și europenii au conceput sancțiuni pentru a avea un impact economic limitat și țintit. Sancțiunile nu interzic în general activitatea economică cu Rusia.

Acestea au fost destinate a fi viza indivizii și entitățile responsabile de politici contravenționale și erau asociate cu factorii de decizie politici ruși. În ansamblu, mai mult de patru cincimi din cele mai mari 100 de firme din Rusia nu erau supuse în 2018 direct sancțiunilor SUA. Potrivit unei firme de votare independente din Rusia, 78% dintre persoanele chestionate în aprilie 2018 au raportat că au fost în mare parte neafectate de sancțiunile occidentale.

Corporațiile rusești au pierdut aproape 100 de miliarde de dolari de când au fost impuse sancțiuni în 2014 ca urmare a anexării Crimeei, o sumă echivalentă cu aproximativ 4,2% din economia țării la acea vreme, a declarat Daniel Ahn, economistul șef american la BNP Paribas și fostul economist șef adjunct la Departamentul de Stat. Încercările lui Putin de a proteja unele dintre acele companii de sancțiuni prin scutiri de impozite, contracte de stat și alte metode au crescut impactul total al sancțiunilor asupra economiei la 8%.

Acestea sunt însă consecințe greu de digerat pentru modernizarea economiei rusești pe termen lung, economia devenind necompetitivă față de alte țări cu o poziție geostrategică similară. Încet, dar sigur, sancțiunile slăbesc potențialul de dezvoltare al Rusiei. Principalul impact îl resimt cetățenii în oportunitățile pe care le au într-un sistem globalizat, limitat de ambițiile unui guvern corupt și cu tendințe dictatoriale.

Cum putem judeca eficiența sancțiunilor în prezent? – Punctul integral al sancțiunilor este de a lua măsuri economice pentru a contracara un comportament fundamental inacceptabil. La fel de important este însă să realizăm că ele sunt luate pentru a preveni evoluții mult mai grave precum războiul.

Sancțiunile împotriva Rusiei nu au reușit încă să producă progrese în conflictul din Ucraina, dar realist nu ne puteam aștepta niciodată să obținem rezultate ușoare și rapide prin sancțiuni într-o situație atât de complexă care pentru Putin are în joc credibilitatea regimului pe care îl conduce.Sancțiunile vor fi eficiente doar pe termen lung, într-o schemă de măsuri logice și stabile. Desigur, eficiența este și ea imposibilă fără o muncă diplomatică asiduă în a potoli ambițiile Rusiei, iar aici situația rămâne extrem de volatilă.

Vă recomandăm și analizele Cine O Va Înlocui Pe Merkel? și Donbass: Spre O Nouă Escaladare Militară A Conflictului?

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și