Economia SUA – 5 direcții care influențează votantul american
Cine va câștiga? Nu putem da răspunsul garantat în cadrul acestei analize, dar vom răspunde unei întrebări la fel de pregnante pentru societatea americană. De ce va câștiga unul dintre cei doi candidați și care sunt cele 5 direcții care influențează votul americanului de rând legate de economia SUA.
Într-o situație dominată de incertitudine, Trump și Biden se află într-o luptă strânsă pentru președinția unuia dintre cele mai importante state ale lumii. Fundamentul acestei curse rămâne unul profund economic pentru americanul de rând care dorește America pe primul loc. Celebrul slogan electoral al lui Trump din 2016 ne reamintește nevoile pe care cetățenii SUA le doresc îndeplinite.
Schimbarea în sistemul de colectare a taxelor
Inegalitatea socială este o problemă apăsătoare în SUA, cu o furie vizibilă socială pe care americanii o au față de corporații și mitul corupției de pe Wall Street. Păpușarii care trag sforile la Washington prin lobby sunt un punct forte al lui Biden care promite să taxeze masiv corporațiile. Paradoxal, acesta este un punct forte și al lui Trump care are mai puține finanțări de campanie din partea industriei financiare. Abordările lor sunt însă diametral opuse în ceea ce privește sistemul de taxare pentru mediul privat.
- Propunerile fiscale ale lui Biden ar taxa topul celor 0,1% dintre cei mai bogați americani – cei care în prezent câștigă aproximativ 3,3 milioane de dolari anual sau mai mult – plătind o rată de 43% din veniturile lor, conform modelului bugetar Penn Wharton.
Sursă foto: Associated Press
Acum acest grup exclusivist plătește o rată de aproximativ 30,6% în conformitate cu legea fiscală a lui Trump din 2017. Corporațiile vor fi impozitate mai dur la rândul lor. Biden își propune să ridice rata de impozitare de la 21% la 28% și va crește taxele pentru veniturile din străinătate.
- Trump este fix la polul opus. Una dintre cele mai importante legi, dacă nu chiar cel mai important act legislativ adoptat sub președinția lui Trump, a fost Legea privind reducerile fiscale și locurile de muncă din 2017. Legislația constă într-o reducere consistentă și permanentă a impozitelor pentru corporații și reduceri temporare ale impozitelor individuale care vor expira în 2025. Începând cu 1 ianuarie 2018, rata de impozitare a marilor companii a scăzut de la 35% la doar 21%, cea mai mare reducere a ratei unice din istoria SUA pentru cele mai mari companii din țară.
Războiul comercial SUA-China
Trump preferă o abordare agresivă prin taxe vamale care să ofere o putere de negociere masivă pentru SUA în orice discuție, pe când Biden se anunță mult mai rezervat în a impune taxe vamale pentru UE, Canada și Mexic.
- Războiul comercial SUA-China a dominat titlurile în timpul mandatului lui Donald Trump. În primii doi ani, administrația Trump a perceput sute de miliarde de dolari în taxe din partea companiilor chineze. Politica lui Trump și-a propus să încurajeze consumatorii să cumpere produse americane, scumpind mărfurile importate. SUA a impus taxe de peste 360 miliarde dolari pentru mărfuri chinezești, iar China a răspuns cu taxe de peste 110 miliarde dolari pentru produsele americane.
- Biden promite că va aduce unele schimbări. Politicile ar fi mai unitare, iar partenerii comerciali din Canada, Mexic și UE ar urmări mult mai relaxați tweet-urile prezidențiale. Biden nu este un „om al taxelor”, așa cum lui Trump îi plăcea să fie. Abordarea lui Biden către țările partenere este prin acorduri comerciale și diplomație versus taxe vamale folosite drept amenințare. Cu toate acestea și Biden vede China drept o amenințare și s-a angajat să restricționeze importurile din China care sunt considerate a fi un pericol la adresa securității naționale.
Investițiile în energie regenerabilă & inovație
Trump este celebru pentru decizia de a scoate SUA din Acordul de la Paris și pentru scepticismul asupra schimbărilor climatice. La nivel de inovație în domeniul energiei regenerabile a fost un susținător vehement al reducerii fondurilor guvernamentale pentru această industrie.
- Trump a propus reducerea la nivel federal pentru cercetare & dezvoltare în fiecare din cele patru bugetele propuse (de ex., propunerea pentru anul fiscal 2021 are un buget cu 9% mai mic față de cheltuielile reale din 2020). Trump a fost în mod transparent un susținător al energiei grele, poluante care creează locuri de muncă și costuri scăzute de consum. A pus la îndoială dacă schimbările climatice sunt adevărate și a retras SUA din Acordul de la Paris.
- Pe de altă parte, Biden, susține emisii 0 pentru industria SUA până în 2050, inițiativă susținută de un buget de 2 trilioane de dolari în energie regenerabilă. A promovat inovația pe scară largă pentru a găsi soluții și tehnologii cu un grad de poluare redus.
Sursă foto: Pharmaceutical Technology
Educație & Împrumuturile pentru facultate
Opiniile celor doi sunt opuse și în acest caz, în consecință Trump dorește să micșoreze rolul statului în asigurarea educației și să maximizeze libertatea părinților în a alege instituția la care își înscriu copiii. Pe de altă parte, Biden este focusat pe a oferi accesibilitate la sistemul universitar persoanelor din medii cu venituri reduse.
- Trump a inclus finanțare de 1 miliard USD pentru a debloca subvenții care să ofere părinților libertatea de a alege școala publică sau privată la care vor merge copiii lor. De asemenea a susținut programe de educație inovativă de peste 250 de milioane de dolari.
- Biden ar tripla finanțarea pentru programul federal care finanțează școlile cu un procent ridicat îndreptat către studenții cu venituri reduse și mărirea salariilor profesorilor. De asemenea, ar face universitățile și colegiile publice gratuite pentru toate familiile cu venituri mai mici de 125.000 de dolari pe an. Un alt punct important este reforma programului de rambursare a împrumutului universitar care ar înjumătăți rata pentru studenții aflați încă în facultate.
Sistemul de sănătate ca exponent pentru economia SUA
- Trump susține reducerea rolului Affordable Care Act care încearcă să stabilească anumite praguri de acoperire medicală la nivel național. Trump susține descentralizarea sistemului medical, în care statele negociază aranjamente cu spitale și companii pentru a plăti pentru Medicaid. Pentru a micșora prețul medicamentelor susține descentralizarea pieței medicamentelor și importul acestora din alte state precum Canada
- Biden a propus consolidarea ACA prin extinderea subvențiilor federale. El dorește să extindă cerințele de eligibilitate pentru Medicare și susține un plan de opțiuni publice care ar permite oamenilor să cumpere un plan de asigurare administrat de guvern. Planul său ar oferi tuturor, inclusiv persoanelor cu acoperire de sănătate oferită de angajator, alegerea de a cumpăra Medicare. Această opțiune ar acoperi automat rezidenții cu venituri mici din statele care nu au Medicaid. Susține scăderea vârstei de eligibilitate a Medicare la 60 de ani de la 65. Acest lucru ar crește cheltuielile guvernamentale Medicare cu estimări de miliarde de dolari pe an.
Sursă foto: Fox News
Vă recomandăm și analizele (Încă) Patru Ani – Problemele Societății Americane și Cum Vor Influența Alegerile Din SUA Relația Cu România?
Surse recomandate
- https://www.bbc.com/news/world-us-canada-53558176
- https://www.wsj.com/articles/trump-biden-compare-policy-election-2020-11600337759
- https://www.economist.com/finance-and-economics/2020/09/19/how-would-joe-biden-change-americas-trade-policy
Sursă foto: Getty Images