Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Economia lui Joe Biden: Planul de salvare american

Recesiunea din 2020 a pus capăt celei mai lungi perioade de prosperitate economică din istoria SUA. După criza financiară din 2008, economia  fost într-un ritm alert de creștere timp de 128 de luni între iulie 2009 și februarie 2020.

Economia americană a scăzut însă cu peste 30% în 2020, iar micii antreprenori au fost cei mai afectați de realitatea unui virus administrat târziu și cu reticență. Planul de salvare american oferit prin strategia economică a lui Joe Biden creează o America îndatorată, dar care nu își lasă în urmă populația. Asemenea UE, abordarea economică este de această dată plină de protecții sociale și împrumuturi. 

Câștigul campaniei lui Joe Biden este cu siguranță și pe fondul promisiunii de administrare a crizei economice COVID19. Consecințele economice ale pandemiei au fost devastatoare. Lecțiile din crizele trecute ne-au învățat că un grad modest de cooperare internațională și lipsa unui plan de redresare pun cu siguranță bazele unei crize globale.

SUA

Sursă foto: Erste Group

 

Condiția necesară pentru redresarea economică completă este menținerea unor piețe deschise, iar Joe Biden are misiunea de a restabili parteneriatele strategice și de a recâștiga aliații SUA după abordarea administrației Trump. Marea Depresiune din anii 1930 a arătat că protecționismul prelungește recesiunea economică. SUA este în poziția în care trebuie să recupereze deja planificarea tranziției verde și abordarea față de expansiunea chineză pe care restul puterilor mondiale au conturat-o.

Lunga stagnare din anii 1930 a dus la apariția naționalismului, a fascismului și apoi a războiului mondial. Instituțiile de la Bretton Woods și Fondul Monetar Internațional au fost create pentru a avea un instrument global prin care să reacționăm și să amortizăm șocul unor calamități.

Principalul risc? Destrămarea cooperării internaționale, creșterea tensiunilor și escaladarea conflictelor.

Devastarea socială și economică cauzată de pandemia de coronavirus l-a ajutat pe Joe Biden să câștige Casa Albă, dar de data asta războiul pe care îl duce este unul al polarizării prin dezinformare.

Asumarea unui deficit istoric pentru a salva societatea americană – De unde preia Biden economia SUA?

În aprilie 2020, rata șomajului a atins un nivel maxim de 14,7% . De la Marea Criză, anul 2020 a înregistrat cel mai ridicat nivel de șomaj și panică legată de viitorul economic al țării. Pe măsură ce întreprinderile au învățat cum să funcționeze în siguranță, rata șomajului s-a îmbunătățit treptat și, în cele din urmă, a scăzut sub 10% în august 2020. Rezerva Federală estimează că rata șomajului va fi în medie de 7,6% în 2020 și se va îmbunătăți până la un 5,5% în 2021.

La începutul lunii aprilie, 43% dintre întreprinderi au închis temporar și aproape toate închiderile au fost rezultatul COVID-19. Până în septembrie 2020, falimentele comerciale au crescut cu 78% față de septembrie 2019. Institutul American de Faliment se așteaptă să vadă o creștere a numărului de solicitări la începutul anului 2021 pe măsură ce restricțiile se prelungesc. 

Lipsa de acțiune inițială din frica de a nu destabiliza economia americană a condus în mod paradoxal exact la acest rezultat. Pachetele de recuperare economică au rămas insuficiente pentru reconstrucția unei economii lăsată să facă față în primele luni consecințelor dezastruoase ale unei calamități globale.

Proritatea imediată – Planul de salvare american

Președintele Joe Biden a dezvăluit pe 15 ianuarie 2021 planul de salvare economică de 1,9 trilioane de dolari, un pachet ambițios de fonduri directe către cetățeni, finanțare pentru distribuirea vaccinului și reconstrucția infrastructurii. Măsura este un răspuns mai îndrăzneț decât cel al administrației Obama la criza financiară din 2008, dar nivelul de îndatorare ajunge la niveluri amețitoare.

Planul prevede:

Economia SUA are nevoie de acest ajutor. Departamentul Muncii a raportat că 1,15 milioane de americani au depus cereri noi de șomaj în prima săptămână a anului 2021, cel mai înalt nivel din iulie. Spre deosebire de statisticile optimiste de pe Wall Street, realitatea inegalității sociale pentru clasa de mijloc este una mult mai sumbră.

Noul plan de salvare, dezvăluit pe 15 ianuarie, vine pe lângă cele 2 trilioane de dolari din martie și programul de ajutor de 900 miliarde de dolari din decembrie 2020. Pentru a face o comparație față de nivelul de îndatorare, administrația Obama s-a împrumutat cu 800 de miliarde de dolari pentru a răspunde la criza financiară din 2008.

Priorități pe termen lung – Reformarea unor defecte sistemice ale economiei americane

Taxare – Biden vrea un cod fiscal progresiv, iar agenda sa a fost clară pe tot parcursul campaniei electorale. Planul său se așteaptă să strângă venituri suplimentare de aproape 4 trilioane de dolari pe parcursul unui deceniu. Potrivit Centrului pentru Politici Fiscale, cele mai bogate 20% dintre gospodării ar suporta aproape 93% din povara majorării impozitelor propuse de Biden, iar primele 1% aproape trei sferturi. Taxarea bogaților este retorica din spatele susținerii lui Biden, care într-o eră record a inegalității în SUA a fost cea câștigătoare.

pandemie

Sursă foto: Investopedia

 

Educație & împrumuturi – Biden vrea să șteargă toate datoriile studenților care câștigă până în 125.000 USD și au participat la colegii și universități publice de doi și patru ani.

Măsurile imediate care sunt în discuție presupun:

Biden dorește, de asemenea, să facă colegiile și universitățile publice gratuite pentru toate familiile al căror venit este sub 125.000 de dolari.

economie

Sursă foto: Forbes

 

Infrastructura & energia verdePlanul administrației Biden este de a cheltui 1,3 trilioane de dolari pe infrastructură pe parcursul unui deceniu. Acesta include 50 de miliarde de dolari în primul său an de funcționare pentru repararea drumurilor, autostrăzilor și podurilor, 20 de miliarde de dolari pentru infrastructura rurală .

Pentru tranziția verde, planurile sunt la rândul lor ambițioase. 400 de miliarde de dolari sunt alocați pe o perioadă de 10 ani pentru o nouă agenție federală care să efectueze cercetări și inovare în domeniul energiei curate, 5 miliarde de dolari pentru tehnologia bateriei mașinilor electrice. 

Progresul necesită timp și investiții masive, iar administrația lui Joe Biden vine cu un plan care recunoaște necesitățile de reconstrucție ale visului american sufocat de un capitalism nereglementat. Politicile sociale și protecționiste, deși în aparență incompatibile cu spiritul american, sunt o necesitate a menținerii stabilității economice și sociale în SUA anului 2021. Miza este cu atât mai dură pentru restul lumii, menținerea SUA drept superputere mondială. 

Vă invităm să citiți și analizele Lupta Istorică SUA Împotriva Titanilor Google Și Facebook și China Și Consensul De La Beijing.

 

Sursă foto: AFP-JIJI / Japan Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și