Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Economia Chinei – Amenințarea comună pentru Biden & Putin

De la deschiderea și reformarea economiei chineze din 1978, PIB-ul acesteia a crescut aproape cronometrat în jurul a 10% pe an. Mai mult de 800 de milioane de oameni au fost scoși din sărăcie, iar programe precum “Made in China 2025” relevă ambiții globale care trebuie analizate și combătute atât de SUA și UE, dar și de Rusia.

Influența globală asupra diverselor tipuri de piețe pe care China o deține crește vertiginos atât pe verticală cât și pe orizontală de câțiva ani buni. De curând, am fost martorii unor puternice declarații de putere în sistemul monetar internațional ale Chinei, care s-au materializat prin avansarea testelor pentru varianta digitală a Yuanului, dar mai ales prin interzicerea minării criptomonedei Bitcoin care a dus la prăbușirea prețului acesteia. Mai mult decât atât, China își continuă eforturile de a accesa tratatul comercial al Pacificului pentru a crea relații de codependență și cu puterile tradiționale ale Vestului.

În tonul acestor avansuri uriașe pe care China continuă să le facă, dar și din prisma altor elemente economice și diplomatice, președintele Joe Biden s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin pentru a seta reperele diplomatice ale unei eventuale colaborări pe axa Washington Moscova. Haideți să vedem mai exact care au fost concluziile acestei întâlniri și care va fi impactul real al acestora.

Care au fost principalele obiective ale întâlnirii?

Decizia lui Biden de a convoca summit-ul de miercuri s-a redus la viziunea sa esențială asupra afacerilor externe: este vorba despre persoană.

biden putin

Sursă foto: CNN

 

“Știu că politica externă este această mare, mare abilitate, care este un fel de cod secret”, a spus Biden la conferința de presă finală. “Toată politica externă este o extensie logică a relațiilor personale. Este modul în care funcționează natura umană.”

Judecând în cadrul acestor parametri, summit-ul părea să-și fi atins obiectivele. Cei doi au avut doar cuvinte de laudă la adresa celuilalt, lăsând impresia că după o administrație Trump, care părea să fie distrus orice punte de comunicare, cele două mari puteri pot în sfârșit colabora. Scopul principal al întâlnirii a fost de a seta o serie de reguli și norme pentru colaborare, iar din acest punct de vedere o bază solidă a fost sedimentată.

Prezentarea unei noi viziuni de colaborare odată cu venirea echipei lui Biden la Casa Albă a fost un alt obiectiv pe care s-a bazat planificarea summitului său cu Putin. Mai mult, Biden și- dorit să evite spectacolul care s-a desfășurat la Helsinki în 2018, când președintele de atunci Trump l-a întâlnit pe Putin singur timp de două ore și a apărut ulterior spunând că are cuvântul lui Putin legat de orice acuzație adusă Rusiei pentru amestecul din alegerile electorale interne.

Între timp, Biden a fost deschis cu privire la domenii mai sensibile față de Putin – inclusiv amestecul electoral și drepturile omului, pe care Trump le-a minimizat adesea sau le-a ignorat cu totul în întâlnirile sale cu liderul rus.

Intrând în discuțiile sale cu Putin, Biden a arătat clar că atacurile cibernetice – și, în special, recentul val de hack-uri bazate pe răscumpărări purtate de sindicatele criminale care operează în interiorul Rusiei – vor constitui o parte majoră a discuțiilor sale. Biden crede că țări precum Rusia au responsabilitatea de a reduce infracțiunile cibernetice originare din țările lor. La întâlnirile anterioare ale G7 și NATO din această săptămână, el i-a convins pe liderii occidentali să îi ofere sprijinul în aceste eforturi.

biden putin summit

Sursă foto: Bloomberg

 

Unul dintre principalele rezultate ale discuțiilor de miercuri a fost acordul de a atribui experților sarcina de a lucra la înțelegeri și cazuri specifice. Biden părea să recunoască limitele deciziei: „Principiul este un lucru, trebuie să fie susținut de practică”, a spus Biden. Și a dezvăluit un aspect grăitor al încercărilor sale de a-l convinge pe Putin de gravitatea crimelor, fără a știi care a fost răspunsul exact al liderului rus, dar cu toate acestea Biden a asigurat presa că Vladimir Putin este conștient de gravitatea situației și de posibilele consecințe ale lipse de intervenție.

Rusia, între SUA și China

De la anexarea Crimeea în 2014, Moscova și Beijing și-au consolidat legăturile bilaterale. Oprirea unei porțiuni semnificative a investițiilor străine directe în Rusia a fost o consecință imediată a sancțiunilor occidentale. Încercările de a compensa această pierdere prin apelarea la China au avut doar un parțial succes. Economia rusă stagnează de ani de zile. Veniturile reale scad, în timp ce frustrarea populației este în creștere, iar Putin se află sub o presiune imensă de a găsi noi resurse exploatabile pentru a ridica din nou economia.

Rusia încearcă să participe la creșterea economică a Chinei. Noi conducte către China sunt în construcție și Rusia a furnizat chinezilor sisteme moderne de arme pe care Beijingul nu le primește din Occident. Totodată există confirmări publice conform cărora Rusia ar ajuta China în construcția și lansarea unui sistem militar performant de apărare ce va fi operat prin satelit. Totuși DGAP Rusia a afirmat că precauțiile luate sunt la cel mai înalt nivel pentru a se asigura că tehnologia dezvoltată de ei nu va ajunge pe mâinile Chinei, astfel încât aceștia să o poată produce de unii singuri.

Este foarte probabil ca înclinațiile recente ale Rusiei de a crea un parteneriat cu Beijing-ul să nu fie doar bazate pe temei economic, dar și pe o simpatie ideologică. Ambele țări s-au fundamentat pe parcursul deceniilor trecute pe o bază autoritară și au creat din liberalismul occidental un adversar comun. Totodată, este posibil ca Putin să realizeze oportunitatea de a se afla lângă China, mai de grabă decât împotriva acesteia, dată fiind ascensiune fulminantă pe scena internațională de care se bucură acest popor.

Statele Unite ar putea oferi o contrapondere Chinei pentru ca Rusia să se deplaseze către Vest, iar exact acesta pare să fi fost obiectivul echipei lui Biden pentru întâlnirea de miercurea trecută. Vladimir Putin pare să fi reușit să situeze Rusia la mijlocul a doi poli imenși de putere, în care ambele părți sunt dispuse să facă compromisuri majore pentru a avea Rusia ca aliat.

Care sunt perspectivele SUA?

Această abordare a atras atenția la Beijing. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat săptămâna aceasta, ca urmare a presiunii lui Biden pentru ca G-7 să fie de acord asupra unei strategii de combatere a influenței Chinei, că „SUA este bolnavă”.

Starea de fapt este o surpriză la Beijing. După patru ani de tumult sub conducerea fostului președinte Donald Trump, care l-a lăudat în repetate rânduri pe Xi până când focarul Covid-19 a început să afecteze SUA, oficialii de la Beijing au crezut că Biden va aduce o notă mai moale relațiilor bilaterale. În schimb, el a menținut China în defensivă, păstrând chiar și tarifele stabilite de Trump.

În Europa săptămâna trecută, Biden a încercat să adune liderii Grupului celor Șapte și NATO în jurul unei agende care a inclus redeschiderea sondelor în originea coronavirusului, împingând mâna grea a Beijingului în locuri precum Hong Kong și Xinjiang și solicitând un concurent occidental pentru inițiativa Belt and Road.

Biden a spus că un obiectiv al călătoriei sale de săptămâna trecută a fost „să-i arate clar lui Putin și Chinei că Europa și Statele Unite sunt strânse, iar G-7 va începe să se miște”. Declarația comună a G-7 a criticat utilizarea muncii forțate în industriile dominate de China și a creat un grup de lucru pentru stimularea dezvoltării infrastructurii.

xi jinping china

Sursă foto: Bloomberg

 

O parte a acestui concurs include o agendă internă menită să concureze cu China, cum ar fi consolidarea cheltuielilor pentru infrastructură și concentrarea pe securitatea lanțului de aprovizionare în jurul semiconductorilor și altor sectoare strategice.

La ce ne putem aștepta în viitor?

Cu toate acestea, nu toți experții consideră că această confruntare cu China este cea care conduce summitul lui Biden cu Putin. Există multe voci care au privit evenimentul ca pe o declarație de putere vestică în fața forței destabilizatoare a Rusiei.

Totuși, simplul fapt că este invitat la o întâlnire este un succes politic major intern pentru Putin, mass-media rusă o descriindu-l ca un fel de recunoaștere a statutului de mare putere al Rusiei. Putin, nu are nimic de pierdut. Biden, pe de altă parte, va trebui să-și facă clar poziția față de Rusia și să sublinieze greșelile rusești, dacă va avea succes.

În ceea ce privește China, Biden are o misiune extraordinar de dificilă în a reuși să creeze pentru prima dată o mișcare de opoziție cu adevărat coagulată în care să poată include și Rusia, dacă vrea ca Vestul să aibă vreo șansă în fața hegemoniei economice a Chinei.

În februarie 2021, China a întrecut SUA drept cea mai implicată țară în comerțul internațional pe baza sumei importurilor și exporturilor.  Totalul comerțului practicat de SUA a fost în valoare de $3.82 trilioane, în timp ce în China s-au înregistrat $3.87 trilioane. China se poziționează rapid și sigur drept partenerul principal al globului și își atinge statutul de “fabrica lumii”.  Pentru Rusia, izolarea față de vest a venit cu un cost pe termen lung pentru populație și cu forțarea înspre o alianță riscantă cu Republica Populară Chineză.

Puterea militară a Rusiei nu compensează pentru instabilitatea structurală a economiei sale, dependentă aproape integral de resurse naturale și cu ambiții limitate în inovație în domeniul tech. O politică externă sustenabilă pentru o superputere precum Rusia nu se poate baza pe o alianță cu China, de pe o poziție de inferioritate, iar la nivel regional izolată economic.

Vă recomandăm și analizele Biden & Putin: Față În Față și New Approaches To Old Problems – Romania And The Middle East

 

Sursă foto: Getty Images/True Story Project

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și