Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Donald Trump – lupta unui lider de a mai conta

Analiză scrisă de Mălina Mîndruțescu.

În Statele Unite, criza de coronavirus a fost eclipsată în ultima săptămână jumătate de proteste care au avut loc în întreaga țară împotriva rasismului la nivel sistemic și apeluri din partea cetățenilor de a aduce reforme semnificative modului în care poliția interacționează și abordează oamenii de culoare.

În acest val de evenimente și crize, președintele Donald Trump pare să fi avut cele mai dificile câteva luni din întregul său mandat. Cu sondaje de opinie fiind mai dezamăgitoare ca niciodată și popularitatea lui scăzând radical cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, performanța slabă se datorează inabilității administrației de a gestiona multiplele crize care le-au trecut pragul în această perioadă.

Abordarea haotică de a adresa criza pandemiei, care a rezultat într-o rată de mortalitate alarmantă (America este țara cu cele mai multe victime, care se apropie de 110.000) și declinul economic generat de criză care a înregistrat un procent de șomaj mai mare decât atunci când țara a fost lovită de marea criză în anii ‘30 – cu peste 40 de milioane de americani rămași fără un loc de muncă, rata de șomaj a ajuns la 14.7%, anunță The Guardian. Trump, care a mizat pe o economie care a bubuit înainte de pandemie, semnifică lozul norocos pentru un al doilea mandat la Casă Albă. Însă, fără această creștere care să ateste succesul administrației, viitorul acestuia devine din ce mai incert.

Pe lângă pandemie, frustrările adunate în jurul organelor de ordine care agresează oameni de culoare, culturii toxice a rasismului și infrastructurii inegalității dintre albi și restul minorităților a explodat din nou, declanșate fiind de moartea încă unui om de culoare în mâinile polițiștilor. Agresivitatea cu care Trump a răspuns acestor proteste majoritar pașnice, care se reflectă în felul în care aceștia au fost tratați de către oamenii legii – întâmpinați cu bâte, gaze lacrimogene și scuturi în stil militar, a agravat clivajul dintre o administrație care s-a izolat de realitățile țării și un popor din ce în ce mai nerăbdător pentru schimbare.

În această perioadă, Trump a încercat să contracareze aceste crize la nivel domestic, încercând să-și îndrepte atenția către reputația sa la nivel internațional, apropiindu-se de aliații săi din Europa. Însă, de când acesta a preluat funcția de președinte, abordarea unilaterală și superioară a administrației, alături de distanțarea și criticile acesteia în raport cu eficacitatea unor instituții precum NATO, Națiunile Unite sau Uniunea Europeană, a îndepărtat aliații Americii, făcându-i să se întrebe dacă mai este valabilă tradiția de a percepe Statele Unite ca un exemplu de conducere. În încercările acestuia de a demonstra că greutățile pandemiei au fost răpuse cu succes, Trump a inițiat o întâlnire a țărilor membre din G7 luna aceasta la Washington. Merkel, pe motive de pandemie, a refuzat invitatia, însă un consilier al cancelarului german a discutat cu New York Times, spunând că aceasta nu dorea să fie folosită pentru a contracara problemele domestice din America.  Acestea aveau ca scop să-l ajute pe Trump în alegeri. Merkel nu a fost de acord nici cu cu faptul că Vladimir Putin a fost invitat să participe, deși Rusia nu mai face parte din grup, după anexarea Crimeei, și nici nu dorea să fie asociată cu o afișare anti-chineză. Merkel rămâne un susținător al relației dintre UE și Beijing și aceasta are în plan un program de investiții între blocul european și China.    

De asemenea, decizia bruscă a președintelui de a retrage America din OMS a întărit decizia acesteia de a nu onora invitația. Merkel, care este deja o veterană a acestor jocuri politice, nu dorea să fie implicată într-un truc publicitar care să ajute sondajele președintelui, aceasta știind cum va fi percepută vizita sa, numai cu câteva luni înainte de alegeri. Un politician care la bază mereu a funcționat în jurul compromisului, parteneriatului și al multilateralismului, nu simpatizează cu abordarea unitară, ostilă și oportunistă a administrației Trump.

Julliane Smith, un fost consilier al președintelui Obama, a anunțat că președintele Trump este un lider izolat la nivel domestic, dar și internațional, care susține că își poate antagoniza aliații, ca apoi să revină la ei, când are nevoie de ajutor. Aceasta continuă, susținând că deși America este o putere în lume, asta nu înseamnă că este cea care ia mereu deciziile. Hotărârea lui Merkel este un alt testament al faptului că aliații Americii sunt sătui de comportamentul administrației, ale căror încercări de a crea o relație cu Trump nu au fost primite cu prea multă deschidere din partea președintelui.

De asemenea, declarațiile oficiale ale Canadei și Marii Britanii de a-și anunța îngrijorarea și refuzul cu privire la invitația înaintată președintelui rus de a participa la întâlnirea membrilor G7 presupune un alt semnal de alarmă pentru Trump. Pentru ca două state precum Marea Britanie și Canada, care sunt aliați foarte apropiați ai Americii să-și exprime dezacordul într-un mod atât de public, atestă faptul că America se îndreaptă vertiginos spre a-și pierde mai toți aliații internaționali, anunță Carl Bildt, fostul prim ministru al Suediei. Deși o întâlnire a statelor membre din G7 ar fi fost bine primită în contextul alarmant al evenimentelor – de la a adresa problemele care au reînceput între Hong Kong și China, la a gestiona pericolul pandemiei care încă persistă, liderii europeni nu ar fi dorit să o facă în acest fel, fiind conștienți că acest summit a fost orchestrat special ca președintele Trump să fie privit într-o lumină bună.

Înconjurată de crize, administrația Trump pare să se afle într-un impas, neștiind ce să facă să iasă la suprafață. Venirea în ajutor a unor state partenere în acest moment ar fi fost binevenită, dacă președintele nu și-ar fi rupt deja toate relațiile cu statele aliate.

Mălina este absolventă a Queen Mary University of London cu licență dublă în istorie și studii politice și actualmente masterandă în terorism și violență politică la University of St Andrews.

Sursă foto: Carolyn Kaster/AP

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și