Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Thomas Briot

Donald Trump în era post-impeachment

audio-donald-trump-in-era-post-impeachmentApăsați pe butonul Play pentru a asculta acest articol.

Donald Trump a celebrat achitarea lui în resortul lui din Mar-a-Lago, înconjurat de prieteni și familie. Numeroșii avocați ai lui Trump au participat și ei la sărbătoare, unul dintre ei declarând chiar în glumă: «Mergem la Disneyland!».

Achitat în cel de-al doilea proces de impeachment în Senat, Trump se pregătește pentru următoarea fază a vieții sale de fost președinte. Simțindu-se încurajat de verdictul procesului, este de așteptat ca Donald Trump să iasă din hibernarea lui în clubul lui din Palm Beach și să caute noi moduri de a-și exercita influența.

Viitorul partidului republican

Totuși, după excluderea lui de pe majoritatea rețelelor sociale, fostului președinte îi lipsește megafonul de social media care a permis în primul rând ascensiunea lui politică. De asemenea, el se confruntă cu un partid republican profund împărțit față de atitudinea pe care a avut-o Trump în ultimele zile de mandat, care au culminat cu evenimentele de la Capitol pe 6 ianuarie. Imaginile cu violențele de la Capitol au rulat încontinuu pe toată durata procesului de impeachment.

Trump rămâne popular prin baza GOP (Grand Old Party – partidul republican ), dar mulți republicani din Washington și-au întors spatele față de el. Niciodată nu au votat atât de mulți membri ai partidului prezidențial – în cazul nostru, 7 senatori – pentru înlăturarea acestuia într-un proces.

Este de așteptat ca acest grup de republicani anti-Trump să lucreze pentru a contracara eforturile depuse de Trump pentru a sprijini candidați extremiști în primarele congresului, care vor avea loc anul viitor.

Sursă foto: The Observer

 

Nedescurajați, prietenii și aliații lui Trump se așteaptă la revenirea lui Trump pe scena mediatică, după câteva săptămâni de liniște. El s-a întâlnit cu mai mulți consilieri politici pentru pregătirea alegerilor intermediare din 2022, unde Trump vrea să îi ajute pe republicani să preia controlul asupra Camerei și Senatului.

Cu toate acestea, Trump rămâne încăpățânat în dorința lui de a se răzbuna față de republicanii care nu i-au susținut eforturile pentru a contesta rezultatul alegerilor și care au fost în favoarea impeachment-ului său.

„Îmi imaginez că probabil veți auzi mult mai multe de la el în zilele următoare”, a declarat consilierul lui principal Jason Miller.

Într-o declarație după alegeri, Trump a oferit câteva indicii, dar a menținut caracterul lui sfidător, declarând susținătorilor lui că mișcarea sa «de abia a început». „În următoarele luni o să am multe de împărtășit cu voi și aștept cu nerăbdare să continuăm călătoria noastră incredibilă împreună pentru restabilirea măreției americane”, a mai spus el.

Trump – indispensabil în Partidul Republican

Senatorul Lindsey Graham, care s-a întâlnit cu Trump săptămâna trecută, a recunoscut că Trump este „supărat pe unii oameni”, dar și „gata să meargă mai departe și să reconstruiască Partidul Republican” și că era „entuziasmat pentru 2022”. În conversațiile lor, Graham i-a subliniat lui Trump, care a amenințat că își va începe propriul partid pentru a-i pedepsi pe republicanii neloiali, că GOP are nevoie de el pentru a câștiga.

„Am spus dl. Președinte că această mișcare MAGA trebuie să continue. Trebuie să reunim partidul. Trump-plus este calea noastră care ne va aduce succes în 2022 ”, a declarat Lindsey Graham.

„Scopul meu este să câștig în 2022 pentru a opri cea mai radicală agendă, pe care o putem vedea în momentul de față în administrația Biden. Nu putem face asta fără Donald Trump, așa că el este gata să pornească la drum și eu sunt gata să lucrez cu el ”, a spus Graham.

Un viitor incert pentru Trump

La clubul său din Palm Beach, sâmbătă seara, Trump era într-o dispoziție veselă, în timp ce savura cina înconjurat de prieteni și susținători. După haosul din ultimele zile de mandat și din proces, se pare că Trump a căpătat o anumită luciditate, și este optimist pentru viitorul lui politic.

Totuși, Trump încă nu a scăpat de necazuri. Nemaifiind protejat de statutul de președinte, mai multe investigații penale au fost inițiate împotriva lui.

În Georgia, procurorul county-ului Fulton a deschis o anchetă penală referitoare la „încercările de a influența” alegerile, citând apelul lui Trump către secretarul de stat Brad Raffensperger, cerând oficialului să găsească suficiente voturi pentru a răsturna victoria lui Biden.

În New York, procurorul general Letitia James investighează dacă Trump și compania sa au umflat în mod necorespunzător valoarea activelor sale în bilanțurile financiare anuale pentru a-și asigura împrumuturi și pentru a obține beneficii fiscale. Procurorul din districtul Manhattan, Cyrus Vance Jr., își continuă propria anchetă despre același subiect.

Mitch McConnell

Mitch McConnell (sursa: Getty Images

 

„Nu a scăpat cu nimic – încă”, a spus Mitch McConnell, șeful republicanilor din Senat. „Avem un sistem de justiție penală în această țară. Foștii președinți nu au vreo imunitate față de ele”.

McConnell a votat pentru achitarea lui Trump pe motiv că procesul a fost neconstituțional, deoarece el nu mai este în funcție, dar a insistat: „Nu există nicio întrebare – niciuna – că președintele Trump este responsabil din punct de vedere moral și practic de provocarea evenimentelor de la Capitol”.

Trump – un om slăbit de crizele politice

Această critică violentă din partea lui McConnell arată cât de dramatic a scăzut influența lui Trump la Washington de la primul său proces de impeachment, care s-a încheiat cu puțin peste un an în urmă. Dar dorința de a scăpa de Trump nu este împărtășită de electoratul republican. Aleșii republicani care au îndrăznit să denunțe acțiunile lui Trump s-au confruntat cu critici dure.

Rep. Liz Cheney din Wyoming a fost forțată să-și apere poziția de nr .3 al partidului după ce a votat în favoarea destituirii lui Trump. Sâmbătă, Partidul Republican din Louisiana l-a condamnat rapid pe senatorul Bill Cassidy, unul dintre cei șapte senatori republicani care au votat pentru condamnarea lui Trump.

Într-un interviu de duminică cu „This Week” de la ABC, Cassidy părea împăcat cu decizia sa.

„Cred că forța lui scade”, a spus el despre Trump. „Partidul Republican este mai mult decât o singură persoană. Partidul Republican este despre idei. ”

Dar cât de mult își păstrează Trump influența rămâne o întrebare deschisă, mai ales cu o mulțime de candidați probabili din 2024 care încearcă de acum să se distingă.

Sursă foto: AP

 

Unii, cum ar fi guvernatorul statului Maryland, Larry Hogan, pledează pentru o pauză de la Trump, care și-a încheiat președinția cu un nivel de aprobare de 34%, potrivit sondajelor Gallup. Alții au subliniat necesitatea de păstra electoratul Trumpist, prin alegerea unor candidați care ar continua politici trumpiste, dar cu un stil mai puțin violent, lucru care ar putea recâștiga o parte din electoratul frustrat de personalitatea exuberantă a fostului președinte.

Chiar dacă Senatul nu a reușit să-l împiedice pe Trump să candideze din nou la funcția de președinte, mulți cred că a dăunat prea partidului pentru a fi el însuși un candidat credibil în 2024. Așadar, deși Trump și trumpismul vor rămâne un atu esențial al partidului republican, este de așteptat ca influența lui să diminueze progresiv, slăbită de procese care vor continua ani lungi.

Mai multe despre subiecte similare puteți citi pe TSP

 

Sursă foto: Jim Lo Scalzo / EPA

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și