Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Discursul unui învins

Lumea și-a ținut respirația luni, 9 mai, de ziua Victoriei, cea mai importantă „sărbătoare” seculară a Rusiei, care comemorează capitularea Germaniei naziste în fața Uniunii Sovietice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Ziua, care a devenit deja o obișnuință pentru Rusia lui Putin să-și etaleze puterea militară printr-o paradă în Piața Roșie din Moscova, unde armata, infrastructura și tehnologia militară a țării este defilată în fața unei lumi întregi.

Dar, de data aceasta, parada a avut o însemnătate mult mai mare. La aproape 11 săptămâni de la începutul invaziei din Ucraina, parada de Ziua Victoriei din acest an a însemnat și o demonstrație de forțe pe teritoriul țării invadate, acolo unde forțele rusești au avansat și au acaparat orașe și regiuni importante din estul și sudul Ucrainei.

De asemenea, mult așteptatul discurs al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a pus o lume întreagă în alertă, care aștepta cu nerăbdare și îngrijorare ce avea de spus liderul rus.

De-a lungul anilor, președintele Putin a folosit Ziua Victoriei drept pretext pentru a proiecta superioritatea morală a Moscovei față de nazism, folosindu-se de această ocazie pentru a eticheta pe cine simțea, drept „nazist”.

Înainte de parada de luni, experți și observatori erau de părere că Putin se va folosi de eveniment pentru a declara victoria Rusiei asupra „operațiunii militare speciale”, care se desfășoară în Ucraina. Alții credeau că Putin va folosi discursul pentru a declara anexarea regiunii Donbass, din estul Ucrainei, unde separatiștii ruși au declarat Luhansk și Donețk regiuni separatiste încă din 2014 și recunoscute de Putin în discursul său din 24 februarie.

O altă posibilitate, pe care analiștii au menționat-o, era aceea ca Putin să declare război în mod oficial împotriva Ucrainei, dar discursul său s-a sfârșit fără anunțuri sau noi decizii vizavi de direcția războiului, sau intenția Rusiei.

discurs putin 9 mai

Sursă foto: Al Jazeera

 

Însă, în cadrul discursului, președintele Putin nu a menționat cuvântul „Ucraina” nici măcar o singură dată, iar mai mulți analiști din regiune au declarat că discursul lui Putin denotă e neclaritate față de traiectoria pe care Moscova dorește s-o ia în continuare cu privire la război.

„Judecând după observațiile lui Putin, Rusia nu a luat încă nicio decizie cu privire la cum să iasă din acest război”, a spus Igar Tyshkevich, un analist din Belarus bazat în Kiev, într-un interviu acordat pentru Al Jazeera.

Însă, deși Putin n-a făcut referire la țara pe care o invadează, președintele rus a făcut o paralelă cu cel de-al doilea Război Mondial, spunându-le soldaților ruși că se „luptă pentru același lucru pentru care și tații și bunicii lor s-au luptat”, folosindu-se de moment pentru a justifica invazia Rusiei din Ucraina.

Președintele a justificat motivele din spatele invaziei, susținând că o asemenea acțiune era necesară pentru apărarea pământurilor „sacre” ale Rusiei, inclusiv peninsula Crimeea, care a presupus o contra-acțiune a Rusiei menite să transmită un mesaj agresiunilor venite din partea Alianței transatlantice.

Într-un moment de cumpănă, în care Europa a comemorat 77 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, continentul se luptă cu o amenințare similară, aducând scenele de război, de mult uitate în Europa, în centrul atenției.

„Țările NATO nu au vrut să ne asculte. Aveau alte planuri, dar ni am prevăzut acest lucru. Ei plănuiau o invazie asupra teritoriilor noastre istorice, inclusiv în Crimeea. Rusia a refuzat preventiv agresiunea, a fost o decizie forțată, oportună și corectă”, a mai declarat președintele rus, luni, în Piața Roșie.

În cadrul paradei, Rusia a prezentat un arsenal mai modest, comparativ cu abundența de vehicule armate și de armament cu care a obișnuit lumea la paradă. De asemenea, Putin a ținut să menționeze pierderea soldaților pe perioada războiului, un subiect controversat, deoarece Rusia a ezitat să declare public numărul real de decese pe care armata sa l-a suferit de-a lungul acestor zece săptămâni de război.

Deși Rusia a declarat că în jur de 1300 de trupe rusești și-au pierdut viața pe perioada conflictului, estimările Națiunilor Unite fiind de cel puțin 1500, Ucraina spune că acest număr e mai aproape de 20,000 de trupe.

De asemenea, odată cu scufundarea navei rusești, Moskva, în Marea Neagră, la mjlocul lunii aprilie, unele familii au ieșit public, criticând armata că refuză să confirme morți de la bordul navei.

zelenski

Sursă foto: The Kyiv Independent

 

Pe câmpul de luptă, Rusia a suferit pierderi semnificative, fiind nevoită să se retragă de pe anumite fronturi, în timp ce în alte cazuri forțele rusești au trebuit să întâmpine o ofensivă extrem de puternică din partea forțelor ucrainene.

Discursul lipsit de emoție al lui Vladimir Putin a fost pus în oglindă cu cel al președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, care a ținut un discurs, în care liderul de război le vorbește oamenilor, în timp ce se plimbă pe străzile din Kiev, într-o mare de baricade anti-tanc.

„Acesta nu este un război între două armate, ci este un război între două percepții asupra lumii. Un război purtat de barbari, care cred că rachetele lor ne pot distruge filosofia. „ Inamicul nostru a visat că vom refuza să sărbătorim ziua de 9 mai și victoria împotriva nazismului. În ziua victoriei împotriva nazismului, ne luptăm pentru o nouă victorie. Drumul spre această victorie este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câștiga. Foarte curând vor fi două Zilele Victoriei în Ucraina. Iar unora nici nu le va mai rămâne una”, a spus președintele ucrainean, într-un discurs emoționant, care s-a viralizat la scurt timp după publicare.

Pentru mai multe analize True Story Project despre războiul din Ucraina, puteți accesa: „Sweden and Finland are eyeing NATO” și „Supremația dolarului și sancțiunile asupra Rusiei”.

 

Sursă foto: The Daily Beast

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și