Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Thomas Briot

În 2018 diplomații au avertizat cu privire la experimentele riscante de coronavirus într-un laborator din Wuhan. Nimeni nu a ascultat.

Articol scris de Josh Rogin pentru Politico.
Tradus integral de Thomas Briot de la True Story Project.

 

În ultimele sale zile, Departamentul de Stat al administrației Trump a publicat pe 15 ianuarie o declarație conținând afirmații serioase referitoare la originile pandemiei Covid-19. În declarație sunt prezentate dovezi obținute de serviciile de informație americane care arată că mai mulți cercetători de la laboratorul Institutului de Virologie din Wuhan erau bolnavi cu simptome de tip Covid în toamna anului 2019 – ceea ce înseamnă că guvernul chinez a ascuns informații cruciale despre focar de luni de zile – și că laboratorul WIV, în ciuda „statutului său de instituție civilă”, desfășura proiecte secrete de cercetare împreună cu armata chineză. Departamentul de Stat a afirmat că „Beijingul continuă până astăzi să rețină informațiile vitale de care oamenii de știință au nevoie pentru a proteja lumea de acest virus mortal și de următorul”.

Originea exactă a noului coronavirus rămâne un mister până în prezent, dar acuzarea Chinei nu va fi suficientă pentru a aduce toate răspunsurile. Cât timp sursa pandemiei nu este localizată, parcursul de răspândire al virusului nu poate fi urmărit, iar oamenii de știință nu pot studia cele mai bune modalități de a preveni viitoarele epidemii.

Povestea inițială propusă de guvernul chinez, conform căreia focarul inițial a pornit dintr-o piață de fructe de mare din Wuhan, a fost prima și, prin urmare, cea mai larg acceptată teorie. Dar nelămuriri privind această teorie au apărut încet la sfârșitul iernii și primăverii anului 2020. Primul caz cunoscut de Covid-19 din Wuhan a fost dezvăluit în februarie, și nu avea nicio legătură cu aceea piață. Guvernul chinez a închis piața în ianuarie și a igienizat-o înainte să fie prelevate probe biologice. Abia în luna mai Centrul Chinez pentru controlul bolilor a respins teoria pieței, recunoscând că nu avea nicio idee despre cum a început focarul, dar până atunci devenise deja o poveste cvasi-oficială, în China și în străinătate.

În primăvara anului 2020, în interiorul guvernului SUA, unii oficiali au început să adune dovezi ale unei teorii diferite, poate mai îngrijorătoare – conform căreia focarul era legat de unul dintre laboratoarele din Wuhan, printre care WIV, un lider mondial al cercetării privind coronavirusul la lilieci.

Pentru unii oficiali, numele laboratorului era deja cunoscut. Cercetarea sa asupra virusurilor la lilieci atrăsese deja atenția diplomaților și oficialilor americani de la Ambasada din Beijing la sfârșitul anului 2017, determinându-i să alerteze Washingtonul asupra faptului că oamenii de știință ai laboratorului au raportat „o lipsă serioasă de tehnicieni și anchetatori instruiți corespunzător, necesari pentru a asigura buna funcționare a acestui laborator care prelucrează materiale prezentând un pericol biologic sporit.

Dar avertismentele lor au fost ignorate.

Când aceste avertismente au fost publicate în aprilie 2020, acestea au pus foc pe gazul unei dezbateri care trecuse deja de la o întrebare științifică și criminalistică la o problemă politică majoră, pe măsură ce dezbaterea internă din guvernul SUA despre posibila conexiune a laboratorului a fost dezvăluită publicului. A doua zi, Trump a spus că „investighează” situația, iar secretarul de stat Mike Pompeo a cerut Beijingului să „nu mintă” cu privire la originea focarului. Două săptămâni mai târziu, Pompeo a spus că există „dovezi enorme” care implică laboratorul, dar nu a furnizat niciuna dintre aceste dovezi. În timp ce relația dintre Trump și Xi Jinping se degrada, iar oficialii administrației dădeau vina pe laboratorul din Wuhan, tensiunile dintre China și SUA au atins un nou record.

Pe măsură ce pandemia s-a răspândit în întreaga lume, dezbaterile privind originea ei au fost în mare parte puse deoparte în acoperirea publică a crizei. Dar dezbaterea internă în guvernul american a continuat, de data asta despre ideea dacă Statele Unite ar trebui să elibereze mai multe informații despre ceea ce știau despre laborator și despre posibila sa legătură cu focarul. Declarația din 15 ianuarie a fost aprobată de serviciile de informații, dar datele subiacente au fost păstrate secrete. Probabil că această declarație a fost publicată drept un semnal – arătând că există dovezi circumstanțiale și că teoria merită investigații suplimentare.

Acum, noua echipă lui Joe Biden este într-o situație delicată, solicitând Beijingului să elibereze mai multe date despre originea pandemiei, în timp ce refuză să susțină sau să conteste afirmațiile controversate ale administrației Trump. Dezbaterea despre originea pandemiei rămâne prezentă atât în ​​politica internă, cât și în relațiile SUA-China. Luna trecută, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a emis o declarație în care exprima „îngrijorări profunde” cu privire la un raport al unei echipe trimisă de Organizația Mondială a Sănătății care a s-a deplasat în Wuhan – vizitând chiar și laboratorul – dar autoritățile chineze au refuzat să le transmită date esențiale.

Dar cu mai bine de patru ani în urmă, cu mult înainte ca această întrebare să explodeze într-un punct internațional de tensiune între China și Statele Unite, povestea a început cu un avertisment simplu.

***

La sfârșitul anului 2017, oficiali de top în domeniul sănătății și științei de la Ambasada SUA la Beijing au participat la o conferință în capitala Chinei. Acolo, au văzut prezentarea unui nou studiu realizat de un grup de oameni de știință chinezi, inclusiv de la laboratorul din Wuhan, împreună cu Institutul Național al Sănătății ( NIH) al SUA.

De la izbucnirea în 2002 a SARS – boala mortală cauzată de un coronavirus transmis de lilieci în China – oamenii de știință din întreaga lume căutau modalități de a prezice și limita viitoarele focare de boli similare. Pentru a sprijini efortul, NIH (Institutul Național al Sănătății american) a finanțat o serie de proiecte care au implicat oamenii de știință de la WIV,  iar în mod special pe cei de la laboratorului din Wuhan lucrând cu coronavirusuri de lilieci. Noul studiu a fost intitulat „Descoperirea unui bazin genetic bogat de coronavirusuri asociate cu SRAS-liliac oferă noi informații despre originea coronavirusului SARS”.

Acești cercetători găsiseră o populație de lilieci din peșterile din provincia Yunnan, care le-a oferit perspective asupra modului în care au apărut și s-au răspândit coronavirusurile SARS. Cercetătorii au afirmat că s-ar putea să fi găsit peștera de unde a apărut coronavirusul SARS original. Dar diplomații americani s-au interesat mai ales de faptul că acești oameni de știință au descoperit trei noi virusuri care aveau o caracteristică unică: conțineau o „proteină spike” care se poate atașa deosebit de bine de un receptor situat la suprafața celulelor pulmonare umane cunoscut sub numele de receptor ACE2. Asta înseamnă că virusurile erau potențial foarte periculoase pentru oameni – și că aceste virusuri se aflau acum într-un laborator pe care nu îl cunoșteau.

Apreciind descoperirea virologilor din Wuhan și știind că laboratorul al WIV cu un nivel de biosiguranță crescut (BSL-4) era relativ nou, oficialii de la Ambasada SUA au decis să meargă la Wuhan și să-l verifice. În total, ambasada a trimis trei echipe de experți la sfârșitul anului 2017 și la începutul anului 2018 pentru a se întâlni cu oamenii de știință de la WIV, printre care Shi Zhengli, adesea supranumită „femeia liliecilor” din cauza experienței sale extinse în studierea coronavirusurilor găsite la lilieci.

Când s-au așezat cu oamenii de știință de la laboratorul WIV, diplomații americani au fost șocați de ceea ce au auzit. Cercetătorii chinezi le-au spus că nu au suficienți tehnicieni instruiți corespunzător pentru a opera în siguranță laboratorul de categorie BSL-4. Oamenii de știință din Wuhan au cerut mai mult sprijin pentru ca laboratorul să se ridice la cele mai înalte standarde de securitate.

Diplomații au mai trimis două raporturi către Washington despre vizitele lor la laboratorul din Wuhan. «Trebuie făcute mai multe lucruri pentru a ajuta laboratorul să se conformeze standardelor de securitate de vârf», au spus ei, și au cerut Washingtonului să se implice în această problemă. Ei au avertizat, de asemenea, că cercetătorii WIV au descoperit că noi coronavirusuri la lilieci ar putea infecta cu ușurință celulele umane și că foloseau aceeași cale celulară care fusese utilizată și de coronavirusul SARS.

Luate împreună, aceste două lucruri – un grup deosebit de periculos de virusuri, studiat într-un laborator cu probleme reale de siguranță – au fost considerate drept un avertisment cu privire la o potențială criză de sănătate publică, a declarat unul dintre autorii raportului. Oficialii au menținut raporturile neclasificate pentru că doreau ca mai mulți oameni din SUA să le citească și să le dea mai departe, potrivit autorului. Dar nu a existat niciun răspuns din partea Departamentului de Stat și raporturile nu au fost făcute publice. Și pe măsură ce tensiunile SUA-China au crescut în cursul anului 2018, diplomații americani și-au pierdut accesul la laboratoare precum cel de la Wuhan.

„Raportul a fost un foc de avertizare”, a spus un oficial american. „Îi implorau pe oameni să fie atenți la ceea ce se întâmpla”. Lumea urma să fie atentă destul de curând – dar până atunci a fost deja prea târziu.

Raporturile nu mi-au fost dezvăluite de niciun oficial al administrației Trump, așa cum mulți din mass-media au presupus în mod greșit. De fapt, secretarul de stat Pompeo a fost supărat când a aflat despre scurgerile de informații. Trebuia să păstreze iluzia unor bune relații cu China, iar aceste dezvăluiri urmau să compromită acest lucru. Trump și președintele Xi au fost de acord în timpul apelului lor telefonic din 26 martie pentru a opri războiul mediatic care a izbucnit când un diplomat chinez a pretins pe Twitter că focarul ar fi putut fi cauzat chiar de armata SUA. Acest lucru l-a determinat pe Trump să înceapă să-l numească „virusul chinezesc”, învinuind deliberat Beijingul într-un mod rasist. Xi îl avertizase pe Trump în acel apel că nivelul de cooperare al Chinei în ceea ce privește eliberarea echipamentelor critice în cel mai întunecat moment al Americii va fi pus în pericol de acuzațiile lui continue.

După ce au fost primite raporturile de la o sursă, am sunat pentru a primi reacții de la alți oficiali americani în care aveam încredere. Ceea ce am constatat a fost că, la doar câteva luni de la începutul pandemiei, o mare parte din guvern credea deja că virusul scăpase din laboratorul WIV, mai degrabă decât din piața de fructe de mare din Wuhan, așa cum susținuse guvernul chinez.

Orice teorie privind originile pandemiei trebuia să menționeze că izbucnirea noului coronavirus – sau, după numele său oficial, SARS-CoV-2 – a apărut pentru prima dată în Wuhan, în proximitatea laboratorului care posedă una dintre cele mai mari colecții de coronavirusuri de lilieci și care poseda și cea mai apropiată rudă cunoscută a SARS-CoV-2, un virus cunoscut sub numele de RaTG13 pe care Shi l-a identificat în laboratorul ei.

Shi, într-un interviu din martie, a spus că atunci când i s-a spus pentru prima dată despre focarul de virus din orașul ei, ea a crezut că oficialii greșiseră, deoarece ar fi ghicit că un astfel de virus va izbucni în sudul Chinei, unde majoritatea liliecilor trăiesc. „Nu mă așteptam niciodată să se întâmple un astfel de lucru în Wuhan, în centrul Chinei”, a spus ea.

Până în aprilie, oficialii americani de la NSC și Departamentul de Stat începuseră să adune dovezi circumstanțiale conform cărora laboratorul WIV, mai degrabă decât piața fructelor de mare, era de fapt sursa virusului. Această explicație era mai plauzibilă, au simțit ei, în timp ce cea implicând piața de fructe de mare ar fi o coincidență extremă. Dar oficialii nu au putut spune acest lucru cu voce tare, deoarece nu existau dovezi ferme în niciun fel. Și dacă guvernul SUA ar acuza China că a mințit despre focar fără dovezi ferme, Beijingul ar escalada cu siguranță tensiunile și mai mult, ceea ce ar însemna că americanii ar putea să nu primească materialele medicale necesare pentru a combate răspândirea rapidă a SARS-CoV-2 în Statele Unite.

Senatorul din Arkansas, Tom Cotton, părea să nu fi fost preocupat de niciuna dintre aceste teorii. Pe 16 februarie, el a oferit teoria lui complet nefondată, susținând pe Fox News că virusul ar fi putut proveni din programul de arme biologice al Chinei – sugerând, cu alte cuvinte, că a fost conceput în mod deliberat pentru a ucide oameni. Acest lucru nu a fost susținut de nicio cercetare cunoscută: până în prezent, oamenii de știință sunt în mare parte de acord că virusul nu a fost „conceput” pentru a fi mortal; SARS-CoV-2 nu a prezentat dovezi de manipulare genetică directă. Mai mult, laboratorul WIV a publicat o parte din cercetările sale despre coronavirusurile de lilieci care pot infecta oamenii – nu exact nivelul de confidențialitate pe care l-ați aștepta de la un program de arme clandestine.

Pe măsură ce speculațiile lui Cotton au cauzat un incendiu în spațiul mediatic, el a subminat efortul continuu al guvernului SUA pentru a identifica originile și natura exactă a pandemiei de coronavirus. De atunci, jurnaliștii și politicienii au confundat ideea falsă potrivită căreia coronavirusului ar fi o armă biologică chineză cu ideea plauzibilă că virusul a fost eliberat accidental din laboratorul WIV, dând astfel o încărcătură politică importantă teoriei.

După ce am publicat un articol în Washington Post despre raporturile din Wuhan pe 14 aprilie, Pompeo a cerut public Beijingului să „nu mai mintă” despre originea focarului și săptămâni mai târziu a declarat că există „dovezi enorme” în acest sens, dincolo de raporturile din Wuhan. Dar a refuzat să publice orice altă dovadă.

În același timp, unii membri ai serviciilor de informații au dezvăluit colegilor mei că nu au descoperit „nicio dovadă fermă” că focarul ar fi originat în laborator. Acest lucru era adevărat într-un sens. Consilierul adjunct pentru securitate națională, Matthew Pottinger, ceruse serviciilor de informații să caute dovezi pentru toate scenariile posibile despre originea pandemiei, inclusiv piața și accidentul de laborator, dar nu au găsit nicio legătură fermă cu niciuna dintre ele. Dar absența dovezilor nu înseamnă absența faptei. Exista o lipsă de informație, iar serviciile de informații nu știau mai multe.

Mai mulți membrii din comunitatea științifică au denunțat raportul, subliniind faptul că deversările naturale au fost cauza altor focare virale și că au fost vinovate mai des decât accidentele de laborator. Dar mulți dintre oamenii de știință care au apărat laboratorul au fost parteneri de cercetare și finanțatori ai lui Shi, cum ar fi șeful Alianței globale pentru sănătate publică EcoHealth Alliance, Peter Daszak; cercetarea lor a fost legată de cea lui Shi, și dacă laboratorul Wuhan avea într-adevăr o responsabilitate în originea pandemiei, ar trebui să răspundă la o mulțime de întrebări.

La fel, oamenii de știință americani care au cunoscut-o și au lucrat cu Shi nu au putut spune cu certitudine că laboratorul ei nu are legătură cu focarul, deoarece nu există nicio modalitate în care să știe exact ce făcea laboratorul WIV în afara proiectelor lor de cooperare. Beijingul a amenințat Australia și UE pentru că sugerat organizarea unei anchete independente asupra originilor virusului.

În mai, oficialii Centrului Chinez pentru controlul bolilor au declarat pe mass-media de stat chinezesc că au exclus posibilitatea ca piața fructelor de mare să fie originea virusului, abandonând complet povestea oficială originală. În ceea ce privește însăși „femeia liliac”, Shi nu credea că teoria accidentelor de laborator este atât de nebună. În interviul din martie, ea a descris căutând frenetic prin documentele laboratorului după ce a aflat despre focarul de coronavirus din Wuhan. „Ar fi putut veni de la laboratorul nostru?” se întreba Shi atunci.

Shi a spus că a fost ușurată când nu a găsit urma noului coronavirus în dosarele sale. “Asta chiar mi-a scos o greutate de pe spate”, a spus ea. „Nu mai dormisem nici o clipă de câteva zile.” Desigur, dacă ar fi găsit virusul, probabil că nu ar fi putut să-l admită, având în vedere că guvernul chinez afirma peste tot că laboratorul nu era implicat în originea pandemiei.

Un argument cheie al oamenilor de știință chinezi și americani care contestă teoria accidentului de laborator este că cercetătorii chinezi și-au desfășurat activitatea transparent și au dezvăluit rezultatele cercetărilor lor. Acest argument a fost folosit pentru a ataca pe oricine care avea dubii privind inocența laboratoarelor.

Însă un înalt oficial al administrației americane mi-a spus că mulți oficiali din diferite părți ale guvernului SUA, în special NSC și Departamentul de Stat, au ajuns să creadă că acești cercetători nu au fost așa de transparenți precum pretindeau.

Ceea ce le îngrijora era ceva numit cercetare în „creștere de funcție”, în care virulența sau transmisibilitatea agenților patogeni periculoși este crescută în mod deliberat. Scopul este de a ajuta oamenii de știință să prezică felul în care virusurile ar putea evolua în forme periculoase pentru oameni, înainte ca acest lucru să se întâmple în natură. Dar această metodă ignora ciclurile evolutive naturale ale virusurile și creează riscul unui focar provocat de om, dacă ar avea loc un accident de laborator. Din acest motiv, administrația Obama a emis un moratoriu pentru experimentele folosind metoda de «creștere de funcție» în octombrie 2014.

Institutul de Virologie din Wuhan a participat în mod deschis la cercetări privind metoda de creștere în funcție în parteneriat cu universități și instituții din SUA. Însă oficialul mi-a spus că guvernul SUA are dovezi că laboratoarele chineze efectuează cercetări privind creșterea de funcție la o scară mult mai mare decât a fost dezvăluit public, ceea ce înseamnă că își asumă mai multe riscuri în mai multe laboratoare decât oricine din afara Chinei. La rândul său, această dezvăluire a alimentat ipoteza accidentului de laborator într-un mod nou și îngrijorător.

Un studiu puțin remarcat a fost demarat la începutul lunii iulie 2020 de un grup de cercetători chinezi din Beijing, inclusiv mai mulți afiliați Academiei de Științe Medicale Militare. Acești oameni de știință au spus că au creat un nou model pentru studierea SARS-CoV-2 prin crearea unor șoareci modificați genetic cu caracteristici pulmonare asemănătoare omului, utilizând tehnologia de editare genică CRISPR, pentru a da șoarecilor celule pulmonare cu receptorul ACE2 uman – receptorul celular care a permis coronavirusurilor să infecteze mai ușor plămânii umani.

După consultări cu experți, unii oficiali americani au ajuns să creadă că acest laborator din Beijing ar fi efectuat probe de coronavirus pe șoareci echipați cu receptori ACE2 cu mult înainte de izbucnirea coronavirusului – cercetare pe care nu o dezvăluiseră și a cărui existentă au negat-o. În declarația sa din 15 ianuarie, Departamentul de Stat a susținut că, deși Institutul de Virologie din Wuhan a dezvăluit o parte a implicării sale în cercetarea cu creștere de funcție, nu și-a dezvăluit munca pe RaTG13 și „s-a angajat în cercetări clasificate din cel puțin 2017, inclusiv experimente pe animale de laborator, din partea armatei chineze. ” Acest lucru în sine nu a ajutat la explicarea modului în care a apărut SARS-CoV-2. Dar era clar că oficialii credeau că există o mulțime de cercetări riscante asupra coronavirusului în laboratoarele chineze, de care restul lumii pur și simplu nu știa.

„Aceasta a fost doar o privire rapidă în galaxia de activități a laboratoarelor civile și militare din Beijing și Wuhan care se joacă cu coronavirusuri și șoareci modificați cu ACE2 în laboratoare nesigure”, a spus un oficial superior al administrației. „Acest lucru sugerează că ne-am uitat la un corp de activități care nu este înțeles în Occident sau care chiar nu are niciun fel de precedent la noi.”

Acest model de înșelăciune și obstrucție, combinat cu noile dezvăluiri despre modul în care laboratoarele chineze manipulează coronavirusurile periculoase în moduri în care omologii lor occidentali nici nu le bănuiau, a determinat unii oficiali americani să devină din ce în ce mai convinși că autoritățile chineze manipulează informațiile științifice pentru a se potrivi cu narațiunea partidului comunist. Transparența a fost atât de mică, încât guvernul SUA nu poate să demonstreze nimic. „Dacă într-un mod sau altul laboratoarele chineze ar fi avut vreo responsabilitate în nașterea pandemiei, PCC [Partidul Comunist din China] le-ar fi îngropat împreună cu oricine ar îndrăzni să vorbească despre asta”, mi-a spus un alt oficial american. „Probabil că nu vom putea niciodată să dovedim acest lucru într-un fel sau altul, lucru care a fost obiectivul Beijingului de la început”.

În 2017, diplomații americani care au vizitat laboratorul din Wuhan au prevăzut aceste evenimente, dar nimeni nu i-a ascultat și nu s-a făcut nimic. „Încercam să avertizăm că acel laborator era un pericol serios”, mi-a spus unul dintre autorii raportului care a vizitat laboratorul. „Trebuie să recunosc, m-am gândit că va fi poate din nou un focar asemănător SARS. Dacă știam s-ar dovedit să fie cea mai mare pandemie din istoria omenirii, aș fi făcut un scandal mai mare.”

Josh Rogin este cronicar pentru secțiunea Global Opinions de la Washington Post. El este autorul Chaos Under Heaven: Trump, Xi, and the Battle for the Twenty-First Century,, din care este extras articolul de față.

 

Sursă foto: CGTN

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și