Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alexandru Văleanu

Dilema vaccinării în Republica Moldova

După un an de pandemie, Republica Moldova este puternic afectată, trecând nu doar printr-o criză sanitară, ci și prin una economică fără precedent. Salvarea țării depinde de un singur factor major: accesul la vaccinul anti-COVID-19. În prezent, Republica Moldova are o strategie de vaccinare, însă procesul efectiv nu a început.

Spre deosebire de state precum România, Republica Moldova nu este afiliată la o organizație internațională ca UE, care asigură accesul la vaccin într-un mod mai mult sau mai puțin echitabil. Drept urmare, speranța trecerii peste daunele pandemiei este mai îndepărtată decât ar vrea cetățenii vecinului nostru estic.

Această problemă, în schimb, este vast răspândită, făcând vaccinul să pară mai degrabă o unealtă a bogăției, decât un mijloc de a ajuta oamenii de pretutindeni să revină la viața de care se bucurau înaintea crizei sanitare. De exemplu, până la sfârșitul lunii ianuarie a.c., din 80 de milioane de doze de vaccin livrate la nivel global, doar 55 de bucăți s-au îndreptat către țări subdezvoltate, respectiv, toate ajungând în Guineea ca parte dintr-o campanie de testare a vaccinului Sputnik V și nu a uneia de vaccinare a populației.

vaccin

Sursă foto: The National

 

Republica Moldova nu este destul de bogată sau influentă pentru a cumpăra doze de vaccin din resurse proprii, deci nu are de ales decât să accepte ce i se oferă. Astfel prinde contur componenta geopolitică a vaccinurilor și a războiul sanitaro-economic dintre Rusia, China și UE pentru influență în regiuni subdezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Promisiuni occidentale

Organizația Mondială a Sănătății, în parteneriat cu Uniunea Europeană și alte câteva organizații, au pus bazele programului COVAX, care are drept scop oferirea sau comercializarea avantajoasă a vaccinului anti-Covid-19 în țările cu posibilități reduse. Cu o investiție de 853 de milioane de euro, Uniunea Europeană este finanțatorul principal al programului.

Alături de aproape toate țările europene ce nu fac parte din UE, și Republica Moldova va primi asistență prin intermediul programului COVAX. Mai mult, Uniunea Europeană și Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa vor colabora pentru a sprijini livrarea și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 și organizarea procesului de vaccinare în Republica Moldova.

Acest proiect vizează susținerea Administrației de la Chișinău în toate etapele asigurării vaccinului: de la livrarea acestuia și până la administrare. În urma finanțării cu 40 de milioane de euro a inițiativei de către Uniunea Europeană, care se va întinde pe trei ani, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina urmează să beneficieze de ajutoarele menționate mai sus.

Fiind parte din aceste programe, Republica Moldova va primi până la sfârșitul lunii februarie 24.750 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech şi 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca. Totodată, în cadrul vizitei sale de la Chișinău din 28 decembrie 2020, președintele Klaus Iohannis i-a promis omologului său, Maia Sandu, că România va oferi un pachet de sprijin Republicii Moldova, care include până la 200.000 de doze de vaccin.

Așadar, promisiunile au fost făcute și par a asigura o mare parte din nevoile sanitare ale țării vecine, însă lucrurile s-ar putea să nu meargă întru-totul conform planurilor. Da, intențiile, atât din partea Uniunii, cât și din partea României, sunt bune, dar materializarea lor cel mai probabil va întâmpina dificultăți, în detrimentul Republicii Moldova.

moldova

Sursă foto: Vatican News

 

În acest moment, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna au probleme mari de producție și distribuire. AstraZeneca, de exemplu, va reuși să livreze doar un sfert din cele 100 de milioane de doze până la sfârșitul lunii martie, ceea ce înseamnă că nici Uniunea Europeană nu va reuși să vaccineze numărul de cetățeni estimat inițial. Același lucru este valabil și pentru România, unde campania de vaccinare a încetinit substanțial din cauza problemelor de pe linia de distribuție.

Moldova, cel mai probabil, va primi acea primă tranșă de vaccinuri prin programul COVAX, dar mai departe, lucrurile par incerte. Atât timp cât Uniunea Europeană nu își poate asigura propria aprovizionare cu vaccinuri datorită factorilor externi, este greu de crezut că vaccinarea moldovenilor va fi o prioritate.

România se află în aceeași situație ca Uniunea. În momentul de față, prioritatea zero este să termine faza a doua de vaccinare cât mai repede posibil pentru a putea repune sistemul economic și cel medical pe picioare. Chiar și după, urmează a treia fază de vaccinare, fără de care imunizarea recomandată a 70% din populație este imposibilă.

Dacă producția și distribuirea vaccinului ar fi decurs impecabil, nu am nicio îndoială că și Republica Moldova ar fi putut să se bucure de o campanie de vaccinare răspândită și eficientă. Însă, având în vedere mersul lucrurilor, Chișinăul nu se poate baza doar pe ajutorul vestic. În aceste condiții, ce alte soluții are?

Oferta sino-rusă

Precum era de așteptat, pentru a umple golurile sanitare lăsate de UE și de companiile farmaceutice occidentale, vaccinurile Sputnik V și Sinovac intră în scenă. Ba mai mult, în pofida criticilor și îndoielilor, Sputnik V s-a dovedit a fi extraordinar de eficient în lupta cu COVID-19 (spre propria-mi surprindere), iar China are o capacitate de producție demnă de invidiat.

Drept dovadă, atât Rusia, cât și China au făcut deja primii pași în regiune. În acest moment, Turcia, Serbia, Bosnia și Ungaria au încheiat contracte pentru procurarea vaccinului de la giganții autoritari. Astfel începe bătălia pentru extinderea sferei de influență…

Deși Republica Moldova caută să folosească doar vaccinuri de la companii partenere Uniunii Europene pentru a-și îmbunătăți relațiile și pentru a dobândi o independență cât mai mare față de Rusia, leadership-ul țării s-ar putea să ajungă în situația în care nu are de ales. Trebuie totuși înțeles faptul că ajutoarele pe care le oferă cele două țări care produc vaccinuri nu sunt sub nicio formă umanitare, ci doar strategii pe termen mediu și lung pentru a se apropia de țările din vecinătatea Uniunii.

sanatate

Sursă foto: Global Challenges

 

De exemplu, China a trimis deja un milion de doze de Sinovac către Serbia, formându-și cu grijă imaginea de salvator al țărilor uitate de puterile vestice. Deși Republica Moldova are o oarecare reticență față de inocularea în masă cu vaccinul rusesc, Sinovac s-ar putea dovedi ca fiind alternativa perfectă.

Totuși, în acest moment pare a fi prea devreme pentru a face aprecieri exacte în legătură cu procesul de vaccinare în Republica Moldova. Rămâne de văzut dacă se vor rezolva problemele de producție ale vaccinurilor „dezirabile” și măsura în care țara de la est de Prut va fi ajutată de Uniunea Europeană și România.

În orice caz, este clar că în lipsa sprijinului occidental, Chișinăul își va îndrepta atenția spre alternativele disponibile, fapt ce va avea implicații geopolitice de amploare. În pofida victoriei Maiei Sandu, a alinierii conceptuale cu Uniunea Europeană și a îndepărtării de Rusia, vecinul nostru estic s-ar putea să nu aibă de ales și să fie obligat să-și mențină poziția în sfera de influență autoritară pentru a-și salva populația și economia.

Alte articole despre Republica Moldova și despre vaccin: Republica Moldova sub Maia Sandu: un nou început și Cine ar trebui să primească vaccin?

 

Sursă foto: Wall Street Journal

 

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și