Digital Markets Act – mai mult control pentru piața europeană de tehnologie
Pe 24 martie 2022, Uniunea Europeană a dezvăluit textul final al Digital Markets Act („DMA”). Textul final al DMA a fost convenit în urma negocierilor între Comisia Europeană, Parlamentul European și statele membre ale UE (conduse de Președinția franceză la Consiliul European). Textul final păstrează în esență aceleași caracteristici ca și proiectul anterior, dar include unele modificări notabile.
Guvernele naționale de la Consiliul European și Parlamentul European au făcut compromisuri cu privire la domeniul de aplicare a Digital Markets Act și obligațiile generale pentru organizații cu modificările privind propunerea inițială de DMA a Comisiei Europene.
Ce presupune Digital Markets Act?
DMA se ocupă de acele mari platforme online care acționează ca gardieni pe piețele digitale. DMA își propune să asigure că:
- aceste platforme se comportă corect în online;
- inovatorii și start-up-urile tehnologice vor avea noi oportunități de a concura și de a inova în mediul platformei online fără a fi nevoiți să respecte termenii și condițiile neloiale care le limitează dezvoltarea;
- consumatorii vor avea mai multe și mai bune servicii din care să aleagă, mai multe oportunități de a-și schimba furnizorul dacă doresc acest lucru, acces direct la servicii și prețuri mai echitabile
Cine sunt the gatekeepers?
Gatekeepers sunt servicii de bază ale platformei care îndeplinesc criteriile calitative și cantitative stabilite în Digital Markets Act. Serviciile de bază ale platformei includ servicii de intermediere online, motoare de căutare, servicii de rețele sociale, servicii de platformă de partajare video, servicii de comunicații interpersonale independente de numere, sisteme de operare, servicii de cloud computing, servicii de publicitate, inclusiv orice rețele de publicitate, schimburi de publicitate și orice alte servicii de intermediere publicitară, oferite de un furnizor al oricăruia dintre serviciile de bază ale platformei enumerate mai sus.
Sursă foto: CNN
Un serviciu de platformă de bază se califică ca un gatekeeper, dacă:
- are un impact semnificativ asupra pieței interne, care se presupune dacă realizează o cifră de afaceri anuală SEE egală sau mai mare de 6,5 miliarde EUR în cele trei exerciții financiare precedente sau în cazul în care capitalizarea bursieră medie sau valoarea justă de piață echivalentă a întreprinderii la căruia îi aparține s-a ridicat la cel puțin 65 de miliarde EUR în exercițiul financiar precedent și oferă un serviciu de platformă de bază în cel puțin trei state membre;
- operează un serviciu de bază de platformă care servește ca o poartă importantă pentru utilizatorii de afaceri pentru a ajunge la utilizatorii finali, ceea ce se presupune dacă are mai mult de 45 de milioane de utilizatori finali activi lunar stabiliți sau localizați în Uniune și peste 10.000 de utilizatori de afaceri activi anual stabiliți în UE în exercițiul financiar precedent;
- se bucură de o poziție pe termen lung, înrădăcinată în operațiunile sale sau este previzibil că se va bucura de o astfel de poziție în viitorul apropiat, ceea ce se presupune dacă pragurile de la punctul b) au fost atinse în fiecare dintre cele trei exerciții financiare precedente.
Care sunt opiniile și provocările?
Mișcările Europei contrastează cu lipsa de activitate din Statele Unite. În timp ce republicanii și democrații au ținut mai multe audieri importante în Congres pentru a examina Meta, Twitter și altele în ultimii ani, iar autoritățile de reglementare din SUA au depus dosare antitrust împotriva Google și Meta, nu au fost adoptate noi legi federale pentru a aborda ceea ce mulți consideră că este tehnologia. puterea necontrolată a companiilor.
Sursă foto: Getty Images
Noile reguli ale Europei ar putea oferi o previzualizare a ceea ce va urma în altă parte a lumii. Legea privind confidențialitatea online a regiunii, Regulamentul general privind protecția datelor, care restricționează colectarea și partajarea online a datelor cu caracter personal, a servit drept model în țări, din Japonia până în Brazilia.
Calea Digital Markets Act s-a confruntat cu obstacole. Factorii de decizie s-au ocupat de ceea ce organele de pază au considerat că a fost unul dintre cele mai acerbe eforturi de lobby văzute vreodată la Bruxelles, în timp ce grupurile industriale au încercat să dilueze noua lege. De asemenea, au îndepărtat preocupările exprimate de administrația Biden că regulile vizează în mod nedrept companiile americane.
Rămân întrebări despre cum va funcționa noua lege în practică. Se așteaptă ca companiile să caute modalități de a-și diminua impactul prin intermediul instanțelor. Și autoritățile de reglementare vor avea nevoie de noi finanțări pentru a-și plăti responsabilitățile extinse de supraveghere, atunci când bugetele sunt supuse unei presiuni din cauza pandemiei.
Grupurile din industria tehnologică au criticat noua lege ca fiind părtinitoare împotriva companiilor americane și au prezis că va dăuna inovației în Europa.
Digital Markets Act se va aplica așa-numitelor platforme gatekeeper, care sunt definite de factori, inclusiv o valoare de piață de peste 75 de miliarde de euro, sau aproximativ 83 de miliarde de dolari. Grupul include Alphabet, proprietarul Google și YouTube; Amazon; Apple; Microsoft; și Meta.
Specificul legii este o listă de dorințe pentru rivalii celor mai mari companii.
Apple și Google, care produc sistemele de operare care rulează pe aproape fiecare smartphone, ar trebui să-și slăbească strânsoarea. Apple va trebui să permită alternative la App Store pentru descărcarea de aplicații, o schimbare pe care compania a avertizat-o că ar putea dăuna securității. Legea va permite, de asemenea, companiilor precum Spotify și Epic Games să folosească alte metode de plată decât cele ale Apple în App Store, care percepe un comision de 30%.
Conglomeratului Amazon îi va fi interzis să folosească datele colectate de la vânzători externi cu privire la serviciile sale, astfel încât să poată oferi produse concurente, o practică care face obiectul unui studiu separat al UE, ancheta antitrust.
Legea va avea ca rezultat schimbări majore pentru aplicațiile de mesagerie. WhatsApp, care este deținut de Meta, ar putea fi solicitat să ofere o modalitate pentru utilizatorii serviciilor rivale precum Signal sau Telegram de a trimite și primi mesaje cuiva care utilizează WhatsApp. Aceste servicii rivale ar avea opțiunea de a-și face produsele interoperabile cu WhatsApp.
Pentru alte analize True Story Project puteți accesa: Ucraina: războiul lui Putin continuă și Ce este DeepFake?
Sursa foto: Getty Images