Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / True Story Project

Dezinformare rusească pe timp de coronavirus: ce trebuie să știți despre fake news

Rusia profită de criza COVID-19 pentru a contribui la panica generală și confuzia din Uniunea Europeană, folosind armele obișnuite – fake news și dezinformare. Experții UE au înregistrat peste 100 de cazuri de dezinformare legată de virus în ultimele două luni, inclusiv afirmațiile potrivit cărora virusul este o armă biologică fabricată în Occident. Trusturi de presă precum Russia Today, Sputnik, News Front, Oriental Review, Geopolitica și altele sunt folosite pentru a continua războiul informațional.

Câteva exemple de informații tendențioase sau direct eronate, care desi ulterior dezmințite de autorități, au fost propagate în continuare de surse rusești:

În ultimele 2-3 săptămâni, pe măsură ce virusul a ajuns în România, în spațiul public local au apărut diverse surse rusești ce produc știri false. Câteva exemple:

🛑 Americanii fac în Europa cel mai mare exercițiu militar în timpul crizei coronavirus, ceea ce înseamnă că “ni se ascunde ceva”, că “e un complot”. Această dezinformare a apărut prima dată pe News Front în limba bulgară, și ulterior tradusă și răspândită și la noi: https://bgr.news-front.info/2020/02/28/nato-shhe-prevrne-es-v-ogromno-ognishhe-na-koronavirusnata-epidemiya/

☑️ Adevărul: Defender Europe 2020 este un exercițiu planificat acum 3 ani, din care și România face parte alături de alte state aliate și care prevede întărirea apărării în fața agresiunilor Estului, cel care se află azi la originea manipulărilor.

🛑 Un videoclip al președintelui Serbiei, Aleksandr Vucic, în care este înfierată cu mânie proletară Uniunea Europeană că a abandonat Serbia în criza coronavirus. Sputnik a publicat pe site-ul său din Republica Moldova acest video cu subtitrări în limba română, de unde ulterior a fost distribuit în social media: https://ro.sputnik.md/International/20200319/29588454/Preedintele-Serbiei-i-a-mulumit-Chinei-pentru-sprijin-i-a-criticat-dur-UE.html

☑️ Adevărul: Serbia a devenit un aliat de facto al Rusiei, își coordonează toate politicile economice și militare cu Moscova, și acolo ar trebui să-și caute un sprijin. Iar UE a alocat deja un buget de 37 miliarde euro pentru țările membre în combaterea coronavirus. Așadar, minciună și manipulare cap-coadă, rostogolite și de agenții Estului din România.

🛑 Știre falsă în care se spune că UE ajută Franța cu 300 de miliarde de euro și România cu doar un miliard de euro. Multe persoane publice au atacat UE pe baza acestei informații false, demontate în mesajul trimis de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Această minciună a apărut pe Sputnik în limba română, iar afirmația falsă a fost atribuită unui politican român pentru a căpăta credibilitate: https://ro.sputnik.md/economics/20200321/29615321/Norica-Nicolai-Comisia-European-d-300-mld-euro-Frantei-i-1-mld-euro-Romaniei.html

☑️ Adevărul: Comisia a aprobat propunerea din partea autorităților franceze de a acorda ajutoare de stat în valoare de 300 de miliarde de euro. Suma provine de la bugetul de stat al Franței. Detalii pe: https://bit.ly/3biH8W8

Utilizarea dezinformării de către Rusia ca armă în războiul său hibrid cu Occidentul s-a intensificat după anexarea Crimeei în 2014. În încercarea de a destabiliza Occidentul, sporind vulnerabilitățile sale și transformându-le în probleme, Rusia a contribuit la creșterea mișcărilor și partidelor populiste din Europa.

Marine Le Pen și Frontul Național din Franța, Mateo Salvini și Lega Nord din Italia, Viktor Orban și FIDESZ în Ungaria sunt doar câteva exemple de politicieni și partide care promovează o agendă anti-occidentală în țările respective și la nivel european. Relațiile financiare cu Rusia ale unora dintre aceste partide populiste au fost deja expuse.

Pentru a vă proteja de știri false și dezinformare, vă recomandăm să analizați sursele materialelor pe care le citiți și să vă asigurați că acestea sunt credibile și pot fi corelate cu un autor clar. Atunci când observați o știre care vă ridică suspiciuni, este important să verificați dacă informația apare și la alte trusturi de presă, mai credibile. Nu credeți tot ce citiți în social media.

Pentru a verifica dacă o știre este falsă, vă sugerăm să folosiți acest portal de căutare realizat de Uniunea Europeană:

https://euvsdisinfo.eu/

Sursă foto: Balkan Insight

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și