Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Dezbaterea UBI – ar trebui să primești bani fără să muncești?

În teorie, un venit de bază universal (UBI) ar fi grozav. Într-un astfel de sistem, toți cetățenii unei țări au dreptul la o sumă fixă de bani pe lângă venitul pe care îl generează deja prin alte mijloace. Susținătorii UBI cred că ar putea stimula productivitatea, ar îmbunătăți sănătatea, ar atenua sărăcia, reduce criminalitatea, crește educația și ar îmbunătăți calitatea vieții la nivel global. De asemenea, este deosebit de relevant, având în vedere realitatea automatizării care preia din ce în ce mai multe locuri de muncă, urmată în următorii zeci de ani de o nouă revoluție asupra modului în care percep munca.

Potențialul UBI a determinat mai multe națiuni să studieze și să testeze viabilitatea unui astfel de concept. Printre pionieri se numără Finlanda, care tocmai a început implementarea unui program UBI care oferă pentru 2.000 de cetățeni selectați aleatoriu 587 dolari fără taxe pe lună; iar India a propus sistemul ca o soluție la pierderea locurilor de muncă cauzate de automatizarea sporită.

ubi

Sursă foto: Neural Soft Solutions

 

Totul merge bine până acum, dar până când studiile nu sunt capabile să ofere rezultate definitive care să arate eficiența UBI, suntem lăsați să medităm la numeroase întrebări, atât din punct de vedere etic, cât și din punct de vedere economic.

Ce este venitul de bază universal (UBI)?

Venitul de bază universal (UBI) este un program guvernamental, în care fiecare cetățean adult primește în mod regulat o sumă stabilită de bani. Obiectivele sunt de a atenua sărăcia și de a înlocui alte programe sociale bazate pe nevoi care ar putea necesita o implicare birocratică mai mare. Ideea venitului universal de bază a luat avânt în întreaga lumea, deoarece automatizarea înlocuiește din ce în ce mai mult lucrătorii din industria prelucrătoare și din alte sectoare ale economiei.

Un raport din 2019 al Brookings Institution, de exemplu, a constatat că un sfert din toate locurile de muncă din SUA sunt susceptibile de automatizare. Cercetătorii susțin că rolurile care implică mai multe sarcini de rutină, cum ar fi cele din fabricare, transport, administrarea biroului și pregătirea alimentelor, sunt cele mai vulnerabile.

Contextul global și tehnologic începe să creeze discuții și propuneri legislative pentru a preveni șocul social al automatizării. Planul american de salvare, semnat de președintele Biden la 11 martie 2021, include scutiri generoase de impozite pentru persoanele cu venituri mici și moderate.

statistica venit universal

Sursă foto: Statista

 

Un exercițiu forțat  al unui astfel de sistem îl putem analiza și în timpul pandemiei. Majoritatea statelor lumii au adoptat programe sociale care au susținut financiar miliarde de persoane care nu au putut sa lucreze din cauza restricțiilor cauzate de răspândirea Covid-19. Costul unui astfel de sistem va fi analizat în anii următori, mai ales ca șomajul tehnic și veniturile din timp de pandemie au fost adoptate într-o stare de urgență sanitară, în care opțiunile persoanele beneficiare erau inexistente. Logica economică aici este cumva suspendată de unicitatea situației, lipsită de alternative și libertate economică.

Fezabilitatea economică a unui venit minim universal

În ciuda promisiunii sale de a reduce sărăcia și de a reduce birocrația, venitul universa încă se confruntă cu o dezbatere aprigă. Poate că cel mai flagrant dezavantaj este costul. Conform Tax foundation (ONG), UBI-ul de 1.000 de dolari pentru fiecare adult ar costa 2,8 trilioane de dolari în fiecare an (minus orice compensare din consolidarea altor programe) .Acoperirea acestor cheltuieli substanțiale, în parte, ar fi făcută prin micșorarea dimensiunii altor programe sociale și impunerea unei taxe pe valoarea adăugată de minimum 10% (TVA) business-urilor.

Taxa de automatizare este o altă sursă de venit pentru UBI des citată în dezbaterea conceptului. În Coreea de Sud, cea mai robotizată țară din lume, a  fost instituită o taxă similară în 2018, când a redus deducerea fiscală a investițiilor în afaceri în domeniul automatizării.Există două argumente solide pentru impozitarea roboților. Primul este nevoia acestei taxe.

În Statele Unite, impozitele pe venit reprezintă jumătate din cele 3 trilioane de dolari colectate în fiecare an de către Serviciul de Venituri Interne; impozitele pe salariu reprezintă o altă treime. Pericolul șomajului în masă devine în fiecare an o realitate. Institutul Global McKinsey a constatat că funcțiile posturilor care sunt „cele mai susceptibile la automatizare” în Statele Unite reprezintă 51% din activitățile din economie și salarii în valoare de 2,7 trilioane de dolari.

Al doilea este legat de legitimitatea acestui transfer de valoare prin taxe, tocmai pentru a ajuta cetățenii afectați de automatizare. Desigur, taxarea nu înseamnă implicit UBI. Banii colectați ar putea fi investiți în programe masive de reconversie profesională, desigur eficiența acestora fiind la rândul ei provocatoare de monitorizat și implementat.

ubi cons

Sursă foto: Church Times

 

Un program durabil pentru un venit de bază universal asigură prin definiție nevoile primare. Pentru a ne da seama dacă această intervenție în viața oamenilor este bună sau rea, în primul rând trebuie să analizăm costul real al creșterii veniturilor oamenilor sub limita sărăciei.

Diferența între programe sociale și UBI este una de percepție și implementare în primul rând. Principalul scepticism legat de UBI discreditează capacitatea unor persoane fără educație financiară să mai aibă motivația de a munci și a-și depăși condiția economică. Apatia față de progres devine astfel un contraargument important în analiza factorilor care ajung să ne împingă spre a ne crește calitatea vieții. Acest argument este similar cu situația persoanelor care supraviețuiesc doar datorită ajutorului social și nu reușesc să depășească bariera psihologică& financiară de a-și construi un viitor stabil.

Acest fapt se datorează parțial faptului că mulți dintre contribuabilii din țările bogate și din cele sărace care plătesc în cele din urmă aceste programe, precum și mulți dintre cei care le implementează, își fac griji dacă ar da pur și simplu banii, destinatarii, nu vor avea educația financiară de a-i folosi drept un avantaj. Cel mai pesimist scenariu spune că ar putea să devină dependenți de transferuri de bani din partea statului, să fie mult mai dependenți de autoritatea locală și centrală sau să le irosească pe alcool, petreceri, pariuri sau alte vicii.

Considerente etice – Există o justificare a garantării venitului pentru cetățeni?

Principalul beneficiu al UBI este libertatea pe care o poate aduce acestor persoane, care în mod normal ar putea să nu aibă alte alternative. În prezent, numai cei cu privilegii financiare pot spune NU unui loc de muncă pe care nu-l doresc, unui mediu de muncă nesănătos sau unui oraș în care nu vor să locuiască. UBI oferă o bază economică: mulți ar alege totuși să lucreze și să câștige bani în plus față de această sumă, dar au mai multă siguranță și timp pentru a urmări opțiuni care să le funcționeze. Natura necondiționată a UBI-ul oferă demnitate și alegere, permițând oamenilor libertatea economică de a investi în propria percepție asupra calității viețiii.

În epoca spațiilor de lucru dezumanizante, unde lucrătorii Amazon sunt monitorizați necontenit și muncitorii de la fast-food muncesc 12-14h continuu, UBI-ul poate fi soluția pentru a asocia activitatea de a munci cu valoare adăugată, nu supraviețuire. În timp ce sindicatele continuă să fie sparte și drepturile lucrătorilor sunt erodate, UBI poate aduce un sentiment de putere, stabilitate și satisfacție profesională pe termen lung. La fel de cert este ca încă societatea nu este pregătită pentru această evoluție, nici din punct de vedere economic, dar cu atât mai mult social.

Vă invităm să citiți și analizele Taxarea Excesivă – Colacul De Salvare Al Economiei Rusești și Ce Este Eco-Fascismul?

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și