Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / True Story Project

Desfășurarea Stryker în Marea Neagră va consolida Flancul Estic al NATO

Articol scris de Glen E. Howard și publicat în MilitaryTimes.

Pe 29 iulie, Secretarul Apărării, Mark Esper, a anunțat noi schimbări de poziție ale trupelor americane care sunt staționate în Europa, modificări ce vor duce la peste 10.000 de soldați să se întoarcă în Statele Unite din bazele din Germania, urmate de o relocare a personalului militar în Polonia și Mons, Belgia. În timp ce mare parte a atenției din mass-media s-a concentrat pe redistribuirea forțelor din Europa înapoi în Statele Unite, SUA a luat o nouă decizie strategică care va duce la o prezență militară crescută în noua zonă de interes maxim pentru NATO: Marea Neagră.

Sursă foto: France24

În timpul conferinței sale de presă de la Pentagon, Esper a anunțat că o brigadă a Statelor Unite va fi trimisă în zona Mării Negre în ceea ce va fi prima desfășurare semnificativă de forțe militare americane în regiune. Marea Neagră a fost epicentrul ambițiilor revizioniste ale Rusiei încă din perioada războiului din 2008 cu Georgia și invazia din Ucraina în 2014 cu ocuparea Crimeei. Pentru a evidenția schimbările în poziția de apărare a SUA în Marea Neagră, Esper a descris demersul în următorii termeni strategici:

„Uitați-vă la ce facem. Ce facem este să mutăm forțele din Europa centrală – Germania, unde erau staționate de la Războiul Rece, de când ne-am deplasat acolo la începutul anilor ’80, iar acum ne mutăm – urmăm, în multe privințe, granița de est, unde se află cei mai noi aliați ai noștri. Așadar, în regiunea Mării Negre … Acesta este motivul pentru care este o structură strategică care îmbunătățește disuasiunea, consolidează aliații, îi asigură. “

Ce vor face în special Statele Unite pentru a îmbunătăți capacitățile noastre de descurajare în Marea Neagră? Esper a indicat că Pentagonul intenționează să desfășoare o brigadă Stryker în Marea Neagră odată ce forțele americane vor fi rotite înapoi în Statele Unite. Această mișcare va fi cea mai mare desfășurare a Armatei SUA în regiunea Mării Negre și va marca o nouă dezvoltare în postura de apărare a SUA de-a lungul flancului estic al NATO. După cum a menționat Esper în conferința de presă, aceste unități ne vor „oferi o prezență de durată pentru a spori disuasiunea”.

Până în prezent, prezența NATO în Marea Neagră a fost minimă, în ciuda invaziei rusești și a anexării Crimeei în 2014. A reacționat la evenimentele din Ucraina, dedicându-și cea mai mare parte a atenției și a resurselor limitate apărării Mării Baltice și nu a Mării Negre. În Marea Baltică, NATO a încercat să consolideze regiunea prin crearea și desfășurarea de grupuri de luptă îmbunătățite pentru prezența înaintată (EFP) în fiecare dintre statele membre baltice. Forțele de rotație britanice, canadiene și germane sunt principalele componente ale grupurilor de luptă EFP. Unitățile mai mici ca dimensiuni ale plutonului au fost trimise în România ca parte a prezenței minime înaintate (TFP), spre deosebire de miile de forțe NATO desfășurate acum în Marea Baltică.

Sursă foto: DW

SUA pare să corecteze acest dezechilibru regional, întărind flancul estic al NATO în Marea Neagră. O sursă din administrația Trump a spus că, în timp, desfășurarea Brigăzii Stryker, chiar dacă este rotativă, va duce în cele din urmă la „desfășurarea completă” a forțelor militare ale SUA în Marea Neagră.

Prin desfășurarea unei brigade Stryker în Marea Neagră, Statele Unite ar oferi mai mult decât o mică putere de reacție prin oferirea forțelor americane de capabilități de combatere și mobilitate pentru a acoperi rapid o porțiune extinsă în regiunea Mării Negre. O brigadă Stryker este echipată cu o mulțime de forțe care includ o armă de 30 mm, rachete anti-tanc Javelin și sistemul de apărare aeriană SHORAD. Generalul în retragere Ben Hodges, fostul comandant general al U.S. Army Europe, a spus că: „O brigadă Stryker ne ajută să rezolvăm o mulțime de provocări ale mobilității pentru a opera în Marea Neagră. România are una dintre cele mai subdezvoltate rețele rutiere din întreaga Uniune Europeană, potrivit UE. Adăugarea unei brigade Stryker permite forțelor americane să depășească aceste condiții și să se deplaseze rapid în regiune în caz de criză “, a spus el.

Brigada Stryker este o forță majoră de manevră în cadrul armatei americane, iar desfășurarea sa în Marea Neagră oferă SUA o flexibilitate operațională mai mare pentru a descuraja o mișcare rusă să se adâncească în Ucraina, dacă membri NATO operează din România. Oficialii americani se tem de o ofensivă rusă pentru a asigura linia de coastă a Mării Negre de la Donbass-ul ocupat de Kremlin și nordul Crimeei, unde se estimează că există aproximativ 85.000 de forțe ruse. Autostrada strategică M14 din Ucraina, care se învecinează cu țărmul Mării Negre, este extrem de vulnerabilă la atacurile rusești și face parte din ceea ce Kremlinul se referă ca Novorossia, regiune despre care Putin susține că a făcut parte din teritoriul rus din epoca Ecaterinei cea Mare.

Sursă foto: MilitaryTimes

Pentru a controla această regiune, Kremlinul se gândește în primul rând la a avea acces constant la apă. Crimeea suferă o secetă majoră și îi lipsește apa furnizată anterior de Ucraina. Moscova a urmărit de mult timp obținerea controlului canalului Crimeei de Nord în apropierea orașului ucrainean Kherson, cunoscut sub numele de poarta de apă către Ucraina și care a furnizat anterior către Crimeea aproape toate aprovizionările cu apă.

Desfășurarea unei brigade Stryker din SUA în România vecină va ajuta enorm la consolidarea poziției NATO în Marea Neagră și va trimite un semnal puternic președintelui Putin că orice plan viitor de a se muta mai adânc în Ucraina ar putea provoca un răspuns militar al SUA. De asemenea, aceasta ar semnala un angajament american din ce în ce mai profund pentru apărarea actualelor și viitoarele noastre alianțe NATO în Marea Neagră, cum ar fi Ucraina și Georgia, că Statele Unite sunt pregătite să ofere o parte din capabilitățile militare pentru a bloca viitoarea agresiune rusă.

Glen E. Howard este președintele fundației Jamestown.

Sursă foto: MilitaryTimes

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și