Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Deschizând Cutia Pandorei: Ce este programul „Anghel Saligny”?

Coaliția de guvernare a fost de-a dreptul zdruncinată de criza stârnită în ultimele săpămâni după adoptarea Programului Național de Dezvoltare „Anghel Saligny”, în absența miniștrilor USR-PLUS. Mai multe voci acuză partidul PNL că propunerea a relua platforma de finanțare a dezvoltării regionale propusă de PSD, în timpul lui Liviu Dragnea, și nu ar fi decât o formă de legiferare a hoției și a intereselor obscure.

Așa cum a declarat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, un program de investiții și dezvoltare la nivel național este imperios necesar. Depopularea zonei rurale și situația economică deficitară în afara principalelor orașe sunt probleme cu care România se confruntă din ce în ce mai mult. Astfel, programul „Anghel Saligny” ar urma să ofere finanțări în valoare de 50 de miliarde de lei pentru realizarea investițiilor necesare „pentru echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu dotări tehnico-edilitare şi de acces la căile de comunicaţie”, în perioada 2021-2028.

Obiectivele finanțării pot fi: lucrări noi sau lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare a unor construcții mai vechi, precum: a) alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei;  b) sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apei; c) anumite drumuri; d) poduri, pasaje sau punţi pietonale; e) sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.

premierul citu

Sursă foto: Banatul azi

 

Potrivit unor surse, în urma unei expertize premergătoare, se arată că în România există aproximativ 50.000 de de km de drumuri nemodernizate, 29% din unităţile administrativ-teritoriale nu au acces la reţele de apă, iar 57% din unităţile administrativ-teritoriale la cele de canalizare. Prin PND „Anghel Saligny” ar urma să fie finanțate, majoritar de la bugetul de stat, investițiile în infrastructura rurală.

„Din punctul meu de vedere este inadmisibil ca astăzi, în 2021, să nu avem drumuri asfaltate în toate localităţile, să nu avem canalizare şi apă, lucruri de bază pe care trebuia să le avem până acum făcute. Le vom face în acest mandat”, declara încurajator premierul Florin Cîțu la finalul controversatei ședințe de guvern la care miniștri USR-PLUS nu au participat. Cu toate acestea, Vlad Voiculescu, președintele USR PLUS București, și alte voci din aceleași partide insistă că proiectul nu va putea fi nimic altceva decât un fiasco administrativ și economic, asemeni proiectelor PNDL, inițiate de PSD, prin care s-au putut face mai multe investiții controversate.

De fapt, primele încercări de finanțare a infrastructurii în mediul rural în acest mod datează din vremea lui Adrian Năstase și apoi a Elenei Udrea, multe dintre investițiile de atunci fiind doar paravane pentru furtul banilor publici, după cum a ieșit ulterior la iveală. Așadar, proiectul „Anghel Saligny” se prezintă până în momentul de față ca o continuare a sprijinirii rețelelor de baroni locali, ca o formă de finanțare a filialelor din teritoriu, ca o invitație la furt.

Principala problemă a proiectului de dezvoltare este că metodologia și criteriile de selecție a obiectivelor finanțate nu au fost dezvăluite. Ele vor fi stabilite ulterior, printr-un ordin al ministrului dezvoltării privind prioritizarea investițiile și procedura de implementare, la cel mult 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență prin care se aprobă proiectul. Primăriile și consiliile județene ar urma să solicite fonduri către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care le va garanta fondurile necesare pentru investiții sub forma unor surse de finanțare complementare pentru bugetele locale.

Într-o expertiză publicată recent, expertforum.ro a identificat mai multe nereguli ale OUG privind proiectul discutat. Sursa arată că, printre alte puncte privitoare la statul neconstituțional și caracterul prea general al ordonanței, limitele de finanțare ale operațiunilor nu sunt precizate, cofinanțarea operațiunilor nu este reglementată în niciun fel, nu există niciun fel de audit de performanță a proiectelor anterioare de acest fel, nu există nici reglementări clare privind monitorizarea achizițiilor publice privind combaterea fraudei. De asemenea, se recomandă, o creștere urgentă a gradului de transparență al proiectului și o bugetare mai realistă a acestuia.

De fapt, în 2019, atât Florin Cîțu, pe atunci ministrul economiei și Ludovic Orban, criticau modul în care PSD a distribuit bani prin proiectele PNDL de atunci. „În România, în ultimii trei ani, economia a fost condusă după două bugete, cel prezentat în Parlament şi cel care nu a fost asumat nici de premier, nici de ministrul Finanţelor şi al doilea, care avea toate informaţiile reale, folosit pentru finanţarea baronilor locali”, declara Cîțu în urmă cu doi ani, arătând că PSD a creat mari datorii în urma programului PNDL.

pndl 3

Sursă foto: Matricea Românească

 

În data de 6 septembrie, ordonanța de urgență privind aprobarea proiectului Anghel Saligny a fost publicata în Monitorul Oficial, în forma ei originală. Impactul bugetar negativ estimat este de 26 de miliarde de lei în perioada 2022-2025, pe care guvernul se angajează să îl acopere din fondurile economisite prin finalizarea PNDL I și II și prin creșeterea veniturilor bugetare rezultate în urma introducerii programului național de factuare electronică „e-facturare”. Totuși, dacă procedura de selecție și finanțare a lucrărilor realizate în mediul rural va fi corect reglementată, proiectul ar putea reprezenta o cale de salvare și reformare a multor zone parcă oprite în timp.

Dacă v-a plăcut această analiză marca True Story Project, puteți citi și altele precum:  Cât de accesibile sunt fondurile europene pentru agricultorii români? sau Inflația la 5% – Cât costă de fapt o pâine în România?

 

Sursă foto: Wall-Street.ro

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și