Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alexandru Văleanu

SUA post-alegeri: Reziliența democrației în sfera socială

Pretutindeni, atât analiștii politici, cât și oamenii de rând se uită cu interes și teamă la rezultatele și efectele sociale ale procesului electoral în anul 2020, cât și la cum va arăta SUA post-alegeri. Vom asista oare la violențe și tulburări sociale pe termen lung?

Din păcate, răspunsul este: probabil că da.

Pentru a explica această afirmație, voi dedica prima parte a acestei analize efectelor sociale imediate rezultatelor scrutinului prezidențial, referindu-mă la reacțiile diverselor grupuri sociale la deciderea noului lider al „Lumii Libere”.

După această primă parte extrem de relevantă pentru climatul politic actual, voi oferi o perspectivă asupra evoluțiilor în sfera socială americană din următorii patru ani, luând în considerare victoria oricăruia dintre cei doi candidați.

Efecte imediate: revoltă sau serenitate?

Atunci când oamenii se gândesc la violență electorală, ei o asociază mai degrabă cu Kenya, decât cu Kenosha, un oraș american de dimensiuni mici. Nesiguranța socială vast răspândită, violența politică și apelurile la război civil sunt, în general, comune țărilor din Lumea a 3-a, conduse de lideri autoritari, nicidecum giganților democratici, precum SUA.

În aceste luni, însă, am putea fi martori la astfel de fenomene în SUA, care până mai recent dizloca observatori electorali pentru a monitoriza alegeri similare celor ce au loc acum în propria țară.

În schimb, acestea nu sunt vești noi. Analiștii politici și de securitate anticipau de mult violențe de stradă în perioada dintre noiembrie-ianuarie, moment când va fi instaurat noul președinte. Printre factorii ce au adus SUA în situația de față se numără retorica acidă a președintelui Trump, polarizarea politică, criza sanitară Covid-19, protestele Black Lives Matter și chiar ascensiunea grupărilor de extremă dreaptă.

Mai mult, în prima noapte de centralizare a voturilor, Trump a ieșit să declare, în mod nefondat, că a câștigat alegerile și că scrutinul urmează a fi fraudat de către democrați. Prin intermediul acestei declarații, pare că el și-a pregătit terenul pentru ce va urma. Astfel, Trump a creionat tema pe care o va folosi, cel mai probabil, până în ianuarie când va fi numit în funcție Joe Biden ca nou președinte.

Drept dovadă, suporterii săi au reacționat. Aceștia au început să protesteze împotriva așa-zisului vot furat în seara de 4 noiembrie. În Phoenix, unde votul s-a întors împotriva republicanilor pentru prima oară în ultimii 24 de ani, în fața sediului electoral, s-au strâns în jur de 150 de simpatizanți ai actualului președinte, o parte din ei înarmați.

În același timp, au apărut mesaje pe Facebook precum #VoterFraud sau #StealTheVote, care au strâns în total peste 300.000 de interacțiuni.

proteste

Sursă foto: Vox

 

De altfel, nici cealaltă tabără nu a fost mult mai liniștită. Mii de manifestanți s-au adunat în orașe precum New York, Seattle și Portland pentru a contesta mesajul lui Trump legat de o posibilă fraudă electorală săvârșită de partidul albastru. În Minneapolis, aceștia au blocat o autostradă, acțiune finalizată cu multe arestări. În Portland, precum era obișnuită metropola de pe coasta de vest, protestatarii au devenit violenți și au recurs la spargerea magazinelor, cauzând numeroase pagube materiale.

Având în vedere faptul că numărarea voturilor se extinde pe mai multe zile și că rezultatul final dintr-o serie de state precum Wisconsin, Michigan, Georgia sau Pennsylvania va fi contestat de către actualul președinte, este probabil ca instabilitatea socială să rămână prezentă. Totodată, o ciocnire violentă dintre cele două tabere, pro Trump și pro Biden, devine din ce în ce mai probabilă.

În prevenirea sau acutizarea conflictului intern, un singur factor este întru-totul decisiv: reacția lui Trump. Dacă acesta va continua să toarne gaz pe foc, un conflict pare iminent. Cu toate acestea, dacă actualul președinte face apel la pace și își îndeamnă simpatizanții să accepte rezultatul, oricare ar fi el, atunci apele se vor calma, putând fi prevenite inclusiv violențele armate. Dar oare va face asta?

Evoluții sociale pentru următorii patru ani

Dacă în paragrafele precedente puteam vorbi de o desfășurare relativ similară a evenimentelor, indiferent de rezultatul final al alegerilor, aici lucrurile se schimbă pentru perioada post-alegeri.

Victoria lui Biden va însemna cel mai probabil o traiectorie apologetică pe plan intern, acesta încercând să repare faliile sociale adâncite în mandatul lui Donald Trump. Democratul încă din timpul campaniei a promis că va încerca să reunească populația și să vindece rănile, indiferent de culoarea politică sau de cea a pielii.

Însă, trebuie recunoscut că prăpastia din interiorul societății este atât de abruptă încât este puțin probabil ca problemele să dispară peste noapte. Da, mișcarea Black Lives Matter va fi validată prin efortul democrat centralizat de a rezolva injustițiile rasiale și de a reforma sistemul polițienesc, iar acest lucru va putea stopa într-o mare măsură mișcările protestatare răspândite pe întreg teritoriul SUA.

În schimb, precum Black Lives Matter a luat amploare în mandatul lui Trump, putem să ne așteptăm la o ripostă de durată din partea grupărilor de extremă dreapta precum QAnon, Proud Boys sau The Oath Keepers.

democratie

Sursă foto: New York Times

 

Concluzie pentru SUA post-alegeri

Alegerile prezidențiale americane ale anului 2020, fără îndoială, vor fi studiate de către analiști și cercetători din numeroase domenii multe decenii de acum încolo, acestea fiind cele mai importante ale acestei generații până în momentul de față.

alegeri SUA

Sursă foto: NBC News

 

Putem concluziona că, după o perioada incertă de 4 ani, majoritatea americanilor au internalizat necesitatea unui lider ce aderă la normele și valorile liberale, dovedind că demagogia și iliberalismul nu își au locul într-o țară democrată.

Articole similare: Lupta Black Lives Matter – Justiție socială sau terorism? și Protest pe timp de pandemie – între adevăr și conspirație.

 

Sursă foto: Gallup

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și