Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: De ce nu poate UE asigura securitatea și apărarea

Ce se va întâmpla dacă Uniunea Europeană se va dovedi incapabilă să garanteze securitatea europeană?

Într-o perioadă în care prezența fizică a Americii în Europa nu mai poate compensa incertitudinea creată de absența sa mentală, această întrebare este crucială. Pentru multe țări europene, deși nu toate, răspunsul este, aproape implicit, că UE va asigura securitatea continentului.

Reticența generală a guvernelor europene de a cheltui în mod efectiv pentru apărare (și nu doar să vorbească despre asta) și cultura strategică subdezvoltată în capitalele UE sunt suficient de nocive, dar pot fi rectificate în timp.

Întrebarea mai importantă este dacă există mai multe motive structurale pentru care UE nu este vehiculul care să servească necesitățile militare sporite ale Europei în secolul XXI.

Trei astfel de obstacole structurale pot fi observate:


1. Compromisul în securitate și apărare nu poate fi cumpărat
În primul rând, mecanismul tradițional de integrare europeană practicat de UE nu se aplică în domeniul securității și apărării. Majoritatea domeniilor politice pot fi monetizate pentru a produce compromisuri între statele membre. Securitatea este, însă, un domeniu care nu poate fi ușor monetizat. Întrucât, în cele din urmă, este vorba despre supraviețuire, politica de apărare se află chiar în centrul a ceea ce face o națiune.

2. Apărarea aparține de elementul central al contractului social al unui stat cu oamenii săi – legitimitate în schimbul protecției.
Spre deosebire de orice alt domeniu politic, banii reprezintă într-o mai mică măsură un lubrifiant în această zonă fundamentală. În NATO, natura acestui aspect a fost recunoscută prin excluderea oricăror automatisme militare din Tratatul NATO. Chiar și atunci când este invocat articolul 5 privind apărarea reciprocă, fiecare stat membru are dreptul, în conformitate cu propriile sale dispoziții constituționale, de a decide ce vrea să facă.

3. Pentru o integrare reală în domeniul securității, este nevoie de o doză mare de încredere politică. Dar, contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, Europa de astăzi este ceea ce a fost dintotdeauna: un mediu politic cu încredere scăzută.
Fie că este vorba de guvernanța euro, de interesele post-coloniale, de relațiile cu Moscova, de prudența fiscală, de legături cu Washingtonul, de cheltuielile pentru apărare, de drepturile minorităților sau chiar de rănile istorice vechi, imaginea este întotdeauna aceeași: lipsa profundă de încredere, iar în domeniul securității și apărării, această lipsă de încredere este nocivă pentru orice încercare de integrare semnificativă.

Un articol foarte interesant scris de Jan Techau pentru EUobserver, pe care îl puteți citi integral accesând linkul următor: https://euobserver.com/opinion/146369

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și