Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Radu Tudor

De ce Marea Neagră? O perspectivă aliată (II)

Acest articol este partea a doua dintr-o analiză mai amplă despre Marea Neagră și rolul ei geostrategic. Puteți citi prima parte aici.

 

De la aderarea sa la NATO în 2004, România să se străduiește să-și convingă aliații că Marea Neagră reprezintă un hub strategic, o zonă plină de sensibilități, provocări și agresiuni multiple, toate la un loc pe Flancul de Est.

Marea Neagră este, înainte de toate, un teatru de război. Nu în integralitatea sa, dar într-o proporție suficient de mare încât să provoace îngrijorări serioase și să dea dreptate demersurilor României în NATO.

În anul 2008, Federația Rusă a lansat o incursiune militară pe teritoriul Georgiei, folosind ca baze de lansare conflictele înghețate din Abhazia și Osetia de Sud.

În 2014, Federația Rusă a pornit o dublă ofensivă asupra teritoriului Ucrainei. Sub amenințarea prezenței militare masive prin personalul și tehnică Flotei de la Sevastopol, a fost anexată ilegal peninsula Crimeea, prin încălcarea tuturor normelor de drept internațional.

Partea a doua a reprezentat-o susținerea militară, financiară și logistică pentru invadarea Estului Ucrainei prin declanșarea unui conflict militar direct în care au fost uciși peste 10.000 de ucrainieni și ocupată o treime din teritoriul Ucrainei.

Dacă subsumăm zonei Mării Negre și efectul prezenței militare ilegale a trupelor rusești în Transnistria, pe teritoriul Republicii Moldova, avem deja un tablou foarte complicat al argumentelor pentru care zona aceasta trebuie să fie de interes direct și strategic pentru NATO.

Postura de apărare și descurajare funcționează în prezent, dar ea trebuie întărită.

Faptul că pe teritoriul României se află cea mai mare investiție militară americană în Europa de Est de la căderea comunismului, e un argument. Elementele Scutului NATO de la Deveselu au costat Armata Americană peste 1 miliard de dolari. Apariția Brigăzilor Multinaționale NATO, ale Unităților de Integrare ale Forțelor NATO, a unui Comandament de 3 stele în România dar și prezența cvasi-permanentă americană de la Mihail Kogălniceanu, Câmpia Turzii sau a unor componente navale în Marea Neagră arată intențiile clare aliate de a întări această zona printr-o apărare eficientă.

Foști Comandanți ai Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) s-au pronunțat și ei în legătură cu importanța securitară a zonei.

NATO este în prezent într-un „război sub linii” cu Rusia, iar nordul-arctic și Marea Neagră sunt puncte fierbinți unde alianța nu este pregătită să facă față amenințărilor, avertizează generalul (r) american Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR).

Breedlove

Generalul (r) american Phillip Breedlove (Sursă foto: Kyiv Post)

 

Breedlove, într-o discuție restrânsă cu presa internațională la care a participat și HotNews.ro, atrage atenția că NATO duce lipsă de senzori și capabilități adecvate să contracareze amenințarea Rusiei în Marea Neagră, iar România, într-o perioadă de criză economică în urmă pandemiei, va trebui „să prioritizeze la sânge” cheltuielile pentru apărare.

„În primul rând, NATO este mai importantă acum decât a fost vreodată în istoria sa”

, a spus generalul (r) american de patru stele Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR) într-o discuție cu presa.

„În al doilea rând, avem un adversar care este în război cu noi, un război purtat „sub linii” – unii din NATO îl numesc război hibrid, alții îi zic „zonă gri”. Eu prefer să-l descriu drept „război sub linii”. În al treilea rând, avem noi zone care să ne îngrijoreze în NATO. Sunt câteva zone fierbinți care ne vor face să ne reconcentrăm atenția”, a spus Breedlove făcând referire la zona Mării Negre și la zona de Nord – zona arctică a continentului.

Generalul James Jones, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa și consilier pentru securitate națională al președintelui SUA Barack Obama, a declarat că:

“Extinderea NATO a fost un succes și cred că de-a lungul anilor, în perioada președintelui Putin, NATO a devenit mai relevantă decât era în trecut și mai importantă pentru securitatea noastră, a tuturor… Apărarea Europei începe de la Marea Neagră, iar România ocupă o poziție specială în zonă. În acest context, avem o mulțime de inițiative. Avem soldați americani care sunt aici în permanență, avem acorduri de apărare puternice. NATO are acum în componența sa aproape 30 de țări. Se apropie o ministerială foarte importantă și cred că rolul pe care-l joacă România în acest context geostrategic este unul extrem de important.”

În Decembrie 2020, la Reuniunea Miniștrilor de Externe din NATO, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat rolul important al subiectului Marea Neagră pe agenda aliată.

Una dintre sesiunile reuniunii a fost dedicată regiunii Mării Negre și a prilejuit un schimb de opinii cu privire la evoluțiile de securitate și rolul NATO în această zonă, în ceea ce privește asigurarea unei descurajări și apărări eficiente, precum și relațiile de parteneriat. La discuții au participat și șefii diplomațiilor din Georgia și Ucraina. Totodată, întâlnirea a reprezentat o oportunitate pentru evaluarea eforturilor și a planurilor de reformă avute în vedere de cei doi parteneri, precum și pentru discutarea posibilităților de avansare a cooperării și a sprijinului aliat în favoarea Georgiei și Ucrainei.

Aurescu a evidențiat deteriorarea situației de securitate în regiunea Mării Negre, cauzată de creșterea prezenței militare ruse și de intensificarea acțiunilor de tip hibrid. A semnalat că eforturile de punere în aplicare a măsurilor de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre trebuie să continue, pentru implementarea deplină a tuturor măsurilor convenite. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și a atras atenția asupra necesității întăririi coerenței Flancului Estic.

bogdan aurescu

Bogdan Aurescu, Ministru de Afaceri Externe (Sursă foto: B1 TV)

 

Bogdan Aurescu accentuat totodată necesitatea continuării monitorizării atente a evoluțiilor de securitate din regiune, inclusiv a conflictelor prelungite din zona Mării Negre, care au potențialul de a genera instabilitate și de a se reactiva, așa cum a fost cazul, recent, în Nagorno-Karabakh. Astfel, a arătat că este necesar ca Alianța să acorde o atenție sporită temei conflictelor prelungite, care au impact asupra securității aliate, fiind necesară o abordare mai consistentă la nivelul organizațiilor internaționale, în special UE și NATO.

În ceea ce privește Georgia și Ucraina, șeful diplomației române a pledat pentru continuarea sprijinului și asistenței necesare în vederea consolidării capacităților de apărare și creșterea rezilienței, inclusiv în ce privește contracararea provocărilor de tip hibrid în plan regional.

Toate argumentele prezentate mai sus reprezintă o pledoarie serioasă, instituțională și din perspectiva unor specialiști de anvergură internațională în legătură cu semnificația bazinului Marii Negre.

Dintre cei 3 riverani NATO, România are cele mai mari șanse de a deveni actorul cel mai relevant din perspectiva aliată în contextul combaterii amenințărilor de la Est. Bulgaria nu ține pasul cu modernizările rapide ale României în planul înzestrării, iar Turcia începe să facă jocuri ciudate cu Rusia, tendințele dictatoriale manifestate de președintele Erdogan generând o serie de rețineri majore în legătură cu rolul Turciei în politicile aliate, cel puțin în viitorul apropiat.

 

Despre securitatea României și Marea Neagră mai puteți citi și în alte analize #TrueStoryProject, precum Strategia de apărare a României și relația cu Rusia și Desfășurarea Stryker în Marea Neagră va consolida Flancul Estic al NATO.

Sursă foto: RAND Corporation

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și