Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

De ce joacă Turcia cartea mediatorului în războiul Rusiei?

Turcia s-a poziționat cu o deosebită ardoare drept mediatorul în războiul cauzat de Rusia prin invadarea Ucrainei. Rezultatele par că încep să apară, într-o situație cu aparente 0 șanse de câștig pentru Turcia, prinsă în ambițiile sale politice și militare alături de UE, dar dependentă economic și energetic de Rusia.

În timp ce alegerile regimului de la Ankara devin din ce în ce mai complicate, haideți să ne uităm la motivațiile din spatele acestei alegeri de a juca așa-zisa carte a mediatorului.

Povestea începe de la provocarea pe care președintele Recep Tayyip Erdoğan trebuie să o administreze ca lider al Turciei. Pe de o parte, apartenența Turciei la NATO, pe de altă parte dependența economică de anumite resurse rusești și de suportul acestora în Siria.

În ciuda acestor interese, guvernul turc a catalogat invazia rusească drept un război și a închis Bosforul pentru nave de război, navele rusești fiind ținta evidentă. Fără doar și poate ținta implementării prevederilor Convenției de la Montreux din 1936 au fost navele rusești, în cazul în care Moscova dorește să-și refacă forțele.

Interesele Turciei în a avea o abordare precaută

În ciuda restricțiilor de a trece nave rusești de război prin strâmtoarea Bosforului, Turcia rămâne una dintre țările prinse la mijloc. Din punct de vedere strategic, putem expune argumentele în analiza de față, deși din punct de vedere moral este cel puțin chestionabilă abordarea aleasă de regimul de la Ankara.

grafic

Sursă foto: Reuters

 

Pe de o parte, legăturile economice cu Rusia și Ucraina sunt foarte importante pentru Turcia. Având în vedere că această importă aproape 45% din necesarul de gaze naturale de la Rusia și 75% din necesarul de grâu, în timp ce de la Ucraina importă 15%, putem întrezări cum economica șubredă a Turciei pare că nu are un apetit crescut pentru tensiunile actuale.

Turismul va fi la rândul lui lovit de situație, Turcia fiind o destinație de top pentru peste 5 milioane de ruși și ucraineni anual. În lumina problemelor inflaționiste și implicit a lirei turcești în cădere, războiul forțează guvernul turc să scoată din pălărie diplomația la cel mai înalt nivel pentru a jongla cu aceste provocări.

Interesele Turciei sunt împletite cu ale Rusia și în alte zone critice, cel mai important în Siria. Acolo, Turcia vrea să prevină apariția unui stat kurd și să mențină presiunea asupra Unităților de Protecție a Poporului, un grup legat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Pentru a atinge aceste obiective, oficialii turci trebuie să ia în considerare interesele rusești, deoarece Moscova este cel mai important actor extern din Siria și poate astfel complica operațiunile militare ale Turciei acolo.

Cum s-au materializat aceste interese în realitatea războiului?

Pe de altă parte, Turcia vinde drone către Ucraina, exportând tehnologia de război turcească, în ciuda nemulțumirii Moscovei. Mai mult, ucrainenii au folosit-o cu success în stoparea agresiunii rusești, turcii fiind prinși între mândrie și scuze față de aceste acțiuni. Poziția Turciei s-a schimbat față de abordarea originală critică față de NATO, sugerând că își va modera răspunsul la invazia Ucrainei, în ciuda exagerărilor NATO.

Soluția lui Erdogan: Să se ofere ca posibil mediator. Erdogan a încercat să nu-l enerveze pe Putin, abținându-se de la votul Consiliului European de suspendare a Rusiei, dar, confruntat de liderii europeni, el a susținut rezoluție a Adunării Generale a ONU care condamnă atacul Rusiei.

Turcia a spus deja că nu va urma Occidentul și nu va aplica sancțiuni draconice împotriva Rusiei. Pariul președintelui Erdogan că Turcia ar putea învinge șocul inflaționist și valutar cu rate și rezerve scăzute s-a prăbușit, după ce consecințele războiului din Ucraina au lăsat economia deosebit de vulnerabilă la creșterea prețurilor la energie.

Numai factura de import de gaze a Turciei este de așteptat să crească la 40 de miliarde de dolari în acest an, dublul costului estimat anul trecut. Acest preț depășește rezervele valutare oficiale nete ale Turciei de 18 miliarde de dolari și este agravat doar de prețurile petrolului și cerealelor, care au crescut pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina a intrat în a treia săptămână, aducând sancțiuni asupra Moscovei și consecințe asupra economiei globale.

Economiștii cresc acum previziunile privind deficitul și o inflație anuală de până la 70% în această primăvară, în timp ce asediata liră turcă alunecă spre 15 lire pentru dolar – aproximativ jumătate din valoarea sa la această dată anul trecut.

Impulsul lui Erdogan pentru reducerea ratelor dobânzilor a declanșat o criză valutară în decembrie, care a dus inflația la 54% și a zguduit gospodăriile. În acest moment, economia turcească suportă consecințe nefaste pe toate planurile, în ciuda activității economice înfloritoare. Guvernul său a reușit să stabilizeze lira și să recâștige o oarecare încredere în ianuarie, prin intermediul unor intervenții costisitoare.

De când a început invazia, lira a scăzut cu 6%, în ritm cu șansele Turciei de scăpa rapid de deciziile politice neinspirate de anul trecut ale regimului.

Deficitul comercial a crescut la 18 miliarde de dolari în primele două luni ale anului, determinat de o creștere de 212%.. Accelerarea a venit după un an în care costurile cu energia crescuseră deja cu 75% din 2020. Contractele pe termen lung cu Rusia și alți furnizori care au expirat și nu s-au reînnoit complet au însemnat că BOTAS, importatorul de stat, a trebuit să cumpere gaze mai scumpe de pe piețele spot.

Banca centrală a vândut valute record către BOTAS luna trecută pentru a-și acoperi deficitele.

Între timp, prețul petrolului a urcat la 130 de dolari pe baril săptămâna aceasta, dublând minimul din decembrie, tensionând deficitul comercial al Turciei, care de obicei crește cu 5 miliarde de dolari pentru fiecare creștere de 10 dolari a țițeiului.Trebuie să luăm însă în considerare și că interesele economice ale Turciei în Ucraina înseamnă că nu vede niciun eventual câștig în preluare acesteia de către Rusia.

Cartea mediatorului

Criza economică este cea mai importantă variabilă pentru Turcia în acest conflict, motiv pentru care poziționarea sa drept mediator a părut o strategie de exit rezonabil, care să îi permita menținerea relațiilor cu Ucraina și Vestul, dar și continuarea aprovizionării din Rusia.

Discuțiile de pace de la Istanbul evidențiază dorința Turciei de a fi percepută drept neutră, într-un război care a prins-o vulnerabilă, nepregătită, dar dispusă să facă compromisuri.

Vă invităm să citiți și Turcia & NATO – Un Tango Fără Ritm și Genocidul Armean: Un Punct De Cotitură Între SUA & Turcia.

 

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și