Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Radiografie economică- Datorii, Creștere economică și Șomaj în România, Ungaria & Bulgaria

Deși vaccinul a fost o veste care ne-a scos din letargia vieții pandemice, rata vaccinării ne-a aruncat într-o altă tranșă a așteptării, nervozității și incertitudinii. În ciuda acestor factori, economia globală este în continuare așteptată să crească cu 5,5% în 2021. 

La nivel regional, toate cele 3 țări pe care le analizăm astăzi vor înregistra creșteri semnificative față de 2020, Ungaria (+5.5%), România (+4%) și Bulgaria (3.5+).

Contextul în care trebuie să privim situația din prezent este atât în funcție de rata vaccinării, unde din păcate Bulgaria stă puțin peste 1%, având de departe ultimul loc din UE, dar și la situația globală unde abia 1.37% din populația globală a fost vaccinată. Un alt lucru pe care cele 3 țări îl au în comun este tradiția unor guverne incompetente, care în pandemie se traduce în măsuri inconsistente care provoacă daune economice din neglijență și frustrări sociale. Aici putem spune că Ungaria câștigă, dând dovadă de o organizare superioară României și deloc dificil, Bulgariei. 

De asemenea, datele analizate trebuie privite în contextul populației la care face referire, știm deja ca sectorul digital nu doar că nu a suferit, dar a prosperat în pandemie, dar turismul și HORECA au fost grav afectate și țin o bună parte din angajați pe șomaj tehnic. 

Speranța la nivel european este de fapt bazată pe doi piloni, planul de reziliență și redresare pe care fiecare țară începe să îl implementeze de anul acesta și creșterea ratei vaccinării. 

Unde suntem – România

              * S-a practicat carantina temporară în orașele Cluj, Timișoara și în localități din jurul Bucureștiului.    În prezent, se discută extinderea restricțiilor. 

Economia României își revine în 2021 peste media UE, conform prognozei Comisiei Europene. De asemenea, România are din data de 19 martie aprobat si Planul Național de Redresare și Reziliență prezentat în Guvernul României. Deloc imprevizibil, kryptonita României și cel mai mare risc preconizat este modul de implementare al acestui plan de miliarde de euro, unde ne aruncăm o ultima speranță în actualul guvern.

romania

Sursă foto: Google Images

 

Performanța puternică a sectorului construcțiilor a susținut creșterea brută a pe tot parcursul anului 2020 până în prezent, deși scăderea exporturilor nete a continuat să contribuie negativ la creșterea economică. Producția industrială a compensat unele dintre pierderile sale anterioare în al doilea și al treilea trimestru al anului 2020, dar această performanță pozitivă pare să se blocheze la începutul ultimului trimestru. 

Măsurile de sprijin fiscal, dintre care unele au fost prelungite până la mijlocul anului 2021, au atenuat impactul crizei asupra economiei în 2020. Rata șomajului a rămas în jur de 5%, întrucât măsurile politice guvernamentale au amortizat lovitura pe piața muncii .

Producția industrială a scăzut cu 0,9% în ianuarie 2021 față de 2020, când pandemia încă nu începuse la adevăratul potențial. Declinul din ianuarie a fost în mare parte determinat de o scădere a producției manufacturiere.

Prețurile de consum au crescut cu 0,41% față de februarie, diminuând însă creșterea din ianuarie de 1,33%, care a marcat cea mai accentuată creștere a prețurilor din ianuarie 2013. Creșterea mai slabă din februarie înseamnă stabilizarea inflației cauzate de liberalizarea pieței de energie și o stabilizare a prețurilor la produsele și serviciile alimentare și nealimentare.

economie

Profil de țară în martie 2021 – Ungaria 

Au aprobat și vaccinurile Sputnik V (rusesc) și Sinopharm (chinezesc)

Ungaria va avea o creștere economică de top în 2021 de 5.5% datorită mobilizării privind vaccinarea, dar și a restricțiilor dure menținute organizat. 

Industria reprezintă 26% din PIB-ul țării și angajează 32,8% din populația activă. Industria maghiară este foarte deschisă investițiilor străine. Sectoarele auto și electronice sunt cele două sectoare industriale principale. Redresarea Ungariei va depinde în consecință și de economia germană, care atrage cea mai mare pondere a exporturilor maghiare, precum și de industria auto, având în vedere dependența țării de sector.

Inflația  –  Prețurile de consum au crescut cu 0,51% față de februarie, după creșterea de 0,70% din ianuarie. Cifra din februarie a reflectat în mare măsură prețurile mai mari pentru bunuri, servicii și bunuri de folosință, dar la fel ca în cazul României este pe un trend de stabilizare.

Sursă foto: Comisia Europeană

 

Ultimul program economic aprobat – 1 februarie 2021, un sistem de ajutorare în valoare de aproximativ 478 milioane EUR pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii afectate de focarul de coronavirus. De asemenea, au aprobat reducerea ratei impozitului pe profit pentru  afacerile locale care are ca scop asigurarea lichidității întreprinderilor mici și atenuarea impactului economic al pandemiei. 

Bulgaria – Potențial sabotat de lipsa mobilizării în campania de vaccinare

ungaria

Sursă foto: Google Images

 

Rată vaccinări – 1%, cea mai mică din UE

Restricții – Începând cu 22 martie au închis restaurantele, cinematografele, mall-urile sau orice altă instituție/business destinate divertismentului

Scena politică tumultuoasă este principala problemă a Bulgariei, înregistrând o lipsă de organizare care depășește cu mult carențele pe care le identificăm în România. În martie 2021 vor avea loc alegeri parlamentare, care probabil vor oferi un parlament fragmentat. Economia este prognozată să crească cu  3,7% în 2021, după o contracție estimată de 4,1% în 2020.

Datoria publică a fost de 24,1% din PIB în 2020. În 2021 se estimează o ușoară scădere la 23,7% în 2021 și la 22,2% în 2022. Schema de subvenții salariale din Bulgaria a protejat locurile de muncă și veniturile gospodăriilor de cel mai grav impact, deși au înregistrat cea mai mai scădere a producției din 1996.

Obstacolele la creșterea economiei globale, inclusiv a economiei bulgare, pe termen scurt, includ aceleași blocaje la începutul anului 2021, scepticismul întreprinderilor și al consumatorilor, scăderea sprijinului fiscal și povara creșterii datoriei publice și private. Cu toate acestea, deschiderea economiilor și apariția vaccinurilor vor declanșa treptat un nou val de oportunități.

Principala problemă rămâne campania dezastruoasă de vaccinare cu doar 300.000 de persoane vaccinate, având cea de-a 10-a rată a mortalității la 100.000 de locuitori din lume. 

Concluzia clară este că sentimentul economic se îmbunătățește, iar activitatea economică fără doar și poate își revine. Lupta se va duce în următoarele luni pe o campanie de vaccinare cât mai rapidă pentru a accelera și deschiderea cât mai largă a industriilor. Revenirea la normal este însă subiectivă, iar majoritatea populației suferă de un sindrom de burnout pandemic a cărui importanță în o neglijăm.

Mentalul colectiv naște o nouă necesitate. Populația generală suferă de o epuizare față de perturbarea activităților de relaxare, stresul și anxietatea fiind în plină creștere.  Pe de altă parte, statele au povara de a reintegra în circuitul economic șomerii din industriile afectate. Recuperarea abia începe, dar viața începe în 2021 să se apropie de normalitate.

Vă invităm să citiți și analizele UiPath & Elrond – Cum ajunge o companie românească să valoreze peste 1 miliard de dolari? și Serbia, Sputnik V Și Sinovac: Triunghiul Amoros

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și