Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Mălina Mîndruțescu

Ce se întâmplă dacă Trump refuză să-și recunoască înfrângerea?

Joe Biden a fost anunțat candidatul învingător al alegerilor prezidențiale încă de sâmbăta trecută, însă conducerea republicană în frunte cu Președintele Trump refuză să recunoască înfrângerea. Ce înseamnă acest lucru pentru procesul de tranziție?

Trump & dominarea Partidului Republican

Încă de la victoria înregistrată în 2016, dinamica relației dintre Președintele Trump și conducerea Republicană din Congres a fost una bilaterală: există acei Republicani moderați care s-au distanțat de președinte și care deși îi susțin agenda, nu sunt de acord cu tacticile și comportamentul său, și există acei Republicani înfocați care l-ar susține pe președinte până în pânzele albe, apărându-l în orice circumstanțe.

Existența acestei dinamici, însă, nu ajută procesul de tranziție. Trump a creat o atmosferă de frică și o politică a fricii în jurul partidului la un asemenea nivel încât liderii din conducerea Republicană sunt incapabili să-i spună acestuia că a venit momentul să se declare învins. În prima sa declarație de la alegeri, Mitch McConnell, liderul Republicanilor din Congres a enunțat că este dreptul președintelui să-și analizeze opțiunile cu privire la ce acțiuni legale poate înainta, în cazul unor nereguli electorale.

Deși nu există dovezi care să susțină afirmațiile cum că alegerile au fost fraudate, conducerea Republicană continuă să-l susțină pe președinte în aceste demersuri, perpetuând o retorică periculoasă pentru reziliența democratică a procesului politic din America.

Trump

Donald Trump la un miting electoral în Michigan, 1 noiembrie 2020. (AFP)

 

Deși Președintele – ales Joe Biden nu este inaugurat decât la sfârșitul lunii ianuarie, procesul de tranziție între Administrații de regulă se produce în decursul acestor două luni. Până la momentul inaugurării, Președintele-ales trebuie să-și mute echipa în birouri guvernamentale, să înceapă procesul de validare al membrilor cabinetului său și să discute probleme de securitate națională.

Aceste discuții cu conținut sensibil însă nu pot avea loc oriunde – pentru a avea acces la materiale și informații clasificate echipa lui Biden trebuie să se afle în locații sigure. Acest acces direct la agențiile federale este obligatoriu pentru ca Președintele-ales să-și poată începe tranziția.

Pentru ca acest proces să înceapă efectiv este nevoie de aprobarea oficială a Administratorului Serviciilor Generale, Emily W. Murphy. Murphy trebuie să-l recunoască oficial pe Joe Biden ca Președinte-ales pentru ca procesul de tranziție să poată demara. De aprobarea lui Murphy depinde și bugetul de tranziție, pentru care este alocat o sumă de 6.3 milioane de dolari din fonduri federale în a asista acest efort.

Deși nu există o lege clară care să menționeze un interval de timp până la care administratorul trebuie să recunoască viitorul președinte, tradiția este că de regulă această declarație se face după discursul de concesie al președintelui învins. Însă, având în vedere că Președintele Trump refuză să se declare învins, această formalitate va putea fi întârziată. Iar de la aflarea rezultatelor alegerilor, Murphy nu a acționat în nici un fel.

Mitch McConnell

Mitch McConnell, cel mai puternic Republican din Washington. (Getty Images)

 

Nu există vreo prevedere nici la nivel constituțional, nici la nivel federal cum că președintele este nevoit să-și recunoască înfrângerea. Însă, nu a existat nici un președinte care să fi pierdut un al doilea mandat și să fi contestat alegerile.

De ce este important ca Trump să-și recunoască înfrângerea?

În primul rând, președintele dă dovadă de politețe. În urma rezultatului alegerilor a circulat zilele acestea în spațiul online scrisoarea pe care președintele George H.W. Bush i-a lăsat-o pe Biroul Oval președintelui Bill Clinton, care l-a învins pe Republican în lupta pentru un al doilea mandat în 1992. Scrisoarea a devenit un simbol de nostalgie pentru americanii care visează la vremuri mai simple, când partizanatul și luptele politice nu erau mai presus de bunul simt și de omenie.

Cum am demonstrat și mai sus, există anumite proceduri legale și administrative care depind de această declarație de recunoaștere a înfrângerii a președintelui. Pentru ca transferul de putere să poată fi demarat la nivel executiv este nevoie de această recunoaștere.

Poate cel mai important aspect este faptul că acest comportament al Președintelui Trump setează un precedent periculos pentru viitorii candidați pierzători care își vor încuraja susținătorii să asigure prin violență ce nu au reușit să asigure la urnele de vot.

count every vote

Sursă foto: EPA

 

În 2016, când Hillary Clinton a întâmpinat una dintre cele mai cumplite înfrângeri electorale – când toți analiștii o declaraseră deja prima femeie președinte și după ce a terminat cu 3 milioane mai multe voturi decât Donald Trump – aceasta l-a sunat pe Președintele-ales să-și declare înfrângerea.

De asemenea, în 2008 și 2012, John McCain respectiv Mitt Romney – candidații Republicani la prezidențiale – au acceptat cu grație înfrângerile lor electorale în fața lui Barack Obama. Cu atât mai mult, Obama și McCain au rămas buni prieteni în decursul celor două mandate ale Democratului, iar înainte de moartea lui McCain în 2018, acesta și-a rugat rivalul politic care i-a curmat șansele la președinție să țină un elogiu la înmormântarea acestuia.

Recunoașterea înfrângerii presupune și un nivel de respect arătat procesului politic. Un transfer de putere fără probleme ar fi ajutat la armonia internă a țării, care este mai dezbinată ca niciodată. Faptul că președintele refuză să-și recunoască înfrângerea, iar atât anturajul său, cât și conducerea republicană simpatizează cu acest comportament, setează un exemplu îngrijorător generației politice următoare.

Alegerile din 2020 au fost printre cele mai polarizante și controversate alegeri din istoria modernă a Americii. Deseori, aceste evenimente expun diviziune, tensiuni, iar natura competiției duce la fracțiuni în cadrul societății. Multe state au întâmpinat proteste, tensiuni sociale, violență și chiar războaie civile în urma unor alegeri. America a evitat acest lucru, în mare parte datorită respectului față de procesul democratic și față de decizia cetățenilor.

Însă, nivelul de rivalitate și de resentiment care există între cele două tabere este atât de adânc, încât mulți vor recurge la violență. Există o regulă nescrisă în subconștientul american cu privire la respectul arătat față de poziția de Președinte al Americii. Negând rezultatele procesului prin care președintele este ales presupune negarea unui întreg sistem democratic.

Pentru alte analize True Story Project despre alegerile americane și viitoarea Administrație Biden, accesați: „Cum se votează în America?” și „Politica externă a lui Joe Biden: între ruptură și continuitate”.

Sursă foto: EPA

#Te-ar mai putea interesa și