Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Cursa pentru imunizare: Israel vs. SUA

Cu peste patru vaccinuri aprobate, în curs de derulare, producție și distribuție la nivel mondial de la începutul lunii decembrie, când primul vaccin anti-Covid a fost administrat, există deja câțiva jucători care sunt mai aproape de linia de finish decât restul lumii: Israel și Statele Unite ale Americii.

În timp ce acum câteva luni vorbeam despre cine va ieși învingător din cursa pentru găsirea unui vaccin și implicările sale geopolitice, acum am trecut deja în următoarea etapă: discutăm deja despre cine va reuși să devină prima țară total imunizată din lume. Această realizare va determina multe lucruri – cum vor decide să avanseze restul statelor, dar și implicații sociale și economice: cu atât mai repede cu cât vom vedea cum prima țară va începe să se reîntoarcă la normal ne vom da seama și noi cum va arăta această nouă realitate post-Covid.

Israel

Israel momentan se află în capul listei. Țara care are puțin peste 9 milioane de locuitori are deja peste 3.7 milioane de oameni inoculați cu ambele doze de vaccin, iar peste 5 milioane cu prima doză de vaccin.

Spre deosebire de Uniunea Europeană, unde strategia de vaccinare a blocului stagnează considerabil, Israel a reușit să realizeze importanța vaccinului destul de devreme. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a început să discute cu Pfizer încă din luna noiembrie, iar Israel și-a asumat că va plăti un preț premium pentru doze pentru beneficiul de a avea întâietate și acces.

În timp ce Israel plătește $25 pe doză, Statele Unite plătește $20, iar UE între $15 și $19. Bineînțeles, pe termen lung – banii economisiți în urma achiziției unor doze mai ieftine vor dispărea rapid, dacă luăm în considerare efectele economice, sociale și greutățile pe care statul trebuie să le suporte pentru a susține actuala realitate pandemică la nivel statal.

vaccinare

Un centru de vaccinare în Ierusalim săptămâna trecută. (NYT)

 

În prima săptămână din decembrie, Israel primește primul transport de doze de vaccin, iar pe 19 decembrie premierul israelian devine prima persoană din Israel care să se vaccineze,  acesta făcând-o în direct la televizor. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu a mizat pe campania de vaccinare pentru salvarea sa politică. Într-o țară în care pandemia a evoluat paralel cu o criză politică de proporții (țara se află la al patrulea rând de alegeri în doi ani), Netanyahu a personalizat întreaga luptă pentru imunizarea populației, acesta având propriul viitor în joc, – Netanyahu este implicat în trei procese separate.

La începutul lunii, Israel a deschis restaurantele și cafenelele cetățenilor care sunt vaccinați cu ambele doze. De asemenea, un permis de trecere a fost emis luna trecută prin care israelienii vaccinați pot lua parte la evenimente controlate, precum concerte și pot accesa săli de fitness, piscine și alte locații închise populației generale nevaccinate.

Stadiul în care Israel se află în momentul de față este o victorie extraordinară, având în vedere că în urmă cu doar câteva luni țara înregistra printre cele mai mari numere de cazuri la nivel mondial. În mare parte datorită acordului dintre guvernul israelian și Pfizer, țara nu a avut probleme pe care alte țări le întâmpină, cum ar fi lipsa dozelor sau întârzieri de transporturi.

Netanyahu a declarat că dorește imunizarea totală a țării până la finalul țării, în timp pentru începerea sărbătorilor de primăvară Pesach (Passover).

Însă, succesul fulminant de vaccinare a populației israeliene este cu atât mai extrem când acesta este pus în contrast cu segmentul care este total scos din ecuație: cetățenii palestinieni care locuiesc în regiunile ocupate din West Bank și Gaza.

SUA

Cum am menționat și la începutul săptămânii, planul de redresare economică aprobat de Congresul american săptămâna trecută alocă fonduri substanțiale pentru servicii precum testarea în masă, găsirea contactelor directe și gestionarea campaniei de vaccinare.

Pentru țara care a înregistrat la finalul lunii februarie un record sumbru (peste 500 de mii de decese datorate noului Coronavirus), situația pare să se îmbunătățească. Numărul de infecții a început să scadă odată cu venirea primăverii, iar programul de vaccinare este pe un trend ascendent.

New York Times

Prima pagină din New York Times, când SUA a atins 500 de mii de decese cauzate de Covid, 21 februarie 2021. (NYT)

 

La început, campania de vaccinare a Statelor Unite a început cu stângul: guvernul și-a propus să vaccineze 20 milioane de americani până la sfârșitului anului 2020, însă doar 3 milioane de americani au reușit să fie vaccinați. Deși noul președinte ales Joe Biden a declarat că va dori ca 100 milioane de americani să fie vaccinați până la a suta sa zi în funcție, acest obiectiv a fost deja atins săptămâna trecută. În momentul de față, în jur de un milion de doze de vaccin sunt administrate în fiecare zi la nivel național.

Președintele Biden a declarat în cadrul unui discurs în care s-a adresat publicului american că dorește ca fiecare cetățean în parte să poată sărbători Ziua Independenței pe 4 iulie în condiții normale – alături de familie și prieteni.

Deși situația este una optimistă, este încă neclar când viața va putea reveni la normal. Deși majoritatea țărilor fac eforturi titanice pentru a demara și a susține o campanie de vaccinare cât mai eficientă, vorbim deja de un al treilea val și de noi tulpini, care mai de care mai transmisibile, mai grave sau mai contagioase.

Săptămâna aceasta s-a împlinit un an de când trăim în această nouă realitate ghidată în totalitate de către pandemie. Un an de când concepțiile privind ce înțelegem drept normal ne-au fost întoarse cu susul în jos. Actualul efort mondial de imunizare a populației dorește o încercare de revenire la un nou tip de normal, însă există o conștientizare colectivă care spune că normalul de dinainte de pandemie nu este unul fezabil, ori tangibil.

În următoarele luni, dacă nu chiar săptămâni, vom fi martorii primului stat care va fi imunizat în totalitate. Această realizare la puțin după un an de la declanșarea crizei sanitare este un succes de nedescris. Cu această  înțelepciune dobândită în acest an de reflecție merită să ne punem niște întrebări cu privire la cum dorim să ne trăim realitatea care va veni post-Covid.

 

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și