Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Cum va arăta valul patru al pandemiei?

În data de 15 mai, președintele Klaus Iohannis anunța renunțarea la o serie de măsuri de prevenție împotriva virusului COVID-19, precum carantina de noapte sau obligativitatea purtării măștii în majoritatea spațiilor deschise. În data de 1 iunie, au fost adoptate noi măsuri de relaxare privind organizarea evenimentelor precum concerte, festivaluri, spectacole sau competiții sportive, cu public.

Zilele trecute, Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, avertiza că pandemia nu s-a terminat și că „ar fi o eroare monumentală ca vreo ţară să creadă că pericolul a trecut”. Și în plan intern mai multe voci au avertizat în ultimele săptămâni că odată cu adoptarea măsurilor de relaxare, numărul potențial al persoanelor care ar dori să se vaccineze ar putea scădea vertiginos.

De altfel, acum câteva zile, fostul Ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, afirma că perioada de relaxare poate păcăli populația să creadă că pandemia s-a terminat. De asemenea, acesta mai atrăgea atenția că persoanele care doreau să fie vaccinate, precum și cei cu comorbidități au fost deja vaccinate, putându-ne confrunta curând cu o criză de doritori.

Referitor la apariția unui al patrulea val al pandemiei, Nelu Tătaru a mai precizat că situația din toamnă va fi strict legată de dobândirea imunității colective: „Noi trebuie să ajungem la o imunizare de 60 – 70% care înseamnă atât vaccinare, cât şi trecere prin boală. Cred că nu este momentul să alegem dacă ne vaccinăm sau trecem prin boală. Cred că ar trebui să alegem să ne vaccinăm”.

Potrivit acestuia, în momentul de față, dacă sunt socotite și persoanele care au trecut prin boală ca fiind imunizate, procentul cetățenilor imunizați ar putea ajunge la 30-40%. Potrivit aceleiași surse, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță, afirma că este posibil ca aproximativ 6 milioane de cetățeni să fi fost infectați cu Coronavirus, fiind acum imunizați, fapt ce ar contribui, de asemenea, la scăderea numărului de doritori.

vaccin covid19

Sursă foto: The Guardian

 

Cu privire la aceeași problemă, profesorul în Sănătate Publică, Răzvan Cherecheș, critică incapacitatea campaniei de vaccinare de a motiva din ce în ce mai mulți oameni să se vaccineze, spunând că, în momentul de față, pentru aceștia „nu există nicio modalitate de validare a faptului că s-au vaccinat. Cei care nu s-au vaccinat spun <<ce sens are să mă vaccinez? Țara merge bine, ne relaxăm toți, nu mai e niciun motiv pentru care să mă vaccinez>>”, iar „la toamnă, în momentul în care încep ploile de toamnă și frigul, vom intra în valul patru, care, din nefericire, va fi relativ amplu în România.

Totuși, de săptămâna aceasta organizatorii de evenimente culturale și sportive în spații deschise nu mai sunt limitați de legislația în vigoare în privința numărului de persoane care pot asista la evenimentele menționate, cu condiția să fi trecut minim 10 zile de când aceștia au terminat schema completă de vaccinare, cu unul dintre cele patru vaccinuri aprobate în țara noastră. De asemenea, este permisă din nou organizarea de nunți și botezuri cu participarea a peste 70 de persoane, dacă acestea sunt vaccinate, iar barurile, cluburile, discotecile și sălile de jocuri își reiau activitatea la interior, dar doar pentru persoanele imunizate.

Totodată, în birourile în care nu lucrează mai multe de cinci persoane, iar acestea sunt vaccinate, portul măștii nu mai este obligatoriu. Oferindu-le întâietate persoanelor vaccinate la activitățile sociale, cetățenii sunt încurajați să se vaccineze în continuare, fapt ce ar putea rezolva impasul aparent al campaniei naționale de imunizare. Tot în acest sens, săptămâna trecută, șeful executivului, Florin Cîțu a lansat și o campanie video de promovare a vaccinării, care a stârnit însă reacții mixte.

Analizând statisticile vaccinării din ultimele săptămâni, observăm că, într-adevăr, numărul persoanelor imunizate a scăzut în săptămâna 24 mai – 1 iunie, coborând de la o medie de peste 100.000 de persoane vaccinate pe zi în săptămâna 9-16 mai, la doar 40-50.000 de imunizări.

Deși la jumătatea lunii februarie România se afla în topul țărilor europene în ceea ce privește vaccinarea, în prezent, ne situăm pe antepenultimul loc la nivel european, cu o rată de 27% dintre cetățeni care au primit prima doză a vaccinului, depășindu-i doar pe bulgari și pe letoni și plasându-ne foarte departe de medie europeană de 46%.
ati pandemie romania

Sursă foto: Digi 24

Cu toate acestea, situația din toamnă ar putea arăta foarte diferit de la oraș la oraș, în România. În data de 1 iunie, s-a publicat o lista a situației vaccinării raportate la nivel de localitate. În data de 26 mai, Clujul depășise deja procentul de 40%, iar Bucureștiul 30%. De asemenea, în  mai multe orașe ale țării se organizează maratoane de vaccinare și se discută începerea imunizării la medicul de familie, însă cea mai mare problemă rămâne în continuare rata mică de succes a campaniei de vaccinare în mediul rural. Pe lângă neîncrederea generală în vaccinare, alte cauze care influențează negativ imunizarea în acest mediu sunt neimplicare Bisericii și accesul dificil la serviciile de sănătate.

În prezent, pentru acestea s-au găsit diferite soluții precum caravanele de vaccinare, dar și inițierea unor acțiuni e vaccinare de tipul „oraşul vaccinează satul”, presupunând că medicii de la oraș pleacă o dată sau de doua ori pe săptămână în mediul rural pentru a imuniza populația de aici, aceștia având un capital de încredere mai mare decât medicii din mediul rural. În prezent, există zece județe în care rata imunizării nu atinge 15%. Fără o campanie de vaccinare mai susținută în lunile de vară, se preconizează un val 4 mai dificil decât în alte țări europene, numărul internărilor la ATI putând, din nou, să crească din toamnă. 

Pentru alte analize True Story Project despre pandemie, puteți accesa: Când se vor vindeca rănile lăsate de Covid-19? și Cum ne-am schimbat obiceiurile de consum în pandemie?

 

Sursă foto: Nursing Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și