Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Cum va arăta valul patru al pandemiei? (2)

Cu toate că perioada vacanțelor nici nu a ajuns încă la apogeu, în ultimele săptămâni au apărut tot mai multe discuții cu privire la un viitor val patru al pandemiei de Coronavirus, atât în contextul apariției unor noi tulpini ale virusului, dar și al procentajului relativ mic al populației imunizate din țara noastră.

În prezent, marea majoritate a statelor europene se află incluse pe listele țărilor cu cel mai mic risc potențial de infectare. Totuși, în cazul mai multor țări europene situația pare să se schimbe, indicând tot mai clar posibilitatea unui nou val. Țări precum Cipru, Spania, Portugalia sau Grecia se confruntă în prezent cu o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri, înregistrând în ultimele 7 zile peste 130 de îmbolnăviri la un milion de locuitori. Cea mai rău afectată țară până în acest moment pare să fie Cipru, cu aproximativ 850 de îmbolnăviri la un milion de locuitori.

De asemenea, Marea Britanie s-a aflat în centrul atenției în ceea ce privește noul val al pandemiei, aceasta fiind țara europeană care se confruntă în prezent cu cel mai puternică creștere a numărului de infectări, cauzate de noua tulpină, Delta. De asemenea, în ultimele săptămâni și Țările de Jos au cunoscut o creștere substanțială a numărului de infectări, până la 9300 de cazuri pe zi, ca urmare a unei perioade de relaxare a măsurilor de combatere a pandemiei și a unei campanii de vaccinare mai puțin eficiente, doar 38.8% din populație fiind complet vaccinată.

România menține în continuare un număr de sub 100 de noi infectări cu Coronavirus pe zi, având, însă, o rată mică a populației vaccinate, de sub 30% în majoritatea localităților țării, chiar dacă în orașele mari procentul poate depăși și 50%. Potrivit statisticii oferite de site-ul datelazi.ro, în ultima săptămână s-au administrat aproximativ 15.000 de noi doze de vaccin pe zi.

vaccin covid19 pandemie

Sursă foto: Marsdd

 

Ce spun cercetătorii despre noua tulpină?

Tulpina Delta a fost pentru prima dată identificată în India în luna decembrie a anului trecut și a devenit, în foarte scurt timp, tulpina dominantă din India și Marea Britanie. Se pare că aceasta este mai contagioasă decât cele de dinainte, răspândindu-se cu până la 50% mai repede decât prima mutație identificată în Marea Britanie, tulpina Alpha, care, la rândul ei, era cu 50% mai contagioasă decât cea originală.

Cea mai eficientă metodă de a combate răspândirea acestei tulpini rămâne vaccinarea. De asemenea, nu se cunoaște cu certitudine dacă această variantă a virusului provoacă forme mai grave ale bolii, însă cercetările în ceea ce privește natura acesteia continuă. În România, până în acest moment, s-au raportat 87 de cazuri de infectare cu noua tulpină.

Un fenomen așteptat în teritoriile în care nu se iau măsuri la timp, precum purtatul măștilor și vaccinarea unui număr cât mai mare de cetățeni, răspândit pe tot teritoriul în cauză, este apariția unor focare „hiperlocale”. Acest fenomen apare în zonele în care există comunități cu un procent foarte mic al populației vaccinate, înconjurate de zone cu un procent foarte mare de vaccinare.

Acestea, necontaminându-se, acționează ca un scut care nu permite virusului să treacă mai departe, dând astfel naștere unor focare de infecție concentrate în măsură foarte mare la nivel local, în care numărul îmbolnăvirilor crește în mod exponențial. Acest lucru, cu toate că ar izola zonele cele mai vulnerabile și mai afectate de virus, ar aduce cu sine și o nouă încercare pentru sistemul medical, care ar trebui să rezolve rapid o criză de hiperaglomerare locală.

tulpini covid19

Sursă foto: Deutsche Welle

 

Cea mai mare întrebare în ceea ce privește noua variantă a virusului, a fost, fără îndoială, dacă vaccinurile din prezent ne oferă protecție împotriva acesteia. Deși la început au circulat mai multe răspunsuri în acest sens, dintr-un studiu recent, publicat în revista Nature, a reieșit că persoanele vaccinate cu ambele doze ale vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer beneficiază de suficientă protecție împotriva noii tulpini și ar trebui să fie protejați împotriva îmbolnăvirii sau a formelor grave provocate de îmbolnăvirea cu noua tulpină.

În cazul celor vaccinați cu o singură doză, însă, protecția poate fi insuficientă. Se specifică că date similare sunt așteptate și în cazul vaccinului Moderna. În cadrul aceluiași studiu, s-a arătat că, totuși, cu cât trece mai mult timp de la momentul vaccinării, cu atât mai mult poate scădea imunitatea și protecția împotriva noii tulpini, aceasta devenind insuficientă. Un studiu realizat cu date colectate din Israel, arată că deja la șase luni de la vaccinare imunitatea începe să scadă.

În acest sens, Pfizer a anunțat deja că intenționează să lanseze o a treia doză a vaccinului, menită să crească răspunsul imunologic la noua variantă a virusului de până la 10 ori.

Întrebat cu privire la al patrulea val al pandemiei, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a precizat că în eventualitatea apariției unei situații critice, măsurile aplicate vor avea caracter global, dat fiind că virusul îi poate afecta și pe cei vaccinați, iar procentul acestora este până la această ora relativ mic.

„Din păcate, avem în continuare date care ne arată o creștere a numărului de cazuri. Infecția cu varianta Delta vedem că are această particularitate de a nu fi suficient de bine acoperită de anticorpii care se obțin inclusiv după vaccinare.”

Vă recomandăm și alte articole True Story Project pe tema pandemiei: Cum va arăta valul patru al pandemiei? și Certificatele digitale europene și libera circulație.

 

Sursă foto: Vaccine Antigua Barbuda

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și