Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Cum se votează în America?

Marți au avut loc alegerile prezidențiale din Statele Unite. Însă, ca în cazul multor țări, nu ne-am trezit miercuri dimineață cu un candidat câștigător. Felul cum se votează în America este motivul, iar acest articol are scopul de a explica mai multe despre acest sistem.

America are un sistem electoral atipic, iar anul acesta procesul de votare a fost și mai alambicat și complex decât în alți ani datorită răspândirii virusului și a pandemiei.

Așadar, vom descompune procesul de votare, explicând anumite concepte care tuturor celor care nu votează în America, ni se par străine.

Scurt istoric al procesului electoral

Când americanii se duc la urne, aceștia nu-și votează în mod direct candidatul preferat. Președintele și vice-președintele sunt votați printr-un sistem de electori, știut ca și Electoral Collegepe care îl vom numi colegiu electoral. Acest colegiu se referă la un grup de oameni – electori- iar fiecare dintre aceștia reprezintă un singur elector în cadrul colegiului. Colegiul electoral cuprinde 538 de electori, iar candidatul trebuie să atingă acest număr magic: 270 (o majoritate din electori) pentru a fi declarat câștigător.

Celor 50 de state americane (și DC: District of Columbia, care nu este stat, ci o jurisdicție federală) le sunt alocate un număr de electori în funcție de populația acestora. Populația se stabilește printr-un recensământ al populației, care se face odată la 10 ani, numit Census. State cu populații mari, precum California sau Texas au printre cei mai mulți electori: 55, respectiv 38. Însă, există state care au populații mici și implicit electori puțini, cum ar fi state rurale precum Utah (6) sau Montana (3).

Alegeri SUA

Sursă foto: BBC

 

Una din marile probleme ale acestui sistem este că numărul de electori nu trebuie să coincidă neapărat cu votul popular pentru a câștiga. În 2000, George W. Bush a devenit primul președinte american din istoria recentă care a câștigat votul de electori, dar contracandidatul său, Al Gore (fostul vice-președinte al lui Bill Clinton) a câștigat votul popular cu mai bine de jumătate de milion. În 2016, Hillary Clinton a luat aproape 3 milioane mai multe voturi decât Donald Trump.

În istoria Americii au existat 5 alegeri de așa fel, iar 2000 s-a dovedit a fi una dintre cele mai strânse alegeri prezidențiale, cum a fost și cazul celor din 2020. Biden are 3 milioane și jumătate de voturi în fața lui Trump, un record dacă acesta se va dovedi că nu câștigă alegerile.

La prima vedere, acest sistem nu pare cel mai democratic: candidatul care primește cele mai multe voturi nu iese mereu învingător. Însă, acest proces electoral face parte din Constituția americană, iar schimbarea unui amendament constituțional necesită aprobarea a două treimi din ambele camere legislative (Casă Reprezentanților și Senatul), ceea ce este improbabil, dat fiind că există o anumită sacralitate a Constituției în psihologia americană. De asemenea, acest sistem favorizează Partidul Republican – aceștia câștigă statele cu mai puțini electori, care sunt suprareprezentate de către acest sistem.

Ce sunt „swing states”?

Așa-zisele state „mov” (combinație între roșu: Republican și albastru: Democrat) sunt singurele state care contează la alegerile prezidențiale. Majoritatea statelor au un istoric de a vota cu un partid sau cu celălalt. California a votat Democrat la fiecare alegeri începând cu 1992, iar  la ultimele două, candidatul democrat a luat mai bine de 60% din vot. De cealaltă parte, Wyoming nu a mai votat cu un candidat Democrat de la alegerile din 1964, când a votat cu Lyndon B. Johnson. P

rin urmare, singurele state în care candidații chiar merg în campanie electorală și care reprezintă nucleul succesului electoral sunt aceste state mov: Florida (statul mov cu cei mulți electori și cel care a decis alegerile din 2000), Georgia, Arizona, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan fiind printre cele mai importante state pentru care se dă bătaia la alegerile prezidențiale din 2020.

SUA

Sursă foto: The Press Enterprise

Ce e diferit în 2020?

1. Vot prin poștă:

Votul prin poștă există de mai bine de 15 ani în state precum Washington, iar această alternativă reprezintă un stimulent pentru a ademeni mai mulți americani de a vota. Buletinul de vot se trimite la reședința votantului, acesta îl completează și îl trimite înapoi către un centru de colectare a voturilor. Votatul prin poștă este disponibil în 33 de state americane, dar pandemia a accelerat procesul prin care aceste noi măsuri au fost luate de către state, pentru a ușura procesul de vot pe perioada pandemiei.

La alegerile din 2020, un număr record de cetățeni au votat prin poștă: aproape 100 de milioane de buletine de vot au fost primite înainte de ziua alegerilor de pe 3 noiembrie.

2. Votul înainte de alegeri (early voting):

Printre opțiunile puse la dispoziție pentru votanții americani se numără și votatul înaintea alegerilor, sau early voting – acesta presupune atât votul în persoană, cât și votul prin poștă, atâta timp cât este înainte de alegeri. Procesul este complex, pentru că fiecare stat decide dacă oferă opțiunea de early voting, cât și intervalul de timp în care votanții pot vota.

De asemenea, un motiv pentru care se numără voturi și în continuare nu știm cine este câștigătorul se datorează acestor reguli stabilite de fiecare stat pentru când se poate începe numărarea voturilor. Deși voturile trebuie trimise până pe data de 3 noiembrie, anumite state, cum ar fi Washington, primesc voturi și până pe data de 23 noiembrie.

Însă, principala cauză pentru care rezultate întârzie are legătură cu faptul că statele decid când pot începe numărarea voturilor. Unele state nu permit începerea numărării voturilor decât în ziua alegerilor, datorită legislaturii Republicane din state care s-au opus schimbării legii pentru a putea începe aceste pregătiri mai devreme. Printre aceste state se numără și Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, unele din principalele state mov pentru care se dă lupta până pe ultima sută de metri (de la început, Pennsylvania a fost preconizat ca fiind statul care va decide aceste alegeri).

vot SUA

Voluntarii de la urnele de vot numără voturile alegerilor prezidențiale. (AFP)

 

Datorită acestor intervale de timp care diferă între state, anumite state cheie primesc în continuare buletine de vot, iar acestea trebuie numărate în timp real. De aceea, în decursul acestor două zile, Administrația Trump a depus deja multe procese pentru a putea opri numărarea voturilor care ajung târziu, numindu-le fraudă electorală, o decizie pe care Președintele a declarat că o dorește disputată și în cadrul Curții Supreme.

Mobilizarea din jurul acestor alegeri pare să fi fost fără precedent. Alegerile prezidențiale din 2020 au înregistrat cea mai mare prezență la vot din istoria modernă: aproape 160 de milioane de oameni și-au depus votul. Datorită acestor alternative de vot, majoritatea americanilor au votat înainte de ziua alegerilor.

Alegerile din 2020 nu numai că au înregistrat un nivel mai ridicat de entuziasm (susținătorii lui Trump sunt foarte deciși să-l țină încă 4 ani la putere, iar opozanții acestuia doresc să-l scoată de la Casă Albă), dar a și redus numărul votanților care sunt indeciși.

Ca și restul anului 2020, alegerile prezidențiale din America au fost pline de surprize și incertitudine. În ziua în care Statele Unite au depășit 100.000 de cazuri zilnice de Covid-19, soarta națiunii ar putea fi decisă.

Despre alegeri, mai puteți citi următoarele analize True Story Project: „Cum vor influența alegerile din SUA relația cu România?” și „(Încă) patru ani – problemele societății americane”.

 

Sursă foto: The Conversation

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și