Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Cum se fabrică un certificat verde în România?

În timp ce vaccinurile Covid-19 sunt ușor disponibile în România, unii evită injecțiile, dar nu și certificatul verde primit doar după ce au fost inoculați complet. Pentru a scăpa de carantină, pentru a călători liber sau pentru a intra la evenimente publice care necesită vaccinarea participanților, unii români sunt dispuși să plătească certificatele de vaccinare false.

Într-o plângere transmisă de Ministerul Sănătăţii din România la Parchetul General, ministerul avertizează cu privire la mai multe cazuri de români care, în schimbul unor bani, au primit astfel de certificate fără a fi imunizaţi.

Instituțiile sanitare din toată țara au tras un semnal de alarmă în legătură cu această problemă, anunțând Ministerul Sănătății despre încercarea unor cetățeni români de a obține Certificatul digital UE Covid, folosind documente de vaccinare false.

Care e situația în România?

Certificatul digital UE Covid a intrat în aplicare la 1 iulie 2021. Certificatul este dovada că persoana fie a fost vaccinată, a primit un rezultat negativ al testului, fie s-a vindecat de Covid-19. După câteva zile de implementarea noilor certificate UE Digital Covid în România, au apărut mai multe încercări de falsificare a hârtiei de vaccinare.

În primul rând, în județul Alba, un centru de vaccinare a eliberat adeverințe pentru persoanele care nu fuseseră efectiv vaccinate acolo, potrivit raportului poliției. Medicul ar fi afirmat în actele medicale că dozele neutilizate au fost de fapt administrate mai multor persoane, permițându-le să obțină certificatele de vaccinare false, care au fost apoi folosite pentru certificatele Covid.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Alba au sesizat poliţia după ce au fost descoperite dozele neutilizate. Cazul este în prezent cercetat și se efectuează o percheziție a poliției la centrul de vaccinare.

Într-un caz aparte, în Timișoara mai multe persoane s-au prefăcut a fi angajați ai unui centru de vaccinare și au anunțat pe internet că pot obține certificate de imunizare în valoare de 100 de euro. Autoritățile au demarat o anchetă.

Poliția de frontieră română a descoperit și 12 români care s-au întors din Marea Britanie cu certificate false, purtând însemnele autorităților sanitare engleze, ca dovadă că s-au vindecat de Covid-19, permițându-le astfel să evite carantina la întoarcerea în România.

Potrivit comunicatului de presă al poliției de frontieră, „cei 12 români cu certificate false de Covid au declarat că au obținut actele cu ajutorul diferitelor persoane, a căror identitate nu o cunosc, plătind fiecare o sumă de 30 de lire sterline [35 de euro]”.

Pe parcursul ultimei luni, la nivel national, politistii de frontiera au descoperit 69 de romani care au incercat sa se intoarca in tara folosind certificate false sau falsificate.

Pe 9 august, Direcția Județeană de Sănătate Publică Hunedoara a declanșat o anchetă după suspiciunile că ar fi fost emise certificate false de Covid. Ancheta analizează mai mulți medici care eliberează certificate false în schimbul plății.

Diferitele cazuri de cetățeni români care încearcă să obțină certificatul de vaccinare fără a fi nevoiți efectiv să-și facă doza de vaccin pun în discuție programul de inoculare derulat de autorități. România este una dintre țările cel mai puțin vaccinate din UE, cu aproximativ 25% din populație primind cel puțin o doză de vaccin. La nivelul UE, doar Bulgaria se află într-un loc mai rău, cu 17,3% din populație vaccinată.

Pe măsură ce numărul de vaccinări scade, autoritățile române au vândut un exces de aproximativ 2 milioane de vaccinuri și au donat aproape încă un milion pentru a evita ca stocurile neutilizate să atingă data de expirare. Acest lucru vine într-un moment în care un nou val al virusului se extinde în Europa, precum și o dezbatere în curs despre prețurile mai mari la vaccinuri.

vaccin covid-19

Sursă foto: Getty Images

 

Cine falsifică certificatele și cum?

Unii comercianți dubioși de pe canalele de internet și Telegram, în special, vând certificate de Green Pass falsificate, aparent emise de serviciile de sănătate. Mai multe teorii explică cum ar putea reuși. Potrivit unuia, infractorii au primit cumva o cheie criptografică secretă care le permite să emită astfel de certificate. Dacă acesta este cazul, certificatele legitime Green Pass vor trebui probabil să fie reemise.

Potrivit unei alte teorii, vânzătorii au complici în sistemele de sănătate. În acest caz, reemiterea cheii criptografice este puțin probabil să ajute – agențiile de aplicare a legii vor trebui să găsească persoane din interior.

Conform celor mai recente informații de la reprezentanții Comisiei Europene, incidentul nu a fost cauzat de o problemă criptografică cu generarea certificatelor sau cu stocarea cheilor de semnare. Cel mai probabil, „persoanele cu acreditări valide pentru a accesa sistemele IT naționale, sau o persoană care utilizează greșit astfel de acreditări valide”, au creat certificatele false.

Este întregul sistem Green Pass compromis?

Scopul restricțiilor pe baza certificatului verde era să acorde măcar o formă de relaxare pentru populația care odată vaccinată sau trecută prin boală nu mai reprezintă un factor de infectare la fel de mare ca până acum și totodată să împingă de la spate populația nevaccinată spre a se imuniza. Cu toate acestea o mare parte a populației a trezit un val de contestații fondat pe faptul că astfel de măsuri sunt discriminatorii și încalcă dreptul la autonomie corporală.

Odată cu acest val de reproșuri și proteste, mulți români s-au găsit în fața situației în care nu mai au acces în anumite locuri care până acum reprezentau comodități pentru aceștia, cum ar fi mall-uri sau supermarketuri. Drept urmare, coroborat cu reticența încă majoritară față de vaccinare, mulți oameni au recurs la metode ilicite de a ”păcăli” sistemul, fie prin certificate împrumutate sau chiar falsificate.

De ce este sistemul unul compromis pentru România? Pentru că nu există niciun fel de strictețe și uniformitate legată de modul în care aceste restricții sunt aplicate, iar presiunile reale asupra agenților privați sunt inexistente. Spre exemplu, odată cu scanare certificatului verde la intrarea în mall nu este niciodată cerut și un act de identitate pentru a se putea valida complet veridicitatea documentului.

Astfel, majoritatea lumii poate găsi portițe prin certificate care nu le aparțin, iar totodată o multitudine de întreprinderi private refuză în continuare să fie riguroși cu privire la certificatul verde pe motivul lipsei de resurse ce ar trebui investite în acest proces de verificare.

certificat verde

Sursă foto: Getty Images

 

Pot cumpăra un astfel de certificat?

Ei bine, nimic nu te împiedică să-ți cheltuiești banii. Cu toate acestea, vizitarea țărilor UE cu un certificat fals nu este o idee bună. În primul rând, certificatele false vor fi revocate și, deși cel mai probabil ați pierde niște bani, este, de asemenea, posibil ca toți clienții să fie prinși în aceeași plasă de aplicare a legii falsificării de documente oficiale.

Cu un Green Pass fals, aveți șanse mari să câștigați o conversație lungă cu agențiile naționale și europene de aplicare a legii.

Avem motive să credem că aceasta este departe de ultima schemă de fraudă privind sistemul Green Pass. Diferite escrocherii vor apărea, cel mai probabil, destul de curând. Cu toate acestea, acest incident va atrage și mai multă atenție din partea agențiilor de aplicare a legii. Din acest motiv și din alte motive, nu recomandăm obținerea unui permis verde de oriunde, decât de o instituție medicală oficială europeană.

Vă mai recomandăm și Protestele de sâmbătă: un semnal de alarmă pe termen lung? și A treia doză de vaccin.

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și