Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Cum s-a deteriorat relația dintre SUA și Rusia

#TrueStoryProject 26 noiembrie

Astăzi vă prezentăm povestea interesantă din interior a diplomatului american, William J. Burns, despre Eltin, Putin, oportunitățiile pierdute și deteriorarea relațiilor dintre Rusia și Statele Unite ale Americii.

“Kislovodsk era în declin total, la fel ca Uniunea Sovietică. Era sfârșitul lui aprilie 1991, iar secretarul de stat James Baker și noi cei din delegația sa tocmai sosiserăm din Damasc. Ne-am împiedicat prin întunericul serii să ne găsim camerele în pensiunea oficială, trecută de zilele sale de glorie ca refugiu pentru elita Partidului Comunist. Camera mea era luminată de un singur bec. Mânerul de la toaletă s-a rupt atunci când l-am apucat, iar ce a curs din robinet avea același miros sulfuric și nuanță roșiatică ca și apele minerale pentru care orașul era faimos.

M-am dus la suita lui Baker pentru a transmite o notă informativă pentru întâlnirea de a doua zi cu ministrul sovietic de externe. Suita era mai mare și mai bine luminată, cu un decor asemănător. Baker zâmbi obosit și aruncă o privire spre hârtia pe care i-am înmânat-o. Acesta era plină de notițe cu privire la toate problemele de dinaintea noastră: reunificarea pașnică a Germaniei în toamna anului 1990, triumful militar asupra lui Saddam Hussein cu puțin mai bine de o lună în urmă, viitorul din ce în ce mai precar al Uniunii Sovietice.

Ridicându-și privirea din notă, Baker a întrebat: „Ai văzut vreodată așa ceva?” L-am asigurat că nu și am început să-i spun despre toaleta mea fără mâner. „Nu asta am vrut să spun”, a spus el, neputând să-și împiedice râsul. „Vorbesc despre lume. Ai văzut vreodată atât de multe lucruri care se schimbă atât de repede? ”Rușinat, am recunoscut că nu am văzut. „Cu siguranță este un moment important”, a spus el. „Pariez că nu vei vedea nimic asemănător atât timp cât rămâi în Serviciul de Externe.”

El a avut dreptate. Înainte de terminarea anului, Uniunea Sovietică a încetat să mai existe. După un ultim apel telefonic în calitate de lider al URSS-ului cu președintele amerian George H. W. Bush, Mikhail Gorbaciov a demisionat pe 25 decembrie, iar țara sa a încetat să mai existe . La doar câteva săptămâni, în ianuarie 1992, am fost cu Baker la Moscova. Ne-am întâlnit cu Boris Eltin la Kremlin, unde steagul rus tricolor flutura. A fost ceva suprarealist.

Puterea americană și diplomația erau la apogeu atunci. Speranțele ruse s-au prăbușit de incertitudine și umilință persistentă. Acesta a fost prologul poveștii încâlcite și repetitive a relațiilor de după Războiul Rece dintre cele două țări, în care problemele nu au fost niciodată predestinate, ci au reapărut cu o regularitate deprimantă. Și așa a fost, în sensul în care a început povestea amestecului rusesc în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA. Am jucat o varietate de roluri în această relație turbulentă, la ambasada americană la Moscova și la Washington. Iată ce am văzut.”

Pentru a citi mai mult despre această poveste, accesați următorul link: https://bit.ly/2XOc7DJ

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și