Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Cum îl vor afecta protestele din Iran pe viitorul președinte, Ebrahim Raisi?

De câteva săptămâni bune au loc proteste ale cetățenilor iranieni care au început să se extindă la nivel național și care reprezintă un test pentru președintele ales al Iranului, Ebrahim Raisi, a cărui inaugurare va avea loc săptămâna viitoare.

Protestele au izbucnit în urmă cu câteva săptămâni în regiunea Khuzestan, o regiune din sud-vestul Iranului care este bogată datorită resurselor de petrol din zonă. Nucleul protestelor se pare că ar fi deficitul de apă în regiune. Acuzațiile locuitorilor iranieni din regiune este că guvernul iranian a deviat traseul apei pentru a putea extrage petrol și servisează alte provincii, astfel forțând populații etnice arabe să-și părăsească zonele în care acestea locuiesc.

Printre sloganele protestelor se numără „Ne este sete”, dar și cuvinte de critică adresate liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei, cât și Republicii Islamice.

Ca și răspuns la mișcările de tensiune socială, guvernul iranian a reacționat prin arestarea câtorva protestatari în aproprierea graniței de vest. Conform televiziunii de stat, aceștia ar fi fost arestați pe motiv că ar fi fost implicați în contrabandă cu arme, grenade, pistoale și alte muniții cu scopul de a organiza operații și activități teroriste, dar și pentru a le folosi în proteste la nivel local și urban.

În ceea ce privește protestele care țin de accesul la apă răspunsul guvernului iranian a fost mult mai temperat. Atât liderul suprem, Ayatollah Ali Khamenei, cât și președintele în exercițiu, Hasan Rouhani au recunoscut că există o problemă reală a lipsei de apă și că cetățenii țării au motive justificate de a protesta.

În cadrul unui discurs vinerea trecută, liderul suprem, Khamenei, a declarat că deși există o abundență de resurse naturale și o activitate industrială extrem de efervescentă în regiunea respectivă oamenii au ajuns la un nivel de saturație în care sunt extrem de nemulțumiți de accesul limitat la apă, dar și de competențele sistemului de canalizare. Conform ONG-ului pe drepturile omului Amnesty Internațional, opt oameni au fost omorâți în mai bine de șapte orașe în ciocniri ale protestanților cu forțele de ordine.

Deși Iran nu este o țară străină protestelor – în ultimul deceniu și jumătate țara a experimentat numeroase mișcări ale poporului de a critica și provoca sistemul de conducere, însă dimensiunea și adâncimea ultimelor acțiuni civice reflectă tensiunile sociale și clivajul dintre conducere și popor – o provocare extrem de pătrunzătoare pe care viitorul președinte, Ebrahim Raisi va trebui să le stăpânească și să le coordoneze.

iran

Sursă foto: Getty Images

 

Lăsând la o parte contextul social extrem de sensibil Iran mai are un număr de provocări la nivel local pe care viitorul președinte va fi nevoit să le gestioneze în cadrul mandatului său.

Pe lângă criza economică profundă care a regresat progresul socio-economic al multor familii din Iran,  trimițându-le în pătura de jos a societății, dar și diminuarea puterii de cumpărare a țării care a devalorizat moneda Iran se luptă cu multe provocări economice constrânse și de  contextul extern.

Multe dintre sancțiunile impuse de către Statele Unite, în special din mandatul fostului președinte republican, Donald Trump după exitul plin de fanfară al Americii din pactul internațional nuclear cu Iran a condus economia Iranului tot mai în jos. Deși la nivelul actualei administrații Biden există niște eforturi diplomatice de a reînvia pactul introdus de fostul președinte democrat Barack Obama discuțiile și negocierile par să se afle în mijlocul unui impas.

Bineînțeles, dimensiunea problemelor nu se oprește aici. Viitorul președinte va fi nevoit să gestioneze și tensiunile regionale care vor apărea în contextul revigorării procesului de îmbogățire a uraniului și a programului nuclear național. State vecine, precum Iran și Arabia Saudită sunt total împotriva acestui demers, iar cei doi actori puternici din regiune nu se vor da bătuți prea ușor. În ultimii ani Iran a suferit atacuri semnificative împotriva unităților sale nucleare, dar și asasinarea principalului om de știință care era responsabil de programul nuclear de către serviciile secrete israeliene.

Nemulțumirile cetățenilor din regiunea iraniană Khuzestan reprezintă un indicator de frustrări regionale, care se regăsesc și în alte țări din vecinătatea Iranului. Alte state din Orientul Mijlociu experimentează aceleași probleme, în special o lipsă a accesului la apă, în mare parte din cauza încălzirii globale, a secetei și a furtunilor de nisip. Însă, incapacitatea autorităților de a gestiona și manageria aceste probleme în decursul a ani de zile se fac auzite acum, doar amplificând problemele și stilul de viață al oamenilor care locuiesc în aceste țări.

criza apa

Sursă foto: Wikimedia Commons

 

Timp de ani de zile, experții de mediu au discutat despre cauzele pe care proiectele de dezvoltare le au asupra mediului înconjurător, probleme care se vor manifesta într-o limitare a accesului la apă.

Protestatarii care se află pe străzile din Iran în momentul de față și care provin în special din domeniile petrochimice și de petrol protestează încă din luna iulie, când în Iran căderile de curent erau mai mult decât periodice și destul de lungi. Guvernul a avut în schimb o reacție distanțată, dând vina pe perioada caniculară de vară. Lucrătorii din aceste domenii-cheie în regiunea Khuzestan sunt angajați din mai bine de 100 de companii care au activități industriale, și care sunt ținuți pe niște salarii mizere, iar condițiile siguranței de lucru nu este chiar pusă la punct, în special pentru că mulți sune pe contracte de muncă temporare.

De asemenea, merită menționat că regiunea Khuzestan găzduiește și o comunitate semnificativă de minorități etnice arabe, dar și grupuri separatiste. O regiune inundată de tensiuni comunitare, în 2018 un atacator a omorât mai bine de 25 de oameni într-un atac care viza unitatea militară din Ahvaz, capitală din Khuzestan. După atac, guvernul iranian a acuzat Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite de orchestrarea acestui măcel.

Așadar, săptămâna viitoare, când noul președinte iranian Ebrahim Raisi va fi inaugurat, agenda lui de lucru va fi arhiplină. Este extrem de interesant de observat cum se vor alinia aceste prime luni de mandat ale președintelui din punct de vedre politic – va reuși să aplatizeze tensiunile sociale și economice din țară sau va eșua în a schimba ceva într-o societate care devine tot mai vocală în dorința ei de schimbare?

 

Sursă foto: Zuma Press

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și